yle.fi


FST5 - Dramatankar och slotter

FST5 - Dramatankar och slotter

29. lokakuuta 2009 Kommentit: 0

FST5 har huvudansvaret för att fånga upp det nya som produceras i film och dramaväg på svenska i Finland. Det är hart när omöjligt att  producera annat än mycket småskalig fiktion på svenska i Finland utan att FST5 är med, både som bakgrundskraft, medfinansiär, bollplank och innehållsutvecklare.

Volymerna som produceras på svenska i Finland är blygsamma, främst av ekonomiska orsaker. FST5:s målsättning har varit och är att lyfta fram olika typer av finlandssvensk fiktion - vi vill stödja både tv-drama i serieform, tv-filmer, kortfilmsproduktion - och när tillfälle ges också  långfilmer. Samtidigt har vi också lyft fram filmregissörer som fortfarande är i början av sin filmskaparbana.

Samtidigt som FST5 självklart betonar och lyfter fram det finlandssvenska är kanalen också YLEs huvudkanal för nordisk fiktion. FST5 presenterar en unik mängd högklassig nordisk långfilm årligen, liksom tiotals dramaserier i alla kategorier ("kvalitetsdrama", feelgood,  thrillerserier och deckare, barnfiktion).

Alla nordiska länder, också Island, producerar idag mycket  högklassigt drama, som på många sätt är en naturlig del av FST5s utbud. Den nordiska dramatiken utgår från samhälleliga, kulturella, historiska och sociala normer som finlandssvenskarna identifierar sig med och känner sig hemmastadda med - bland annat för att de i många  fall är gemensamma inom hela det skandinaviska språkområdet.

Det inhemska dramat och det nordiska dramat delar på samma sändningsplatser på FST5.

Dramaslotter

Lördagsfilmen: Långfilm i första hand från Norden. För den stora publiken, människonära, starka berättelser, berörande, värme, glädje,  
sorg.

Onsdagens  kvalitetsdrama: Seriedrama, nutid, samhällsskildring, gärna starka personligheter, identitetsstärkande, berörande. Högkvalitet. Senkväll, innehållet kan vara emotionellt och intellektuellt omskakande.

Familjedrama: Brett, lättillgängligt relationsdrama. Tryggt men inte konfliktlöst. Vardagligt och varmt. Oftast samtid, men också modern epok; Kröniken, Bryggaren.

Deckare: Thrillerserier, intelligent och väluppbyggd spänning, ofta kryddad med relationsdramatik. Realistiskt, nutid. Våldsamma scener  
förekommer, våldet har dock inget egenvärde. Intrigen och spänningen är det som kännetecknar de serier som sänds här.

Humor: Intelligent seriedrama med udd. Vass, sarkastisk, ofta inkorrekt profil.

Välkommen att njuta av vårt utbud!

Om du har en idé, synopsis eller ett manus till ett TV-drama kan du kontakta oss per e-mail:

Camilla Thelestam
YLE FST5 Drama, Producent
camilla.thelestam@yle.fi

Vi strävar till att kontakta dig inom en månad.

 

Mer information om vad FST5 erbjuder finns här.

Lisää näihin:
0
tykkää tästä
Asiasanat:

Pertti

Kirjoittaessa on parempi katua jälkeenpäin kuin pelata etukäteen varman päälle.