Pe 27.02.2009 @ 14:43Matti Virtanen

Lääkekuurit kuriin

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri ja kansanedustaja Suvi-Anne Siimes siirtyi pari vuotta sitten lääketehtaiden edunvalvontajärjestön Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.

Aika monet pitivät siirtoa yllättävänä: entisten kommunistien ja sosialistien puolueen pomo ryhtyy tai pääsee aika harvoin työnantajien Etelärannan leipiin. Mutta Siimes olikin aina erilainen poliitikko, jonka vasemmistolaisuuskin oli jossain määrin kyseenalaista.

Kansanedustajana hän sentään oli paheksunut lääketehtaiden voitontavoittelua ja lääkemenojen kasvua, joka jatkuessaan voi vaarantaa koko suomalaisen sairausvakuutusjärjestelmän toiminnan.

Uudessa työssään Siimes on luontevasti yrittänyt vaikuttaa lainsäätäjiin, jotta monikansallisten lääkefirmojen bisnekset sujuisivat Suomessa mahdollisimman kitkattomasti. Kaikessa hän ei ole onnistunut, mutta vanhojen yhteiskunnallisten kontaktiensa ansiosta hän on varmasti ollut nainen paikallaan.

Lääketehtaat tekevät ansiokasta työtä kehittäessään uusia hoitoja mm. syöpäpotilaille. Yhä useammat saavat yhä tehokkaamman ja yksillöllisemmän hoidon. Ihmishenkiä pelastuu, ja monet pystyvät vielä palaamaan tuottavaan työhön.

Samaan aikaan toisaalla: vanhainkodeissa ja hoitolaitoksissa on vanhuksia, joiden elämää rytmittää lääkedosetti. Monille on kertynyt dosettiin täytettä vuosien varrella, vaiva vaivalta, ilman että he olisivat ehtineet keskustella hoitonsa kokonaisuudesta lääkärin kanssa.

Mitä pitäisi ajatella Suvi-Anne Siimeksen toiminnasta? Tuomio-ohjelma kysyy suoraan: Onko Siimes syyllinen vai syytön lääkkeiden liikakäyttöön ja lääkemenojen paisumiseen?

TV2:n katsojat saavat ottaa kantaa äänestyksessä ohjelman aikana maanantaina 2. maaliskuuta. Äänestys tapahtuu matkapuhelimella: jos Siimes on mielestänne syyllinen, näppäilkää tekstiviesti tuomio 1 - ja jos hän on mielestänne syytön, pankaa viestiksi tuomio 2

Tohlopin tuomioistumen ratkaisu selviää ohjelman lopussa. Valitusoikeutta ei ole, mutta äänestyspäätöstään saa perustella tämän blogin kommenteissa.

Matti Virtanen

P.S. 3.3.2009. Äänestyksen tulos oli, että katsojien mielestä Siimes on niukasti syyllinen: prosenttijakauma oli 54-46.

 

2 kommenttia

On hyvä,että tuodaan esiin myös vanhusten lääkehoidon nykytila Suomessa.

Nykyään esim mielenterveys potilaat saavat terapian siasta lääkkeitä vaan,ja se johtaa yleensä vaan ongelmien siirtoon,laitoskierteeseen.
Ja ne uudet esim psykoosi lääkkeet,eivät ole niin hyviä kuin väitetään.Sivuoireet on runsas painon nousu,ahdistus,laiskuus,ja se että tunteet blokkaantuu.Nämä oireet lukee lääkkeiden selostuksissa,mutta aina kun niistä lääkäreille puhutaan,ne eivät muka usko,tai vähättelevät.
Lisäksi suljetulla osastolla syötetään benzoja,vvaikka niille ei olisi mitään tarvet kelalta terapiaan.ta.
myös masennus lääkkeitä määrätään liian helposti,mutta terapiaa ei saa.Tämä on iso ongema.Lääkkeet eivät auta kaikkia toipumaan,tai ei varmaan ketään.
Jos potilas haluaa terapiaa,hänen pitää olla rikas ja maksaa se itse yksityisellä,koska kelalla on outoja sääntöjä että jos sinulla on se ja se diagnoosi(mitkä myös on usein vääriä tai muuttuvia)niin et saa tukea terapiaan.Toisin sanoen kärjistettynä,mielenterveyspotilaiden ei edes odoteta toipuvan,vaan kunhan ne syö lääkkeitä,mikä puuduttaa ja hiljentää ne,niin pysyvät poissa jaloista,ja niinhän se ei men.Sitä niittää,mitä kylvää.
Mikään pilleri ei korvaa kuuntelevaa ja auttavaa ihmistä.

Tuomio

Tuomio-ohjelman blogi eli oikeudenkäyntipäiväkirja tarjoaa kansalle mahdollisuuden kommentoida tuomioita, Tuomion tekijöitä ja heidän sanomisiaan. Päiväkirjaa pitävät tuottajat Matti Virtanen ja Timo Harakka sekä tarvittaessa muut työryhmän jäsenet. Kaikki hyvien tapojen mukaiset kommentit julkaistaan. Ota kantaa!