Yrjö Larmola on koonnut itselleen komean armeijan tinasotilaita. Suurin osa reilusta 2 000 sotilaasta on valettu leluiksi 1900-luvun alkupuolella. Mutta löytyy kokoelmasta myös komppania ensimmäisen maailmansodan sotilaita, jotka Yrjö on pikkupoikana valanut itse lainamuoteilla.
- Muistan hyvin kuinka näillä leikittiin. Tinasotilaathan ovat arvoleikkikaluja, niitä ei heitelty kivillä tai ammuttu ritsalla, vaan taistelut käytiin noppaa heittämällä, kertoo Yrjö.
Kirjallisuudesta tohtoriksi väitellyt Larmola on kiinnostunut sekä kulttuuri- että sotahistoriasta. Hänelle on tärkeää selvittää hahmojen taustoja ja tarinoita eikä vain pitää niitä koristeina. Hahmoja Larmolan hyllyiltä riittää moniin eri aikakusien sotiin. Kokoelmasta löytyy mm. kreikkalaisia ja roomalaisia sotilaita, venäläisiä vallankumouksellisia, Napoleon, kuningatar Elisabeth ja prinssi Philip sekä Henrik VIII ja kaikki hänen seitsemän puolisoaan.
- Usein unohdetaan että tinafiguureja, kuten niitä ehkä tulisi kutsua, on myös siviilejä, eivät kaikki ole sotilaita. Niitä on tosin vaikeampaa löytää, mutta ennen on valmistettu mm. romaanikylä, sirkustaiteilijoita ja paljon muuta, mainitsee Yrjö.
Larmolan ehkä arvokkaimpiin tinasotilaisiin kuuluvat Waterloon taistelua kuvaavat hahmot. Sarjoja on painettu 70-luvulla vain 2 000 kappaletta ja mukana on todistus siitä, että muotit on hävitetty. Larmola painottaa kuitenkin saavansa kipinän harrastukseensa aivan muualta kuin hahmojen harvinaisuudesta tai rahallisesta arvosta.