Ma 07.04.2008 @ 18:08admin

"Harvinaisen vaikea taiteenlaji"

Antti Kalliomäki oli Tuomio-ohjelman ensimmäinen uhri, vaikka Matti Vanhanen olikin syytettynä ensimmäisessä jaksossa viikko sitten. Tänään nähtävän jakson aihe eli viina-alen vaikutukset olivat nimittäin puitavana myös viime syksynä tehdyssä Tuomion harjoitusversiossa.
 
Tuolloin ohjelman konsepti ja lavastus olivat vielä keskeneräisiä, ja kaikki tiesivät ettei harjoitusjaksoa koskaan lähetetä. Tulos oli hieman, miten sen sanoisi, yllätyksetön - nuorimpien koekatsojien mielestä "aivan liian A-Studiota", mitä se sitten tarkoittaakin.
 
Harjoitusjakson valamiehistö kuunteli argumentteja puolesta ja vastaan, ja tuomio oli muistaakseni vapauttava. Kalliomäkeä ei haluttu tuomita siksi, että hän oli veronalennuspäätöksellään yrittänyt estää Viron EU-jäsenyydestä aiheutuvat ongelmat.
 
Kun lähestyin Kalliomäkeä tositarkoituksella tammikuun lopussa, tunne oli hieman epävarma: miten mies suhtautuu siihen, että hän joutuu mukaan tällaiseen leikkiin?
 
Reaktio oli yllättävän myönteinen, kunhan muutama väärinkäsitys saatiin raivattua pois alta. Kalliomäki sai mm. sellaisen vaikutelman, että tuomio olisi ennalta määrätty. Totuus on kuitenkin se, että valamiehistö saa kuulla koko aineiston ensimmäisen kerran kuvaustilanteessa ja äänestää vasta keskustelun jälkeen.
 
Voisimme toki "fiksata" juryn äänestämään niin tai näin valitsemalla siihen tunnettuja mielipidevaikuttajia tai omia kavereitamma, mutta sitä olemme yrittäneet tietoisesti välttää etsimällä valamiehiksi mahdollisimman erilaisia ihmisiä eri puolilta Suomea.
 
Kalliomäki ymmärsi tämän, ja esitti yhden toivomuksen: kannattaa lukea hallituksen vastaus alkoholiveron alennusta koskeneeseen välikysymykseen loppusyksyllä 2006. Kalliomäen mukaan siinä on ainakin pyritty rehellisesti kertomaan, mistä kenkä puristi ja puristaa yhä. Välikysymys ja Kalliomäen seuraajan Eero Heinäluoman siihen antama vastaus löytyvät tästä linkistä.
 
Kalliomäki suositteli puolustuksen todistajaksi entistä avustajaansa Pertti Rauhiota, joka osoittautui myös sanavalmiiksi ja leikkiä kestäväksi mieheksi. Kaiken lisäksi hän tuntui tietävän mistä puhuu, joten meillä oli yksi huoli vähemmän.
 
Tämän suotuisan alun jälkeen toimituksen oli helpompi saada muitakin päättäjiä mukaan leikkiin. Pidämme kuitenkin mielessämme Kalliomäen sanat: "Viihteen kaapuun puettu asiaohjelma on muuten harvinaisen vaativa taiteenlaji, ainakin itse asian ja sen kuuluisan reilun pelin hengen kannalta."
 

Ja sitten entiseltä valtiovarainministeriltä tuli Tuomion tekijöille viimeinen toivotus: "Lykkyä pyttyyn, työ tekijöitään kiittäköön."
 
Matti Virtanen
tuottaja
Yle Ajankohtaisohjelmat

Tuomio

Tuomio-ohjelman blogi eli oikeudenkäyntipäiväkirja tarjoaa kansalle mahdollisuuden kommentoida tuomioita, Tuomion tekijöitä ja heidän sanomisiaan. Päiväkirjaa pitävät tuottajat Matti Virtanen ja Timo Harakka sekä tarvittaessa muut työryhmän jäsenet. Kaikki hyvien tapojen mukaiset kommentit julkaistaan. Ota kantaa!