Su 19.10.2008 @ 16:00admin

TVOMIO jatkaa - Vaikuta!

Oletko sitä mieltä, että joku poliitikko tai muu vallanpitäjä on syyllistynyt työssään virheisiin? Onko jossain tullut tehtyä vääriä päätöksiä tai lyöty jotain laimin? Onko päättäjä onnistunut livahtamaan kuin koira veräjästä? Tuntuuko siltä, että suomalaiset vallanpitäjät eivät joudu riittävästi vastuuseen teoistaan? 
 
Ei hätää. TV2:n keskusteluohjelma TVOMIO - siis tuomio - palaa helmikuussa 2009 maanantai-iltaan puimaan päättäjien syyllisyyttä. Ohjelma jakaa vastuuta sinne minne se kuuluu, niille ihmisille jotka ovat vapaaehtoisesti hakeutuneet vastuullisille paikoille päätöksiä tekemään.
 
Ohjelman pääesiintyjät vaihtuvat toiselle kaudelle, paikalle tuodaan entistä enemmän todistajia, ja salissa istuvasta valamiehistöstä luovutaan. Sen tilalle asettuu koko TV-yleisö, joka saa äänestää tuomiosta ohjelman loppupuolella matkapuhelimilla.
 
Myös syytteiden, syytettyjen ja todistajien valinnassa katsojat saavat sanoa sanansa: Kerro meille, mikä ongelma vaatisi Tuomio-istuimen käsittelyä, ketä pitäisi syyttää ja ketkä voisivat olla syyttäjän tai puolustuksen todistajia. Me tutkimme asiaa ja ryhdymme ehkä syyteharkintaan.
 
Tuomion ensimmäisen kauden syytteet ja syytetyt löytyvät Tuomion vanhoilta sivuilta eli täältä. Samoja aiheita emme käsittele uudestaan, emmekä mielellämme syytä samoja henkilöitä kahdesti. Mutta painavista syistä sekin on mahdollista.
 
Kommenttipalsta on auki, sana on vapaa.
 
Tuomio-istuimen puolesta
 
Matti Virtanen
tuottaja
 
P.S. Lisäys 28.10.2008: Ensimmäisen kauden Tuomioista on julkaistu Ylen Elävässä arkistossa jakso Asehullujen paratiisi. Siinä syytettiin sisäministeri Anne Holmlundia siitä, ettei asevalvontaa tiukennettu Jokelan koulusurmien jälkeen. Katso tästä.

6 kommenttia

Usein nuoret käyvät ikäänsä kuuluvia kehityskriisejä,
henkisen ja fyysisen kasvun pyrähdyksiä juuri tuossa vaiheessa kun pitäisi vaihtaa yläasteelta lukioon tai jonnekin muualle. Nuoren minäkuva saattaa olla kovassa etsinnässä, tulee ehkä hylkäämisiä kaveri/ystävyys- kenties ihastus/rakkaussuhteissa,
koulunkäynti ei enää kiinnosta niin paljon kuin ennen, ehkä iskee laiskuus tai pahimmillaan masennus.
Saatat ihan fiksuna ihmisenä jäädä 0,1 pisteen päähän lukiopaikasta. Et kuitenkaan tunne kuuluvasi kymppiluokalle, etkä oikein minnekään muuallekaan.
Tuttu ja tiivis yhteisö ja ryhmä voisi kantaa turvallisemmin myös henkilökohtaisten kriisien ja kuohuntojen yli.
Jos heikoimmat, ujoimmat ja masentuneimmat putoavat juuri tässä vaiheessa tyhjän päälle, voivat seuraukset olla pitkät, tuskalliset ja pahimmillaan tuhoisat - itselle ja/tai muille. Ja kun kerran putoat systeemin kannattelusta, on kyytiin todella vaikea hypätä mukaan. Murkkuikäinen jos kuka haluaisi tulla opettajien muistamaksi omalla nimellään ja omana persoonanaan. Ei ole kiva olla isossa koulussa isossa ryhmässä nobody. Olin itse nuorena ns. kiltti tyttö. SIlti en olisi päässyt keskikoulun viimeisen luokan jälkeen lukioon, kun olin 'haistattanut' sillai kiltisti lukematta mitään koko vuonna. Lukiossa jo taas kiinnosti. Ajattelen kauhulla sitä, miten minun olisi käynyt, jos olisin siinä vaiheessa pudonnut 'tyhjän päälle'. Toivoisin systeemin kehittäjän ja jonkun kriittisen psykologin/psykiatrin lausuntoja tästä.
MITEN tällainen koulusysteemi on päässyt läpi minkään seulan!!!! Ja nyt en puhu välttämättä massamurhaajista, vaain ihan tavallisista, yksinäisistä, systeemistä tippuneista nuorista, jotka eivät välttämättä tiedä mitä elämällään tekisivät. Olen kamppaillut yhden sellaisen ihmisen asioiden kanssa jo vuosia. Kaikki henkiseen auttamiseen/työllistymiseen ym. annettava apu on siroteltu moneen paikkaan. Asioiden hoitaminen on hankalaa jo toimintakykyiselle ihmiselle, puhumattakaan sitten valmiiksi systeemistä tippuneelle, masentuneelle nuorelle aikuiselle.

Etsikää se ja tuokaa Tuomiolle! Se, joka salli läpinäkymättömät (Björn Wahlroosin termi) finanssiketjut joiden todelliset vastuut jäivät arvailun (ja myös paniikin) kohteeksi. ja oliko sama henkilö, joka myönsi finanssipelureille hurjat velkavivut ilman riittäviä vakuuksia?

Hyvää jatkoa hyvälle ohjelmalle!

Azzlak

Propagandaa yritetään loppuun saakka, jopa siten että katsijien mielipide jätettiin MAINITSEMATTA!

Television uutislähetykset eivät näytä eri puolueiden EU-ehdokkaita tasapuolisesti. Kaikkien puolueiden ehdokkaat on esiteltävä, mikäli esittelee yhden. Tasapuolinen kohtelu on demokratiaa.

Tulee mieleen kysymys...mitä eroa on Venäjän TV-yhtiöiden ja Suomen välillä?

T: Jyrki Vaskela EU-ehdokas Itsenäisyyspuolue.

Paula Risikko syytteeseen! Kansanterveyden nimissä riehuvalta peruspalveluministeriltä on mopo karannut käsistä pahemman kerran. Hänen kokoamansa (puolueellinen) tupakkatyöryhmä vääristelee faktoja jotta naurettava esitys menisi läpi. Nuuska, lakupiiput ja tupakan näkyvyys kaupoissa eivät ole oikeita ongelmia jos katsoo mitä muuta Suomessa tapahtuu.

Ehdottaisin tuomiolle työvoimatoimistoja (Helsingissä pahin on Kluuvin TE-tomisto, asia, joka on "yeisesti" tiedossa.... vai vaadimmek me akteemiset vain asiallisempaa kohtelua kuin muut) - Itse en enää asioi ko työvoimatoimitossa, koksa koin saamani palvelun niin huonoksi, että se vaikutti jo terveyteeni.

Olen kyllä saanut hyvää palvelua Työministeriöstä ja Uuudemmaan TE-keskuksen asiantuntijalta, mutta käytännön työtä tekevät työvoimatoimiton virkailijoiden palvelu on ruokotonta.

Ongelmana on se, että työvoimatoimitoista puuttuu pätevää henkilökuntaa. Työvoimaneuvojana saattaa toimia merkonomi tai tmv (ei mitään ongelmaa, jos henkilö olisi sitten kiinnostunut kehittämään itseään (perehtymään TE-ministeriön ohjeisiin ja toimimaan asiakkaittensa hyväksi. Hyvä hallintotaa ei liene kovin monelle tuttu käsite - tai "sisäänrakennettu" työasenne.

Toki, TE-toimitoissa toimii varmasti päteviäkin henkilöitä (joo voi nimetä yhden), mutta uskon, että monet pätevät lähtevät muualle töihin.

Oma kokemukseni on, se, että minua on kieltäydytty neuvomasta mm erään lomakkeen täytössä ( pyysin apua jopa muutamaan otteeseen) siinä, missä kenen puoleen voisin kääntyä saadakseni vastauksen)) Minulta on myös pyydetty perusteettomasti toimittamaan joitakin tietoa, . Minua on möys pyydetty toimittamaan lääkärintodistus, tilanteessa, jossa en ollut edes hakenut päivärahaa, kertomatta, ettei minut tarvitse paljastaa diagnoosia. + Olin myös esittänyt työvoimatoimitolle vakuutusyhtiön päivärahapäätöksen. Aivan vakuutusyhtiö maksaisi sairaspäivärahaa ilman lääkärin todistusta).

Oma tarinansa on kokonaan se, että ehdotin erään TE-toimiton johtajalle ideaa, kuinka työvoimatoimiton palvelua voisi kehittää (Info tilaisuuksia työttömile + työtekijöile, jossa alustajina olisi asintuntuntjoita eri organisaatioista. Tarjolla voisi olal jopa apua kantelua harkitseville... Johtaja torppasi ideani, esittäen liudan syitä. Kun "kehasin" vastata hänelle, että juuri hänen esittämillään syillä, ideani olisi perusteltu (Jopa Valtion tuottavuusohejlema). Tästä seurasi selvityspyyntö....... (TE-juristin mukaan oli aiheeton). Anteeksi pyyntö ei kuitenkaan ole kuulunut....

Btw, tämä ei tapahtunut Kluuvin TE-tomitossa!

Tuomio

Tuomio-ohjelman blogi eli oikeudenkäyntipäiväkirja tarjoaa kansalle mahdollisuuden kommentoida tuomioita, Tuomion tekijöitä ja heidän sanomisiaan. Päiväkirjaa pitävät tuottajat Matti Virtanen ja Timo Harakka sekä tarvittaessa muut työryhmän jäsenet. Kaikki hyvien tapojen mukaiset kommentit julkaistaan. Ota kantaa!