Vesa Keskinen muistelee kaiholla aikoja, jolloin hän lapsuudessaan tutustui ihmeellisiin pieniin muovisiin katselulaitteisiin. Omaa View-masteria Vesalla ei ollut, mutta naapurin pojan luona oli mahdollisuus ihailla värikkäitä kolmiulotteisia kuvia. Lapsuuden kova innostus hiipui kuitenkin nopeahkosti muiden harrastusten tieltä. Aikuisena miehenä 90-luvun alussa Vesa teki kuitenkin iloisen löydön kirpputorilta, sieltä löytyi tutun näköinen punainen katselulaite ja pussillinen kuvakiekkoja.
- Tuli mieleen ne hetket, kun pikkupoikana hämmästeli maailmaa laitteiden läpi, ääni joka loksahtaa kuvaa vaihtaessa ja se maagisuus minkä kolmiulotteisuus loi. En voinut olla ostamatta löytöä, ja huomasin pian olevani täysin koukussa. Tutkija kun olen, innostuin myös selvittämään taustoja laitteista ja käyttäjistä, enkä vain pyrkinyt kasvattamaan kokoelmaa, kertoo Vesa.
Stereokuvien katselulaitteita on ollut käytössä jo 1800-luvulla, kuvat olivat tosin paperista ja mustavalkoisia. Pyöreän kuvakiekon ja värifilmin maailman lanseerasi View-Master 1939 Yhdysvalloissa. Aluksi opetusvälineeksi kehitelty laite nousi niin suureen suosioon, että siitä ruvettiin nopeasti valmistelemaan kopioita eri tuotenimillä. Jopa Suomessa valmistettiin katselulaitetta nimeltä Mikro Kino.
-Suomeen View-Master rantautui 50-luvulla ja oli hyvinkin suosittu aina 70-luvun loppuun saakka. Vielä toki valmistetaan uusia laitteita ja kuvakiekkoja, mutta ne ovat aiheiltaan valitettavasti aika tylsiä.
Keskisen vitriinistä löytyy kymmeniä katselulaitteita ja tuhansia kuvakiekkoja. Aihepiiriltään kuvakiekkoja löytyy Keskiseltä kaikkea lastensaduista ihmisen anatomiasta kertoviin opetuskuviin. Ne rakkaimmat ovat ehkä Suomi-sarjaa, jossa esitellään maamme muutamaa kaupunkia. Formaatti on kuitenkin pysynyt kutakuinkin samanlaisena, eli vanhoja kuvakiekkoja pystyy katselemaan myös uudemmalla laitteella.
- Laitteita ja kuvakiekkoja alkaa jo kokoelmassa olla, mutta lähes kokonaan puuttuvat julisteet ja muu markkinointiin liittyvä esineistö, jotea tiedän liikkeissä ennen olleen. Ja sitten tietenkin tarinoita laitteista ja unohtumattomista katseluhetkistä.