(Elo)kuvallisuudestako

Olen käytännön osaaja, en teoreetikko. Joten kun huomaan painottavani pajoissa kuvaamista tallentamisen sijaan, mietin samalla, puhunko nyt ihan puuta heinää.

Eli siis,

yksi pääajatuksemme Mediabussi-työpajoissa on opettaa osallistujat kuvaamaan asioita sen sijaan että he vain tallentaisivat niitä.

Tallentaminen on mielestäni sitä, että kamera käännetään kohden jotain esimerkiksi tapahtumaa ja sitten painetaan nauhoitusnappia. Ja kas, tapahtuma tai tilanne tms. on tallennettu.

Mutta kuvaaminen on mielestäni jotain ihan muuta. Se on näkemistä ja katsomista ja ajattelua. Todellisuuden hahmottamista kuviksi eli otoksiksi ja sitten niiden tallentamista. Taitoa ja kykyä nähdä todellisuus jollain – mahdollisesti omalla – tavalla.

Tätä todellisuuden hahmottamista kuvina harjoittelemme pajoissa pienen kohtausharjoituksen avulla. Nuorten tulee kuvata joku yksinkertainen tavallinen tapahtuma siten, että se ikään kuin hajotetaan yksittäisiksi (mielellään lähi-) kuviksi.

Mielenkiintoista on, että toiset ikään kuin hoksaavat heti, mistä on kyse. Toiset taas eivät. Ja kun hoksaa jotain, niin sitten todellakin hoksaa jotain. Kuten hoksasivat nämä vauhdikkaan mopoilutarinan tehneet pojat.

Katsokaa ja ihailkaa tätä noin neljän tunnin työpajassa Kuuhankaveden koululla, Hankasalmella, syntynyttä tuotosta. Itse olen erityisen tykästynyt alun kävelykuviin, mopojen käynnistyskuvaan, kolmeen mopojen "lähetyskuvaan" sekä tietty hienoihin ohituskuviin. On ollut näkyjä, ja sitten niistä on tehty kuvia.

 

Niin siitä puusta ja heinästä vielä…

Teoreettisen tietämykseni ohuuden riivaamana kerrassaan googletin sanan ”elokuvallisuus”. Ja en nyt viiden sekunnin tutkimustyön jälkeen ehkä ihan sylttytehtaalle asti päässyt, mutta teoreetikkoon kuitenkin.

Hanna Eskosen pro gradu –tutkielmasta ”Todellista elokuvaa” opin, että elokuvallinen tyyli (cinematic style) syntyy sillä hetkellä, kun elokuvakamera sai funktion luovan ilmaisun välineenä pelkän tallennusapparaattitehtävänsä rinnalla (ja Hanna Eskonen tämän oppi siis David Bordwellilta).

Eli bussi on – jollei oikealla – niin ainakin jollain tiellä:)

1 kommentti

"Se on näkemistä ja katsomista ja ajattelua. Todellisuuden hahmottamista kuviksi eli otoksiksi ja sitten niiden tallentamista. Taitoa ja kykyä nähdä todellisuus jollain – mahdollisesti omalla – tavalla."

=mediakasvatus=mediataidot. Tsemppiä!

Mediabussi

 

Mediabussi matkaa ympäri Suomea pitämässä videotyöpajoja nuorille mediakasvatuksen nimissä. Työtä rahoittavat Yle ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Mediabussin videotyöpajoissa nuoret mm. suunnittelevat, kuvaavat ja editoivat omia elokuviaan.

Mediabussin ensimmäinen kiertue tehtiin jo  vuonna 2006. 
Uusi kiertue uusin vetäjin starttaa helmikuussa 2012. Tänä vuonna vieraillaan mm. kouluilla, kirjastoissa ja nuorisotaloilla.

Jos haluat Mediabussityöpajan paikkakunnallesi, ota yhteyttä media.bussi@yle.fi!

 Mediabussi facebookissa

Blogiarkisto

2010

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu