Kateus, ahneus, eriarvoisuus
Turha kierrellä; kateus myy. Tuomion viime viikon jakso Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen kannustinpalkkioista keräsi kevään parhaan katsojaluvun ja -osuuden. Joka kymmenes tv:n katsoja seurasi miten syyttäjä Johanna Korhonen ja hänen todistajansa Kalle Isokallio päihittivät vastapuolen eli Liliusta puolustaneen Tuomo Pietiläisen ja hänen tähtitodistajansa Yrjö Kopran.
Aika hyvin ajankohtaisohjelmalta, joka kilpailee TV1:n uutisten, urheiluruudun ja kotimaisen draaman sekä kaupallisten kanavien ulkomaisten menestyssarjojen kanssa. Liliuksen kannustimet yhdistävät kansaa. Tuomion äänestykseen osallistui pari tuhatta ihmistä, joista neljä viidestä oli sillä kannalla, että Lilius on horjuttanut luottamusta valtionyhtiöiden toimintaan. Puolustus yritti turhaan moittia syyttäjäpuolta kateuden lietsomisesta.
Aina ei onnistuta yhtä hyvin. Edellisellä viikolla Tuomion aiheena oli oikeusministeri Tuija Braxin junailema seksinostokiletolaki, ja katsojaluku jäi roimasti odotetusta. Siis edes seksiin vihjaava aihe ei riitä houkuttelemaan katsojia, vaikka jakso ei muuten ollut lainkaan hullumpi.
Tänään Tuomion (poissaolevana) päähenkilönä on Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos, joka harrastaa maanviljelystä ja on saanut siihen viime vuosina elinkeinotukea toista miljoonaa euroa. Hän on kuitenkin ilmoittanut vastustavansa elinkeinotukia, joten syyttäjä Tuomo Pietiläisen mukaan hän on syyllistynyt sanojensa syömiseen.
Onko tämä aihe seksikäs? Ei varmasti. Onko silti syytä olettaa, että se kiinnostaa katsojia? Varmasti – eikä haittaa, vaikka kilpailevalla kanavalla menee ohjelma nimeltä Dirty Sexy Money. Luotamme TV2:ssa siihen, että katsojille riittää pelkkä dirty money, eli yhteiskunnan multainen kädenpuristus Suomen rikkaimpiin kuuluvalle miehelle.
Kateus on itse asiassa rakentava voima, jos sen ymmärtää inhimilliseksi perusominaisuudeksi, kuten Pohjanmaalla on tapana. Tämän illan Tuomiossa syyttäjän todistajana vieraileva kurikkalainen sikafarmari Hannu Koivisto kiteyttää asian seuraavasti:
”Sitä kateuskeskustelua pitäis vähän syventää siinä mieles, et on olemas kahenlaista kateutta. Meillä päin kateus on useimmiten sitä, että kun naapuri tekee ihan helevetin ison navetan siihen vierehen, niin me tehdään vielä suurempi navetta, että naapuri kadehtis taas meitä. Tämä vie elämää eteenpäin.”
Valitettavasti tämäkin viisaus jäi ohjelman lopullisesta versiosta leikkausvaiheessa pois, koska meidän oli annettava aikaa EU:n yhteiselle maatalouspolitiikalle. Jatkossa Tuomio kehittyy toivottavasti filosofisempaan suuntaan, koska ihmisiä näyttää kiinnostavan keskustelu sellaisista perusarvoista kuten kateus, ahneus ja eriarvoisuus.
3 kommenttia
Ma 06.04.2009 @ 21:47
Haluaisin nähdä tulevissa Tuomio ohjelmissa keskustelua esim eutanasiasta, ympäristön suojelusta, ydinvoimasta, elinluovutuksesta jne.
Vaatiiko ohjelman formaatti aina yhden henkilön syytetyksi, voisiko syytettynä olla ihmisryhmä tai sitäkin laajempi käsite syytetystä.
Ma 06.04.2009 @ 23:06
Illan ohjelma oli hyvin leikattu. Se oli tiivis ja kattava. Kaiken kaikkiaan täytyy antaa positiivinen tuomio suomalaisille tv-ammattilaisille.
Ohjelman tekeminen on kivaa hommaa. On hauska seurata läheltä työtä, jonka taustat ja valmistelut ovat näkymättömissä. Kulissit seisovat jo valmiina kun kuvaukset ja valmis käsikirjoitus otetaan käyttöön. Se on vähän sama asia kun joku vieras tulee meidän kylläisiä possuja kattomaan.
Aihe oli hyvin laadittu. Syyte oli mielenkiintoinen, koska se ei varsinaisesti puuttunut itse tukiin, vaan Nallen puheisiin - Sen takia siitä tuli sopivasti leikkimielinen.
Itse tukikeskustalu on hyvä käydä. On kaikille eduksi että tuista puhutaan. Ne kuuluvat elintarviketuotantoomme.
Se asia miksi suomalaista tuotantoa pitää tukea, on monelle vielä epäselvä. Myös teatterilippuja subventoidaan vanhalla tonnilla.
Huoltovarmuus ja monet muut vastaavat termit ovat etäisiä kliseitä. Me pystymme vaikuttamaan suomalaisen ruuan laatuun, mutta ulkomaisen ruuan kanssa on toisin.
Ulkomailta ei tuoda raaka-aineita, vaan elintarvikkeita.
Kevät on meille farmareille motivoitumisen aikaa. Vaikka nyt näyttää siltä, että ohran hinta on alle kaikkien odotusten, silti haluamme vainot täyteen komeaa kasvustoa. Vaikka lihan hinta on alhaalla, on mieltä ylentävää kun possulla nahka kiiltää. Kun sikalassa kuorsataan ja pierrään, on asiat hyvin.
Ti 07.04.2009 @ 15:39
Wahlroos on ehdottomasti syytön. Teoissa ja puheissa ei ole ristiriitaa.
Wahlroos kannattaa tukien lopettamista kaikilta, myös itseltään. Koska tuottajahinnat ovat tukien pilaamat, niin Wahlrooskin on käytännössä pakotettu vastaanottamaan tukia.
Tukia voi siis vastustaa, mutta silti vastaanottaa, ilman moraalista ristiriitaa.