To 29.06.2006 @ 14:08admin

Selostajat

Vuosia on jo mennyt siitä, kun Yleisradiossa oli pääselostajan virka. Ammatti on evoluution myötä tullut harvinaiseksi, nykyisin selostajien sukua edustavat radiossa yksinomaan urheiluselostajat.

Selostajan tehtävä syntyi, kun radiosta tuli 1930-luvulla liikkuva. Kaksikymmenluvulla radiossa oli laulettu, soitettu ja luettu studiosta. Nyt päästiin ulkolähetyskaluston mukana maailmalle. Radiotoimittajat joutuivat kuvailemaan suorissa lähetyksissä vastaanottimen äärellä istuville kuulijoille edessään avautuvaa maailmaa. Markus Rautio veti koko illan suoran lähetyksen Tallinnasta. Martti Jukola selosti livenä Berliinin olympialaisia. Pekka Tiilikainen kuvaili innoittuneesti Helsingin kaupunkinäkymiä.

Selostaminen suorassa lähetyksessä vaatii suurta kielellistä lahjakkuutta. Monille pelkkä ajatus mikrofoniin puhumisesta on kauhistus. Rohkeammillekin on aikamoinen haaste puhua radiossa puoli tuntia ilman papereita niin, että juttu kiinnostaa kuulijaa. Selostuksia ei tietenkään tehty täysin ex tempore. Selostaja saattoi valmistella ohjelmaa perusteellisesti etukäteen, mutta lähetyksen aikana voi tapahtua jotakin ennalta arvaamatonta, joka täytyy pystyä välittämään kuuntelijoille.

Hyvät selostukset olivat suullista kirjallisuutta, joka elää yhä arkistonauhoilta kuunneltuna. Volter Kilvestä olisi tullut loistava radioselostaja - edellyttäen tietysti, että hän olisii pystynyt tuottamaan tekstiä yhtä nopeasti kuin Pekka Tiilikainen. ”Alastalon salissa” Kirkkomaa –jakson alussa oleva kuvaus saaristolaiskirkosta vanhan hautausmaan keskellä on puhdasta radioselostusta. (Rauno Ketonen luki tämän romaanin radiossa vuonna 1978, mutta se on eri juttu).

1950-luvulla, nauhureiden yleistyttyä, kentällä kerättyä materiaalia päästiin muokkaamaan jälkeenpäin. Selostuksesta kehittyi radiodokumentti ja feature, mutta suora selostus on oma taiteenlajinsa. Poimin arkistosta näytteeksi Jussi Koskiluoman vuonna 1938 tekemän selostuksen Sallan metsätyömaalta. Reportteri on juuri saapunut illalla metsäkämpälle pitkän ajomatkan jälkeen. Miehet nukkuvat jo, mutta reportteri raottaa varovaisesti ovea ja selostaa kuuntelijoille näkemänsä. Televisio oli täysin tarpeeton keksintö, selostaja pystyi näyttämään jo radiossa meille kaiken.

Näytteen Koskiluoman selostuksesta voi kuunnella klikkaamalla alla olevaa äänilinkkiä.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu