Ma 10.08.2009 @ 16:02Matti Virtanen

Jungnerin viihdelinja Tuomiolla

Johanna Korhosen eurovaaliehdokkuus katkaisi Tuomion kevätkauden kuin kettu kanan lennon, mutta nyt vaalit ja niihin liittyvät karanteenit ovat ohi. Toisen tuotantokauden toiseksi viimeinen jakso "Pasilan markkinahäirikkö" nähdään tänään maanantaina 10.8.2009 TV2:ssa kello 22:05.

Joku voisi epäillä, että huhtikuussa kuvattu ajankohtaisohjelma on elokuussa auttamatta vanhentunut. Joku erehtyisi. Jaksoa valmisteltaessa meillä oli tiedossa, että Mika Lintilän työryhmä jättää ehdotuksensa Ylen rahoituksesta ja valvonnasta Tuomion nauhoitusten jälkeen. Niinpä meidän oli riideltävä aiheesta ns. yleisellä tasolla.

Miksi Yle on suututtanut kaupalliset kilpailijansa jakelemalla uutisia ilmaiseksi ja häiritsemällä siten mm. Suomen Tietotoimiston liiketoimintaa? Miksi Yle sijoittaa valtavia summia urheilun suurtapahtumiin, jotka voitaisiin aivan hyvin esittää myös mainoskanavilla? Miksi Yle tekee internetiin kaikenlaista turhan tuntuista tavaraa, jonka yhteys ohjelmiin on epäselvä? Aikooko Yle viihdelinjallaan taannuttaa suomalaiset aivottomiksi ajanviettäjiksi?

Osa Ylen kilpailijoiden viime vuosina esittämistä moitteista on ymmärrettäviä. Tuskin syyllistyn liikesalaisuuden paljastamiseen tunnustamalla, että monet Ylen asia- ja ajankohtaisjournalistit ovat katselleet urheilun ylivaltaa ja viihteellistymistä huolestuneina. Toisaalta juuri toimitusjohtaja Mikael Jungneriin kohdistunut kritiikki on mennyt ajoittain mauttomuuksiin. Ei hän tätä taloa kuitenkaan ihan diktaattorina pyöritä.

Jungnerin medianäkyvyys on sitä luokkaa, että joku voi kysyä pitääkö Ylen omien ajankohtaisohjelmien osallistua sen edistämiseen. No, ajankohtaisohjelmissa voidaan käsitellä joko tunnettujen ihmisten tekemisiä, jos ne koskettavat suuria kansanjoukkoja, tai sitten tuntemattomien ihmisten touhuja, joilla ei ole yhteiskunnallista merkitystä. Valinta on vaikea, koska ns. tavalliset ihmiset ovat usein mielenkiintoisempia kuin julkkikset. Mutta eivät aina; julkkiksillekin on annettava mahdollisuutensa. Jungner tarttui tähän tilaisuuteen ennakkoluulottomasti myöntämällä Tuomiolle haastattelun, jota molemmat osapuolet käyttävät todistusaineistona.

Tapio Liinojan tuomaroimassa Tohlopin tuomioistuimessa on tällä kertaa syyttäjän osassa Jan Erola, ja hänellä on todistajinaan päätoimittaja Matti Apunen Aamulehdestä sekä koomikko-toimittaja, mm. Nelosen B-Studiota vetänyt Lotta Backlund.

Yleisradion ja Jungnerin puolta pitää Johanna Korhonen. Hänen todistajansa ovat uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen Ylen uutisista sekä emerituspäätoimittaja Erkki Laatikainen. Korhonen marssittaa todistajan aitioon myös yllätysnimen, joka ilmeisesti sai Helsingin Sanomat mainitsemaan, että Tuomio-ohjelmaa olisi tehty "puolitosissaan".

Höpsistä. Todellisuudessa Tuomiota on tehty puoliksi leikillään. Seuraavassa jaksossa kahden viikon kuluttua on syytettynä itse Urho Kekkonen. Hänen toimintaansa on useimmiten suhtauduttu totisesti, mutta UKK:n hahmon kirvoittama leikkimielisyys on lisääntymään päin.

Tuomion loppuratkaisu on totuttuun tapaan kirjaimellisesti katsojien käsissä. Jokainen voi äänestää syytetyn syyllisyydestä tai syyttömyydestä ohjelman aikana lähettämällä tekstiviestin numeroon 17176: Jos Jungner on mielestäsi syyllinen, näppäile viestiksi Tuomio 1 - jos hän on syytön, viesti on Tuomio 2 - äänestyspäätöstä voi perustella tämän palstan kommenteissa.

 

Matti Virtanen

tuottaja

 

P.S. Ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa kuukauden ajan, eli syyskuun 9:nteen saakka.
 

2 kommenttia

Mielenkiitoisia asioita. Viihde ja media on nykyään kovinkin samanlaista kuin Roomassa Cesarin aikaan, Kansalle leipää ja sirkushuvia niin pysyvät tyytyväisinä. Samoin Yle niin hyvänä talona on lähtenyt samoille linjoille MTV 3 ja nelosen/Subin, miksi. Esimerkkinä MTV 3 hömppäohjelmat ja realitysarjat ovat joko tarkkaan harkittua strategiaa ;)samaan aikaan kun puunjalostusteollisuutta Suomessa ajetaan alas, kansa pidetään tyytyväisenä kaikenlaisella sonnalla, kenekäs muiden ansiosta kun Ruotsalaisten pääomistajien. Poliittinen keskustelu asiasta käydään vain akselilla mitä suomessa tapahtuu, kun pitäisi miettiä sitä, että mitä tapahtuu Globaalisti ja onko tämä Ruotsalaisten protektionismiä puunjalostusteollisuudessa.
Toivoisin, että nyky Suomessa mietittäisiin sitä, kuin hyvä on, että meillä on Ylen kaltainen "riippumaton" tiedonvälitys, eikä tuollainen Beruskoni/Murdok kolossi, joka vain kaupallisia etujaan ajatellen tekee uutisia/ajankohtaista ohjelmaa. MTV 3 on jo niin valmiiksi asenteellinen kaupallisuuteen, että oikein iljettää!
Lisää kriittisiä ja kipeeää tekevää tiedonvälitystä,osallistun mielelläni kuluihin!!!!
Se mtä Korhosen erottamiseen liittyy, milestäni Lapin kansa oli ihna oikeassa, kun kerran Johanna Korhonen valehteli sidoksistaan, miten sitten tulevassa päätoimittajan työssään, en itse haluaisi lukea valetta lehdessä. Lisäksi lehdet ja media muokkaa voimakkaasti ihmisten asenteita, olen seurannut Yle-teeman teema valintoja ja ilmeisesti heillä on ollut kesällä joku "H... yhteikunnan osaksi" kampanja ja voin vain ajatella mitä Johannan omat asenteelliset ajatukset, olisivat tehneet tasapuoliselle journalismille Lapin Kansassa. Lopuksi jos Aatami ja Eeva olisivat olleet molemmat kiinnostuneita vain omasta sukupuolestaan, ei ihmiskuntaa olisi syntynyt....siinä vasta tuomio!

Tuomio oli virkistävä asiapohjainen ohjelma, toisin kun näissä kaupallisissa kanavissa. Yksinkertaisesti olen aivan täynnä kaikkea tosiohjelmia ja mainoksia niiden välillä, on juopolle morsian, kanalle teurastaja, selviytyjä, lihanleikkaaja, pysy heterona olemalla viikko Makro Borströmmin kanssa Levillä, ym..yöäk!!! Kiitos Jungeri ja Yle ainakin jotain asiaa tulee teeveestä. Parasta olisi vielä se, että todellakin keskityttäisiin sellaisiin ohjelmiin tämä kaupallinen skeida ei pilaa Suomea. Ilomielin maksan mediamaksun jos sellainen tulee...silläkin edellytyksellä, että luovun TV:stä muiden kanavien ohjelmien takia.....kypsä!!!!!

Tuomio

Tuomio-ohjelman blogi eli oikeudenkäyntipäiväkirja tarjoaa kansalle mahdollisuuden kommentoida tuomioita, Tuomion tekijöitä ja heidän sanomisiaan. Päiväkirjaa pitävät tuottajat Matti Virtanen ja Timo Harakka sekä tarvittaessa muut työryhmän jäsenet. Kaikki hyvien tapojen mukaiset kommentit julkaistaan. Ota kantaa!