Ma 31.03.2008 @ 17:12admin

Syytös ja tuomio

Matti Virtanen - Kaikki ovat joskus erehtyneet syyttämään muita ihmisiä omista ongelmistaan. Parisuhteen ongelmat ovat puolison syytä. Liian pieni palkka on työnantajan syytä. Liikenteessä onnettomuudet ovat yleensä aina toisen osapuolen syytä - että sattuikin vastaan se keskimääräistä huonompi kuski.
 
Kaikkein eniten syyllisiä löytyy tietysti valtakunnan hallituksesta, joka on periaatteessa vastuussa kaikesta, kansanterveyttä ja ilmastoa myöten. Hallituksen ministerit ovat tämän vastuunsa myös hyväksyneet antamalla vaalilupauksia ja yrittämällä korjata asioita kaikenlaisilla politiikkaohjelmilla ja muilla toimenpiteillä. Myös muissa instituutioissa on johtajia, jotka ovat tehtäväänsä tahallaan hakeutuneet ja asettuneet siten syytöksille alttiiksi.
 
Suurin piirtein näin kulki ajatus, kun Ylen Ajankohtaisohjelmien seminaarissa pohdittiin uusia ohjelmia keväällä 2007. Jos päättäjiä kerran on tapana syyttää, niin tehdään se kerrankin suurieleisesti ja tyylikkäästi, Yleisradion omassa tuomioistuimessa.
 
Ajatus vaikutti aluksi toteuttamiskelvottomalta, koska eihän kukaan suostu tulemaan televisioon syytetyn rooliin. Mutta entä jos syytetty ei itse olisikaan paikalla, vaan kaikki tapahtuisi ikään kuin "poliitikon painajaisessa"? Voisiko tällaista oikeudenkäyntiä käsitellä jopa hieman viihteellisesti, huumorilla?
 
Siitä se lähti, ja tänään TV2:ssa on nähtävissä tämän tuotekehityksen ensimmäinen jakso. Työn aikana kävi selväksi, että homma onnistuu jos syytetty itse on tietoinen kohtalostaan. Useimmat sarjan kahdeksasta päähenkilöstä ottivat tiedon "syytteestään" vastaan nöyrästi, toimittivat puolustusasianajajalle tausta-aineistoa sekä antoivat vihjeitä siitä, kuka sopisi todistajaksi.
 
Avausjaksossa syytettynä on pääministeri Matti Vanhanen. Hänen taustajoukoissaan ohjelmaidea otettiin esimerkillisesti vastaan: valtioneuvoston kanslia lähetti tuhdin tietopaketin hallituksen aluepoliittisista saavutuksista, ja Vanhasen entinen talouspoliittinen erityisavustaja, superministeriön valtiosihteeri Mikko Alkio lupasi tulla todistamaan Vanhasen puolesta.
 
Sitten iski kevään influenssa-aalto. Toimituksessa vaelsi kalpeita ja kuumeisia olentoja, ja Alkio ilmoitti viime tingassa sairastuneensa niin pahasti, ettei hän pysty lähtemään Tampereelle kuvauksiin. Hän oli kuitenkin ottanut asian niin vakavasti, että ilmoitti saman tien hankkineensa itselleen sijaiseksi Vanhasen vielä uskollisemman avustajan, Suomenmaan päätoimttajan Timo Laanisen.
 
Allekirjoittanut ei muista 26-vuotisen journalistin uransa varrelta tapausta, jossa sairastunut haastateltava olisi oma-aloitteisesti hankkinut itselleen sijaisen - joka oli vieläpä vähintään yhtä sopiva ja pätevä kuin hän itse. Usko ihmiseen palaa pätkittäin.
 
Kuten ohjelmasta näkyy, Timo Laaninen julistaa todistajanaitiosta keskustalaista ilosanomaa suurella sydämellä. Mutta tekikö hän vaikutuksen valamiehiin - se selviää tänään noin kello 21:20. 
 
Laanisen puheet ja Vanhasen teot ovat puntarissa Tuomion nettisivulla tämän viikon ajan. Valamiesten ratkaisusta saa äänestää joko täysin vakavissaan tai osittain huumorilla. Vaihtoehtoja on kuitenkin vain kaksi: Vanhanen on joko syyllinen tai syytön. Ihan niin kuin tavallisten virtasten käräjillä aamukahvipöydässä tai huoltoaseman baarissa.
 
Matti Virtanen
tuottaja
Yle Ajankohtaisjournalismi
 
 
 
 
 

25 kommenttia

Jos Stora-Enson päätöksiä arvostellaan, niin miksei syytettynä ole yhtiön pääjohtaja Jouko Kervinen? Kai valtio yritti yhtiön kanssa neuvotella, mutta Kervinen on aina torpannut muut vaihtoehdot.

Vanhanen joutui tapahtuneiden tosiasioiden eteen. Eikä nykymaailmassa pääministeri tai edes presidentti, toisin kuin Kekkosen aikana, voi määrätä yhtiön asioista. Siis piinapenkkiin Kervinen!
- terv. Aslak

Arvoisa Aslak, oletan, että tarkoitat Stora Enson toimitusjohtajaa Jouko Karvista. Siis Karvinen, kuten se sarjakuvan kissa.

Jouko Karvisen syyttämistäkin harkitsimme, mutta hänen kohdallaan puuttui yksi tärkeä edellytys: sanojen ja tekojen välinen ristiriita.

Karvinen ei tietääkseni ole väittänyt, että Stora Enson tavoitteena on koko Suomen pitäminen asuttuna ja teollisuuspaikkakuntien työllisyyden turvaaminen kaikissa olosuhteissa. Hän on luvannut lähinnä kasvattaa yhtiön omistajien varallisuutta - aika näyttää miten hyvin hän siinä onnistuu.

Matti Vanhanen sen sijaan on monien mielestä mennyt lupaamaan liikoja sekä keskustan periaateohjelmassa että hallitusohjelmassa. Jos tavoitteena on pärjätä globalisaation paineissa, ihmisille voisi luvata esimerkiksi "muuttoja, uudelleenkoulutusta ja kyyneleitä" eikä mitään 1970-lukulaisen aluepoliittisen lintukodon jatkumista.

Siis syyttäjän mielestä Vanhasen sanoissa ja teoissa on ristiriita. Puolustus on eri mieltä, kuten ohjelmasta selvästi käynee ilmi.

Matti Virtanen

Ei presidentti eikä pääministeri + hänen hallituksensa voi nykyisessä vapautuneiden yleismailmallisten taloussuhteiden aikana rikkoa sovittuja sääntöjä. Jos maan johto ja eduskunta olisi puuttunut näihin lopetusratkaisuihin vastoin yriyksien oman tahdon, niin heijastukset olisivat kohdistuneet koko Suomeen ja siihen tunnettuun luottamukseen.

On hyvin ikävää että työpaikkoja katoaa. Yksilön tulee kokea että hänellä on päävastuu toimeentulostaan, edellytään yksilön halua mukautua vaikeaankin tilanteeseen. Toimentulo tulee etsiä sieltä mistä sen löytää ja sitten kehittyä yhä paremmaksi ja tuottavammaksi eli yltää paremmille tuloille.

Minä itse menetin johtomahdollisuudet 40 vuotta sitten yritykseen jossa menetin 200 ihmisen työpaikat ja 20 miljoonan markan omaisuudet. Tunnen työttömyyden raskauden. Siis uskoa huomiseen ja toimeentulo sieltä mistä se on saatavissa.

sanoo sinimatti

Matti Vanhanen tekee hallituksineen sen, minkä asiassa pystyy tekemään. Ei hallituskaan voi mennä määräilemään pörssiyhtiötä ja jos se näin tekisi, kv-yritykset katoaisivat Suomesta yksi toisensa jälkeen vieden työn mennessään. On aivan selvää, että jos joku niin pj. Vanhasen kepu pitää maakuntien puolta ja huolehtii alueista tasapuolisesti.

Olen itse joutunut tilanteeseen, missä osa yhtiöstä myytiin. Toimin juuri sen tuetealueen vastaavana Suomessa ja tiesin kyllä heti, että kun tuotteet katoavat niin ei minullekaan peukaloiden pyörittämisestä makseta. Katsoin parhaaksi itse aktiivisesti ehdottaa yhtiölle tehtäviä muualla ja niinpä jatkoin sitten samassa firmassa ulkomailla ja jopa vastuullisemmisa tehtävissä.

Nimimerkki: Nyt jo eläkkeellä.

Jos asian käsittelyä onnistuin oikein seuraamaan, puolustuksen viimeiseksi argumentiksi jäi väite, että yrityksellä täytyy olla oikeus noudattaa omaa pitkän tähtäimen strategiaansa. Kemijärven tehtaan lakkauttamista verrattiin varpaan kuolioon, jonka leikkaaminen pelastaa koko jalan.

Mielestäni tässä argumentissa unohtuu se että koko nykyisessä kiihkeässä kvartaalikapitalismissa ei ole ollenkaan kyse mistään pitkäjänteisestä. Kun päätöksiä aletaan tehdä raha-arvonmuodostusten näkökulmasta, se juuri on lyhytnäköistä kuin mikä.

Kukaan ei liene laskenut sitä mitä meille kaikille maapallon eläville maksaa tehtaiden siirtely maapallon toiselta puolelta toiselle. Sen toiminnan hinnat eivät nimittäin näy nykyisissä hinnanmuodostuksissamme eikä pörssissä noteeratuissa osakekursseissa. Se hinta maksetaan reaalimaailmassa ja reaalitaloudessa sitten kun ilmastomuutoksen seuraukset tulevat eteemme.

Se on se pitkän tähtäimen perspektiivi, ja sitä vastaavaa taloustoimintaa voisi nimittää ihan aikuisten oikeasti pitkän tähtäimen strategiaksi.

Vanhanen ei tee mitään kemijärven hyväsi. Esim Vapo suunnittelee biodieseltehdasta pohjois suomeen, mutta ouluun tai kemiin. Vapo tietääkseni on täysin valtion eli hallituksen ohjattavissa. laitos pitäisi rakentaa kemijärvelle.

lahtinen pääkaupungista

Ei pikkuvarvastakaan leikata, jos se on terve.

Hitura

Voi sinua aivopestyä,vailla omaa ajattelukykyä olevaa säälittävää kepulilaista. Olet siis sitä mieltä, että kuten Tuntemattomassa sotilaassa asiaa ilmaistiin, että ei muuta kuin uralille vaan pojaat, että nuppi tutisee.

Nyt kuitenkin Suomalaiset teollisuudet muuttavat Kiinaan ja muihin Vinkuintian maihin, missä voitto voidaan maksimoida, jo ympäristöinvestointien olemattomuuden vuoksi näissä sinun ihannemaissasi. Jokainen vähänkin asioita tajuava ymmärtää, että on vain yksi maapallo, jonka ilmaa me kaikki joudumme hengittämään, yksi maapallo jonka meriä tämä globaali super riistokapitalismi saastuttaa, sademetsät jotka tämä sama riistäjä armotta tuhoaa, ja ikuisiksi ajoiksi, samalla aiheuttaen globaalit ympäristökatastrofit ja ilmastonmuutokset.

Ja kenen hyväksi tämä hävitys ja tuhoamisvimma saa jatkua? Siitä ei hyödy ainakaan leipäjonoissa jonottavat työttömät, enenpää kuin jättimäisten ilmastonmuutosten aiheuttamien katastrofien kanssa
kamppailevat valtiot ja kansat.

Joten kaikki vastuuntuntoiset ja oman ajattelukyvyn säilyttäneet ihmiset eivät koskaan eikä missään yhteyksissä voi olla kanssasi samaa mieltä. Sinä voit seurata silmäsi ymmyrikäisinä Vanhasen ja Kanervan naisseikkailuita ja sulkea silmäsi ja korvasi tosiasiolta. Aivosi jo toimivat superriistäjän käsikassarana.

Tervehdys: Göteborgista.

Minua meinasi naurattaa ensimmäinen ohjelma, koska toimittajat eivät ole näyttelijöitä, mihin rooliin heitä yritetään näemmä tässä laittaa.

Sekin oli vähän pettymys, ettei uusia argumentteja tullut julki, vaan ohjelmassa esiteltiin samaa kuvamateriaaleja ja samoin argumentein kuin tähänkin asti.

j-P. Reaste oli kuitenkin kohtuullisen hyvä. Hän tarjosi taloustoimittajan analyyttisyyttä. Se on ollut tämän Kemijärven tapauksen käsittelyssä välillä vhhissä, kun asiaa on käsitelty politiikan toimittajien lähtökohdista.

Vanhanen on pääministeri ja hänen olisi pystyttävä kertomaan asiat avoimesti ja totuudenmukaisesti meille, jotka olemme hänet ja hänen joukkonsa Arkadianmäelle äänestäneet. Hänenn selontekonsa tuntuvat vain liian usein seli-selityksiltä.

Pääministerin olisi osoitettava tehtävään kuuluvaa jämäkkyyttä!

Suomalainen

Ensimmäisen jakson perusteella Tuomiossa käsitellään ajankohtaisia asioita sopivan laaja-alaisesti puolesta ja vastaan. Itse sain lisää näkemystä aiheeseen, kiitos siitä! Katson mielelläni seuraavankin jakson.

Itse tuomitsisin Vanhasen, mutta kenties muista syistä kuin muut; mielestäni riittämätön määräysvalta yhtiössä (tuskin ylimääräinen yhtiökokouskaan päätöstä muuttaisi), sadan miljardin valtionomistusten suojeleminen ja vapaan markkinatalouden edistäminen ovat ymmärrettäviä perusteita lakkautuspäätökselle. Mielestäni tällainen toiminta sopii sekä Kokoomuksen että Keskustan pirtaan ja on puolueilta johdonmukaista käytöstä. Mutta miksi näitä asioita ei osata sanoa suoraan? Miksi minun täytyy katsoa toimittajien tekemä erikoisohjelma, ennen kuin saan hallitukselta päteviä argumentteja lakkauttamisen puolesta?

Se argumentti, että valtio ei muka voisi puuttua yrityselämään ei vain pidä paikkaansa. Esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa valtio puuttuu voimakkaastikin yritysten toimintaan, ja jopa Yhdysvallat puolustaa jonnin verran omaa teollisuuttaan. Ja viime kädessä esimerkiksi sosialistiset maat ja joku Zimbabwe vievät asian äärimmilleen. Kyse ei ole siitä, etteikö valtio voisi, vaan siitä, ettei se halua.

Jos kerran tuetaan vapaata markkinataloutta, niin miksi sen logiikkaa ei haluta kansalle selittää ja perustella asiaa selkeästi? Tämä on mielestäni valtiovallalta tuomittavaa epärehellisyyttä, tai ainakin epäselvyyttä.

Kemijärven sellutehdasta ei olisi koskaan pitänyt rakentaa. Se on ollut perustamisestaan saakka väärä tehdas väärässä paikassa.

Paperilliitto toki haluaa säilyttää jäsenmaksutulonsa - ja toki sen jäsenet ovat töissä vain sellu- ja paperitehtaalla. Paperiliitto ei aja Kemijärven asiaa eikä Kemijärven tehtaalla työskentelevien etua. Ahonen valehtelee, jos muuta puhuu. Ahonen ajaa paperiliiton etua.

Kemijärveläisten ja Kemijärven on jo korkea aika löytää jotain ihan muuta tekemistä kuin suljetun sosialistisen talouden aikana pakkokäskyllä pystytettyä komentoteollisuutta. Jokainen päivä kun Kemijärvellä on tehdas käynnissä, toivottavat ja tarpeelliset muutokset lykkääntyvät.

Kemijärven sellutehas on tuhonnut porotaloutta ja Lapin matkailua yli kaiken ymmärryksen. Ikihonkaa on rahdattu Inarinjärven takaa ja muutettu euron kilo maksavaksi selluksi - ja taas rahdattu vähintään Ouluun. Ei siis mitään järkeä.

Selluetehdas on haitannut Lapin elinkeinoja myös estämällä järkevämmän tuotannon syntymistä. Vinkki: Lapin honka on arvokkaampaa jossain muussa muodossa kuin selluna.

No ja ne paperimiehet. 50 000 euroa vuodessa lisineen toki muuttuu lähemmäksi keskimääräisen suomalaisen tuloja.

Voikkalle tehtaan lähteminen on onnenpotku. Samoin Haminalle ja Kotkalle Sunilan lakkuttaminen.
Tarpeettomilta tehtailta vapautuu tekijöitä ja tilaa tuottavampaan tekemiseen.

Niin, varmaan Kemijärven pelle-massaliike haluaisi pysäyttää kaikki muutokset. Miksi ei sitten pysäyttää Kemijärven muutosta sellutehdasta edeltäneeseen aikaan?

Ohjama muuten herätti vuoroin myötähäpeää vuoroin hurjaa naurua tahattomalla komiikallaan. Noin jäykkää ja huonoa tv-ohjelmaa ei pystynyt ennen kuvittelemaankaan.

Tuskinpa voimme yksin Vanhasta syyttää siitä, mihin maailma on menossa ja talouden tasapaino sen mukana.
Nykyajan politiikkoja vaivaa ympäripyöreys ja liiallinen virran mukana kulkeminen.

Teoillaan politiikot tuskin kykenevät vaikuttamaan siihen, miten yritykset kulkevat rahan ja halvemman työvoiman perässä.

Tarvitsemme poliitikoiltamme enemmän suoria arvoihin ja periaatteisiin liittyviä kannanottoja, emmekä sitä ainaista ympäripyöreyden taakse piiloutumista.

Me työtätekevät tarvitsemme vahvoja, toteutuvia arvoja ja periaatteita, jotta voimme uskoa tulevaisuutemme - täällä Suomessa.

Kiitos hyvästä ohjelmastanne. Satuin nimittäin vahingossa avaamaan telkkarin ja huomasin mielenkiintoisen ohjelmanne ja jäin heti koukkuun. Entisenä lautamiehenä olen heidän kanssaan samalla aaltopituudella, että syytönhän mies on. Mitä sitä kannattaa syyttää vain ja ainoastaan yhtä ihmistä, kun syytettynä tässäkin on monia asioita ja instansseja.

Ahneus ja maksimaalisen voiton tavoittelu, ihmisen elämän lyhyys ja välittämättömyys sen jälkeisestä ajasta, tietämättömyys eliöstön yhteisestä alkuperästä ja siitä, että olemme kehittyvä kokonaisuus.

Voitaisiinko sanoa että ennen enemmistö lajeista päätti mihin suuntaan kehitytään. Nykyään valta kehityksen suunnasta on liian pienellä määrällä ihmisiä, joista suurin osa ajattelee taloutta ja rahaa. Teknologia on hyvä elämän jatkumisen kannalta, sillä maapallolla ei voida asua ikuisesti. Se että sitä käytetään oman ahneuden tyydyttämiseen voi johtaa elämän tuhoon ennen kuin se pääsee levittymään tältä planeetalta.

Toisaalta elämää kehittyy jatkuvasti ympäri maailmankaikkeutta ja evoluutio toimii myös suuremmassa mittakaavassa. Saas nähdä miten meidän käy.

T: Kemijärven asukki

Tässä tuomiossa on nyt niputettu kaksi toisistaan erillistä asiaa; StoraEnson ratkaisut ovat tulosta muista ratkaisuista, joihin Matti Vanhanen on syytön. Syyllisiä voisi etsiä StoraEnson toimivasta johdosta...

UPMn ratkaisut samoin. Toisaalta poliittisin perustein perustetut tehtaat ja laitokset ovat usein elinkelvottomia ilman julkisen vallan avustuksia; Keinotekoisia luomuksia.

terv; Janne

Puolustusasianasianajaja ja syytetyn todistaja tituleerasivat Matti Vanhasta keskustapuolueen pääministeriksi. Minä olen aina luullut, että hallitus ja sen pääministeri ovat Suomen kansan eli kaikkien suomalaisten edustajia, vaikka pitävätkin taskussaan jonkun puolueen jäsenkirjaa. Yhtä hyvinhän voisi sitten sanoa, että pääministeri on miesten ministeri ja tällä logiigalla silloinhan presidenttikin on suomalaisten naisten presidentti.
Epätietoinen suomalainen

Kemijärven tehdas aloitti 1965. Perustamispäätöksen oli ilmeisesti tehnyt Kekkosen käskystä Karjalaisen johtama porvarihallitus pari vuotta aikaisemmin. Sen jälkeen aina, kun Kemijärven omistusta on järjestelty, ainoana puolueena SDP on ollut kaikkina niinä vuosina mukana maan hallituksessa, useimmiten pääministeripuolueena.

Kun Kemijärvi v 2005 fuusioitiin Stora-Ensoon, vastuuministerinä oli Pekkarinen ja SDP oli jälleen mukana hallituksessa. Silloin sinetöitiin Kemijärven kohtalo ja kaksi vuotta myöhemmin tuli sulkemis-ilmoitus.
Aluepoliittisin perustein tehty tehdas päätyi täten lopulta osaksi pörssiyhtiötä, ja jo koostaan johtuen ei pärjännyt kustannustehokkuudessa yhtiön muille yksiköille.

Pekkarinen suojeli Härmälää tämän tekemistä miljarditappioista huolimatta ja vastaavasti Härmälä antoi Kemijärven säilyä.

Härmälän jäljiltä SE:n talous oli niin kuralla, että hänen tilalleen tulleella Karvisella oli tehtävänä säilyttää vain kustannustehokkaimat yksiköt yhtiön pelastamiseksi.

Maan hallituskin vaihtui. Näin Karvinen ja Häkämies saivat edeltäjiensä perintönä koko esille tulleen karmeuden selvitettäväkseen.
Vanhanen ei voi olla syyllinen, koska ei liity koko asiaan.

Voi mikä ohjelma ja blogi. Puhumattakaan tästä toimittajan alustuksesta:

Matti Virtanen - Kaikki ovat joskus erehtyneet syyttämään muita ihmisiä omista ongelmistaan. Parisuhteen ongelmat ovat puolison syytä. Liian pieni palkka on työnantajan syytä. Liikenteessä onnettomuudet ovat yleensä aina toisen osapuolen syytä - että sattuikin vastaan se keskimääräistä huonompi kuski.

------> Näin voi vain kirjoittaa täydellinen ihminen.
Oi mitä pienuutta ja keskinkertaisuutta -> montako tuhatta vuotta sitten se Cro-Magnonin ihminen täällä tallusteli?

Se, että tälläinen "syyttely" -ohjelma piti vielä toteuttaa Yleisradion toimesta tv- formaattina on kaiken huippu. Sanoin itse töllistelylupani eilen ja lahjoitin koko toosan pois --> ihan vakavissani!

T. puolivakava, ei-täydellinen, keskinkertainen -ja kelpoinen ihminen.

Mielenkiintoista näkökantaa. toimittajat eivät todellakaan ole näyttelijöitä, vaan kukapa ensikerralla on? Kyllä näytteleminen sujuu varmasti näiltäkin muutaman ohjelman jälkeen, saammepa nähdä - ja naurattaa sitä joskus "oikeita näyttelijöitäkin".
Mutta asiaan. Ohjelmaformaatti on hieno. Asioihin pitää puuttua ja tällaisen ohjelman välityksellä me tavalliset kansalaiset alammeoikeasti ajatella asioita, olimmepa mitä mieltä tahansa. Sehän tässä onkin päätarkoitus, eikös vaan.
Suomalainen kansa saisi nousta vihdoinkin puuttumaan kokemiinsa vääryyksiin ja nousta rehdisti sanomaan oma mielipiteensä. Eiköhän silloin ainakin muutama kansalainen pysähdy pieneen kädenvääntöön, eikä kulje vain omissa maailmoissaan - ei kukaan mitään kuitenkaan tee..
Hyvä ohjelma.

Nimimerkki ajatukset esiin

Vähän olen samoilla linjoilla tällaisen aiheen käsittelemisestä viihteellisesti. En myöskään nähnyt ohjelmaa, mutta jos tuo alustuspuheenvuoro sitä kuvaa, niin en ole kovin innostunut aiheen käsittelytavasta. Kyseessä ovat kuitenkin vakavat asiat ja jälkipolviemme tulevaisuus.

Ehkä parhaan tuomion nykypäättäjillemme antaa tuleva historiankirjoitus. Miksi nykyiset poliitikot ja päättäjät olisivat korkeammalla moraalilla ja asenteella varustetut kuin menneen ajan? Esim. voihan olla että suomettuminen on vain nyt eri suuntaan ja ketkuilu erilaista. Sen näkee tulevaisuus, jos sitä on.

Omistajalla tai hänen edustajallaan on sananvalta omaisuudestaan. Ihmeellistä kyllä, Vanhanen ei ymmärtänyt asemaansa oikein tässä tapauksessa. Hän olisi hyvin voinut sanoa, ettei hänen mielestään ole oikein että Kemijärven paperitehdas lopetetaan. Sen johdosta hänen olisi pitänyt jättää toivomus Stora Ensolle, että sen hallitus harkitsisi asiaa vielä, ennen kuin tekee päätöksensä. Osakkeenomistajalla on oikeus esittää oma mielipiteensä. Olemmehan vapaa maa, ainakin näennäisesti.

Ohjelman voit katsoa netistä Areena-osiosta, jonne on linkki Tuomion etusivulla.

VÄITÄT, että henkilö on syytön, kun on useita syyllisiä ja sanot: "...syytönhän mies on. Mitä sitä kannattaa syyttää vain yhtä ihmistä, kun syytettynä tässäkin on monia asioita ja instansseja." Näin SYYLLISTYT VÄÄRYYTEEN!

<b>Usean syyllisyys ei vapauta päävastuullista !</b>
Suurimman omistajan tärkein vastuunkantaja on pääministeri, jonka tulee olla <b>rohkeudeltaan </b>, taidoiltaan ja eettisyydeltään <b> tehtäviensä veroinen</b> ja uskaltaa toimia meidän suomalaisten kannattavan tehtaan toiminnan jatkamisen puolesta.

Sallit syyllisyyden väärässä toiminnassa, jos syyllisiä on useita jopa niin, että se on maan yleinen tapa, kuten STASILLE tietojen keräys tai Viron miehityksen hyväksyminen; tai kuten nykyisin kannattavien työpaikkojen lopettaminen ja hyvien tehtaiden romuttaminen yhä suuremman voiton vuoksi.

Oikein toimien <b>pääministerin</b> ja hallituksen tulee säätää uusi kiireellinen laki kaikkia vastaavia yrityslopetuksia ja -siirtoja vastaan, että yrityksen toiminnalle annetaan 2-5 vuoden koejakso/jatkoaika, jolloin uuden omistajaryhmän, johdon (kunnan- maakunnan-valtion) avulla jatketaan kohti uutta noususuhdannetta tai hidastettua lopetusta.

<b>Jos entinen yhtiö on sulkemassa tehtaan arvottomana </b>, tulee valtiolla, kunnalla tai uudella yrittäjällä olla uuden lain suoma mahdollisuus lunastaa arvoton yritys yhdellä eurolla, jos hän sitoutuu tietyn sovittavan ajan jatkamaan toimintaa.
Valtion ja kaikkien yrittäjien tulee pitää ihmisiä tärkeämpänä resurssina kuin rahaa, tuottavuutta, omaa hyötyä tai osakearvoja. Rahasta ja omasta hyödystä ei saa tehdä jumalaa.

Emeritus toimitusjohtajana odotan PÄÄMINISTERILTÄ, hallitukselta ja oppositiolta nopeata uutta yritysten toiminnan jatkolakia pikaisesti eduskuntaan nykyisen ajattelemattoman yritysten lopetus- ja siirtohuuman saamiseksi järkevämmän ja vastuullisemman päätösteon ja toiminnan alaiseksi.

Tuomio

Tuomio-ohjelman blogi eli oikeudenkäyntipäiväkirja tarjoaa kansalle mahdollisuuden kommentoida tuomioita, Tuomion tekijöitä ja heidän sanomisiaan. Päiväkirjaa pitävät tuottajat Matti Virtanen ja Timo Harakka sekä tarvittaessa muut työryhmän jäsenet. Kaikki hyvien tapojen mukaiset kommentit julkaistaan. Ota kantaa!