Ma 05.11.2007 @ 13:55admin

Julkista ja yksityistä palvelua

Muistan vielä sen ajan, kun töölöläiset rouvat asioivat Stockmannin tavaratalossa, kun siellä sai ruotsiksi niin hyvää palvelua. Nykyisin ainakin Itäkeskuksen Stockmannilla saa venäjäksi parempaa palvelua kuin ruotsiksi. Ajat ovat muuttuneet, Helsingistä on pikku hiljaa tulossa monikielinen kaupunki, jollainen se oli sata vuotta sitten. Tämä asettaa myös medialle uusia haasteita.
 

Yleisradion vastaus haasteeseen on nelihenkinen venäjänkielinen toimitus, joka tuottaa neljä päivittäistä radiolähetystä ja ylläpitää myös omia nettisivuja. Lähetykset ovat tasokkaita ja asiallisia, mutta kovin laajasta palvelusta venäjänkielisille ei valitettavasti voi puhua. Käytännössä julkinen palvelu on suurelta osin menettänyt kasvavan venäjänkielisen yleisön.
 

Alan markkinajohtaja Suomessa on Russkoje radio, kaupallinen radioasema, joka lähettää ohjelmaa Helsingissä, Porvoossa, Lappeenrannassa ja Kotkassa eli lähes koko Etelä-Suomessa. Toimiluvan haltija on Itäkeskuksessa toimiva Radio Satellite Finland Oy, mutta käytännössä asemat ovat osa laajempaa ketjua.
 

Venäjällä Russkoje radio on eniten kuunneltu kaupallinen radioasema, sillä on maassa noin 17 prosentin markkinaosuus. Ketju toimii Suomen lisäksi kaikissa Baltian maissa. Virossa on monta kilpailevaa venäjänkielistä kanavaa, Russkoje radio on siellä kakkosena. Asemilla on yhteinen kanavatunnus, ”Hyvin menee” (Russkoje radio – vsjo budet horosho).
 

Kuuntelen aina silloin tällöin Russkoje radion ohjelmia autoillessani, vaikka en venäjää juuri ymmärräkään. Asema löytyy asteikon oikealta laidalta taajuudella 106,9 megahertsiä. Peruskonsepti on sama kuin kaikilla kaupallisilla radioasemilla, musiikkia ja uutisia, mutta ohjelmat ovat huomattavasti vauhdikkaampia kuin suomenkielisillä asemilla. Kansanluonteessa täytyy olla eroa, kun Russkoje radiossa luetaan uutiset kaksi kertaa niin nopeasti kuin Ylessä. Musiikki on sataprosenttisesti venäjänkielisiä hittejä. Kontaktiohjelmilla on asemalla suuri merkitys. Eräänä aamuna avasin radion juuri, kun soittajat keskustelivat suomen kielen erikoisuuksista. Välillä tulee kuitenkin myös suoria lähetyksiä Venäjällä sijaitsevasta studiosta.
 

Mainokset kertovat myös paljon radioasemasta ja sen kohdeyleisöstä. Suuret suomalaiset mainostajat eivät kanavaa vielä ole löytäneet, mutta eihän meillä toisaalta ole ruotsinkielistä radiomainontaakaan. Merkkimainonta on ilmeisesti tuotettu Venäjää varten, hinnat saattavat olla ruplissa vaikka samoja brändejä myydään Suomessakin. Säännöllisiä suomalaisia mainostajia ovat Liikenneturva, Helsingin kaupungin matkailutoimisto ja lappeenrantalainen kalakauppa Savukaari. 
 

 

 

 
 

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu