Raimo Lähteenmäki, eläkkeellä oleva TV-tekniikan- ja elektroniikanopettaja sekä laitteiden korjaaja, keksi tehdä tutuksi tulleista komponenteista taidetta. Raimon hyppysissä erilaiset transistorit, putket ja virittimet saavat uuden elämän värikkäissä ja oivaltavissa teoksissa.
- Oikeastaan kaikki sai alkunsa vuonna 1966, kun otin talteen laatikollisen näköviritysputkia Turun teknilliseltä opistolta. Idea oli tehdä niistä myöhemmin jotain kaunista, mistään modernista nykytaiteesta en silloin ollut vielä kuullutkaan. Ensimmäinen teos tuli kuitenkin tehtyä vasta vuonna 1975, kertoo Raimo.
Vuosien varrella Raimo on ehtinyt kerätä tuhansia erilaisia kauniita elektroniikan osia. Sääntönä hänellä on olla purkamatta osia laitteista ja rakentaa vain käyttämättömistä ylijäämäkomponenteista. Esimerkiksi teos "Amplitudimodulaatio" koostuu n. 3700:sta alumiinikotelossa olevasta säädettävästä kelasta, 134:stä smd-ledistä, useista FET-transistoreista, mikro-ohjaimesta ja read-releen putkesta, joka toimii magneettikytkimenä.
- Vaikka teoksia on tullut tehtyä omaksi iloksi jo useita vuosia, näki ensimmäinen näyttely päivänvalon vasta parisen vuotta sitten. Ystävät ja tuttavat alkoivat painostaa, että miksi pidän teoksia piilossa kotonani, kun muidenkin tulisi nähdä ne. Kesällä 2006 avautui mahdollisuus pieneen näyttelyyn Someron Kökkössä, kertoo Raimo.
Muutaman onnistunen näyttelyn ja innokkaan vastaanoton jälkeenkään Raimolla ei ole uuden uran luomisen paineita.
- En aio ryhtyä taiteilijaksi, harrastushan tämä on. Enkä kadu aikanaan tehtyä ammatin valintaani. Elektroniset laitteet ovat aina kiinnostaneet minua niin, että en olisi saanut samaa tyydytystä taiteilijana.