La 25.11.2006 @ 19:56admin

Nettirikolliset putkassa

Kuvitellaan, että olet menossa lomamatkalle Yhdysvaltoihin. Kennedyn lentokentällä sinut poimitaan sivuun passintarkastuksesta ja sinulle kerrotaan, että olet etsintäkuulutettu Kaliforniassa, koska olet laittanut blogiisi Mikki Hiiren kuvan ilman lupaa. Ennen kuin huomaatkaan, olet pidätyssellissä odottamassa passitusta Kaliforniaan ja yrität epätoivoisesti tavoittaa asianajajaasi Allie McBealia …

Tämä on fantasiaa, mutta juuri näin tapahtui kahdelle brittiläisen verkkopeliyhtiön johtajalle lomamatkalla Yhdysvalloissa. Juttu on lyhykäisyydessään seuraava.

Kuten tiedetään, internetissä pelattavat uhkapelit ovat joissakin maissa laillisia ja toisissa taas eivät, Tässä ei oteta kantaa siihen kumpi on oikein, riittää kun muistamme että Suomen valtio ja Ahvenanmaan maakuntakin ovat asiassa eri linjoilla. Joka tapauksessa rahapelit ovat Isossa-Britanniassa laillisia mutta laittomia monissa Yhdysvaltain osavaltioissa, esimerkiksi Louisianassa.

Louisianan viranomaiset ovat vaatineet, että ulkomaisten peliyhtiöiden on kieltäydyttävä ottamasta vastaan louisianalaisia asiakkaita. Jotkut ovat näin tehneetkin, tai ainakin laittaneet nettisivuilleen tätä koskevan varoituksen. Eräs brittiläinen peliyhtiö ei laittanut.

Louisianan veroviraston tarkastajat asettuivat motelliin osavaltion syrjäisessä piirikunnassa, jossa on oikein kärttyisiä tuomari. He pelasivat huoneessaan brittiyhtiön rahapelejä ja jättivät sen jälkeen yhtiötä koskevan haasteen paikalliseen tuomioistuimeen. Johtajien nimet saatiin Ison-Britannian yhtiörekisteristä. Tuomari haastoi miehet oikeuteen, koska he olivat osallisia piirikunnassa tehtyyn rikokseen, ja päätti etsintäkuuluttaa heidät, kun he eivät saapuneet määräajassa paikalle. Kennedyn lentokentällä johtajia odotti ikävä yllätys.

Kun viimeksi seurasin asiaa, sitä käsiteltiin New Yorkin osavaltion tuomioistuimessa. Pointtina oli se, että vaikka toiminta oli Louisianassa kiellettyä, tällaisesta rikoksesta epäiltyä ei voisi luovuttaa osavaltiosta toiseen. Luultavasti miehet ovat jo kotona Middlesexissä. Hyvä etteivät aikoneet New Orleansiin. En tiedä miten juttu päättyy, eikä sillä oikeastaan ole väliäkään.

Näin ei voisi käydä Suomessa. Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen johtajien ei tarvitse pelätä, että heidät napataan kiinni Helsingin pörssiklubilta, jos he uskaltautuvat sinne lounaalle. Yhdysvalloissa ei olla näin herkkänahkaisia, ja internetin kansainvälistymisellä voikin olla mielenkiintoisia seurauksia.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu