Su 27.04.2008 @ 17:37admin

Rautakanslerin ongelma

Turun palloseuran markkinointipäällikkö, Suomen jääkiekkoliiton vt. toimitusjohtaja, jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja, MM-kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, Suomen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja, Suomen olympiakomitean hallituksen jäsen, jääkiekon Euroopan liigan varapuheenjohtaja, jääkiekkoliiton hallituksen jäsen, jääkiekkoliiton puheenjohtaja, Suomen olympiakomitean valtuuskunnan puheenjohtaja, Tampere Unitedin hallituksen jäsen, kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja...
 
Kalervo Kummolan ansioluettelo auttaa ymmärtämään hänen nousuaan yhdeksi Suomen vaikutusvaltaisimmista urheilujohtajista. Hän on aika usein ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan silloin kun vastuunkantajia on etsitty. Seuraavaksi hän pyrkii kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi. Täytyy olla kovia äijiä muissa maissa, jos Tampereen Rautakanslerilta aiotaan riistää hänen uransa huipennus.
 
(Lisäys, 30.4.: Uutiset kertovat, että Kummola on luopunut ehdokkuudestaan kansainvälisen liiton IIHF:n puheenjohtajaksi. Nykyisen puheenjohtajan Rene Faselin ja Kummolan kesken oli sovittu, että haastaja vetäytyy, koska liitto pysyy oikealla linjalla. Mestarillinen neuvottelutulos.)
 
Kummolan valtakaudella jääkiekosta on tullut Suomen suosituin urheilulaji, ainakin penkkiurheilijoiden keskuudessa. Hyvin markkinoitu SM-liiga ja jokavuotiset MM-kisat takaavat sen, että kiekkoa ei keväisin pääse pakoon edes paatunein kesäurheilun kannattaja. Jääkiekossa liikkuu myös selvästi eniten rahaa - valistunut arvaus kuuluu, että lähes puolet Suomen oikeista ammattiurheilijoista on juuri jääkiekkolijoita.
 
Kiekkoilun (ja Kummolan) valta-asema herättää närää muiden lajien piirissä, vaikka urheiluväki suhtautuukin ulospäin tasapuolisen solidaarisesti SLU-perheen kaikkiin lajiliittoihin. Totuus on kuitenkin, että Suomen vähäisistä urheilulahjakkuuksista kilpaillaan, ja raha vetää tietysti kiekon pariin sekä lapsia että heidän vanhempiaan.
 
Kun Suomen jääkiekko on ainakin testitulosten valossa saanut pidettyä myös dopingongelmat kurissa, niin kiekolla on oikeastaan vain kaksi vihollista: Ilmastonmuutoksen vuoksi luistelutaito ei enää kuulu kaikkien lasten yleissivistykseen. Mutta vielä pahempi pulma saattaa olla Kanadasta meille tuotu ja väärin ymmärretty tappelu- ja halonhakkuukulttuuri.
 
Verenhimo on tarttuvaa. Kun pelaajat aloittavat tappelun, valmentajilla ja tuomareilla olisi mahdollisuus pysäyttää se heti, mutta sitä he eivät tee. Yleisö voisi kääntää selkänsä väkivaltashowlle, mutta se vain kannustaa pahoinpitelykohtauksia. Tiedotusvälineet puolestaan voisivat tuomita väkivallan ja kääntää kamerat pois tappelukohtauksista (kuten vielä 1970-luvulla oli tapana). Mutta mitä vielä; jopa Yleisradio hehkuttelee turpiinvedoilla, mailalla lyömisillä ja takaapäin taklauksilla. Yle Uutisten rikostoimittajat eivät ole kiinnostuneet näistä pahoinpitelyistä, jotka nakkikioskin jonossa olisivat yleisen syytteen alaisia, törkeitä rikoksia.
 
Mitä väkivaltaisemmaksi aikuisten peli menee, sitä todennäköisempää on, että lahjakkaiden lasten vanhemmat ohjaavat jälkikasvunsa muiden lajien pariin. Ja hyvä niin, jotta suurten lajien välinen tasapaino säilyyy.
 
Tuomio-ohjelman toimitusta jäi kiusaamaan yksi asia: kun Kalervo Kummola kerran on ollut Suomen jääkiekon johtavissa tehtävissä yli 30 vuotta, mitä hän on tehnyt väkivallan kitkemiseksi tästä hienosta lajista. Taustakeskusteluissa kävi ilmi, että eipä juuri mitään. Kummolan arvostelijoita ei ollut vaikea löytää - mutta ohjelmaan heitä ei kovin helposti saatu. Suomalaisen jääkiekon virallinen toisinajattelija Alpo Suhonen sentään uskalsi lähteä syyttäjän todistajaksi.
 
Kummola puolestaan lähetti puolustuksen todistajaksi jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Heikki Hietasen. Yhdestä asiasta kaikki olivat samaa mieltä: väkivalta "ei kuulu lajiin". Tappelut kuitenkin jatkuvat kaudesta toiseen - Kummolaa voidaan siitä syyttää, mutta riittääkö näyttö tuomioon?
 
Matti Virtanen
tuottaja, Tuomio
 

20 kommenttia

Ansiokas, mutta hieman asenteellinen kirjoitus.
Olen seurannut kiekkoa jo yli 40vuotta.Laji on ja pysyy suosituimpana lajina kaikilla mittareilla niin kauan kuin muut lajit "ryssivät" omat saumansa.
Hiihtolajeista ei oikein viitsi puhua..pesäpallon sopupelit muistavat kaikki...jalkapallo on hienoisessa nousussa, mutta kuitenkin...kaikki muut taapertavat kaukana kiekon takana...ja kauan.
Ison ansion saa kiekkoväen jämäkkyys omissa asioissaan.En mitenkään ymmärrä väitettä, ettei kiekkoväki yritä tehdä tappeluille mitään...Lajilla on oma rangaistusjärjestelmänsä, jossa yksi puolueeton tuomari latoo tuhmille tuomiot...ja kukaan ei valita.
Jos jotakuta närästää isojen miesten "nahistelu", ei sitä ole pakko katsoa...voi mennä vaikka jääpallokatsomoon palelemaan.Kysynkin: Kuka on koskaan oikeasti loukkaantunut noissa kahinoissa...ei kukaan... ei koskaan...!Pitäähän kaikkien ymmärtää, että se on peliä...näytelmää....samanlaista näytelmää jokapuolella maailmaa.Ei yksi Kummola sille mitään mahda....menisi viimeisetkin saumat ylimpiin tehtäviin jos jotain yrittäisi.
Hienosti on Rautakansleri hoitanut postinsa...hänestä ottakoon mallia muut lajit.!

Tuomiotuottaja on asenteellinen,ei käy jääkiekkopeleissä, eikä harrasta muutenkaan urheilua....näin voisi kuvitella.
Kirjoitus oli mielipiteitä jakava, kysymyksiä herättävä...keskustelun avaus.
Otetaan malliksi muutama muu kansallisesti tärkeä,harrastajista kilpaileva laji, jalkapallo, pesäpallo ja hiihto...miksei vielä koripallokin.

Kussakin mainitussa lajissa on hirmuinen halu menestyä yhtä hyvin kuin kiekossa...ongelmana on ollut hajanaisuus. Yhdelläkään muulla lajilla ei ole Kummolan kaltaista johtajaa, joka sanoo miten tehdään ja koska....ja laji menestyy.
Kaikilla mainituilla on viima aikoina ollut ongelmansa.

Jalkapallo yrittää hampaat irvessä kansainvälistyä. Miten on käynyt.Menestystä kansainvälisellä rintamalla ei korkeista odotuksista ole tullut ja kansallinenkin taso hakee läpimurtoaan. Todellisia tähtiä saa hakemalla hakea...kotimainen liiga on harmaa ja tasapaksu...kuka edes muistaa kuka sitä vetää? Ulkolaisen valmentajan valitseminen maajoukkueen peräsimeen veti maton kotimaisen osaamisen alta....ja siitä eivät kansalliset piirit pitäneet...vahvaa johtajuuttako?

Pesäpallo painii vielä pitkään imagonsa kanssa. Veikkaussotkuissa ryvettynyt maine ei puhdistu kuin liuottimella pesemällä....laji on ja pysyy marginaalilajina. Vahva johtajuus on pesiskentässä hakusessa...ITÄ-Länsi- asetelma on ja pysyy...kulisseissa suhisee kaikenlaista...onko pesiksessä vahvoja johtajia...useita?

Hiihtolajeissa on jälleen menossa uusi soppa...kokkeja on uusia ja vanhoja...kuka kaipaa lisää "julkisuutta" lajille...Olisiko kukaan enää halukas vahvaksi johtajaksi liittoon?

Koripallossa sotkevat milloin huumeet, milloin doping...ketä kiinnostaa katsella vierastyöläisen taaperrusta kun kotimaiset junnut istuvat penkillä..Kuka keksi säännöt...vahva johtajako.

Mitä sitten tulee kirjoittajan mainitsemaan väkivaltaa kaukalossa, niin tekisi mieli kysyä ensin, että montako "tappelua" näit livenä paikanpäällä. Itse kävin Pelicansien matseissa koko kauden ja en nähnyt yhtään...kysyn vielä toisen kysymyksen: Kuinka monta loukkaantunutta kirjattiin "tappeluiden" tuloksena? Ei ainuttakaan!
Juttu vaan on niin, että nämä kahinat ovat osa peliä, näytelmää, ja kaikki tietävät miten sen käsikirjoitus menee.
Meillä on kiekon parissa vastuullisia valmentajia nuorten ja lasten parissa ja he varmasti tietävät vastuunsa.
Jos Kummola nyt menisi julistamaan "tappelut" pannaan, hänelle nauraisi naapurin aidatkin ja häneltä menisi viimeisetkin mahdollisuudet korkeaan kansainväliseen tehtävään.
Rautakanslerista soisi muiden lajien ottavan oppia...sotkuja on kaikilla niin paljon, että sosiaalinen tilaus vahvoille johtajille on huutava.

Olette langenneet samaan miinaan Kummolan kaikkivaltaisuudesta kuin moni muukin. Sehän on kaikki mennyttä aikaa. Pahin oksennus jääkiekon päälle pitkään aikaan salakavalasti uitettuna. Vahingossa tuomarina "sattui" olemaan jalkapallomies.
Voi surkuhupaisaa Suhosta. Vanha levy päällä.

Jääkiekko muka vaarallista lapsille? Onko yksikään pelaaja muka loukkaantunut tappelussa? Nyrkkeilykin pitäisi sitten vissiin kieltää lailla? Ei jumalauta mitä uusavutonta jeesustelua. Mitä jos otettaisiin maalaisjärki käyttöön! Jääkiekon tappeluthan turmelevat nykyajan lapset, sairaat videopelit mitä lapset saattavat pelata monta tuntia päivässä. Siihen lisättynä vielä roskaruoka, limut, karkit yms. ovat paljon terveellisempiä juttuja ilmeisesti kuin jääkiekon seuraaminen. Uskallan väittää että tämän jääkiekon jeesustelu keskustelun saisi lopettaa ja keskittyä vakavampiin ongelmiin mitä löytyy nuorison keskuudessa! ps. otetaan pää pois sieltä p.....stä.

Minusta yksi mies ei ole vastuussa tappeluista, joten Kummola on syytön.

Minusta tuntuu, että tämän ohjelman tekijät ovat yrittäneet olla älykkäämpiä kuin mitä ruudun tältä puolen näyttää. Kaksi Valkeakosken omaa poikaa(Pitko ja Suhonen), jotka ovat narsistisuudessaan ja omahyväisyydessään omaa luokkaansa. Kaksi yksisilmäistä fossiilia luulevat varmasti olevansa ihmisiä, jotka ovat saaneet jotain joidenkin toisten ihmisten kannalat merkittävää aikaan. Toinen kirjoittelee lehteen joutavaa jolinaa ja toinen muistelee punaviinin huuruisia Kanadan aikoja, ennen kuin tuli maitojunalla kotiin ja jumiutui Poriin liigan hännille.

Kalervo Kummola on todellakin syytön, häntä vastaan esitettyihin syytteisiin. Hän ei ole tehnyt mitään muuta, kuin pelkkää hyvää Suomen jääkiekolle.
Jääkiekko on voimakas laji ja se herättää voimakkaita tunteita ja mielestäni siihen kuuluu pienet kahakat ja nokka pokat. Tietysti ylilyöntejä joskus tapahtuu ja on erittäin harmillista jos näistä koituu joillekin vielä fyysisiä vammoja. Mutta tällaiset tapaukset ovat yksittäisiä ja sellaisina ne käsitelläänkin. Koko kiekkoa ei saa musta maalata, vaikka media näin usein yrittääkin tehdä.
Suomi maailmanmestariksi 2008!!!
Hyvä Suomi!

T: Ville Gruzdaitis (INS)
vtg1979@hotmail.com

Mitä tämä nyt sitten oli? Moniko tuolla "oikeus"salissa olevista ihmisistä on käynyt katsomassa lätkää?? Tuomari oli ainakin totaalinen potkupallo vepsu fani, joka oli vaan kateellinen potkupallon huonommasta asemasta suomessa ja halusi näin paikan tullen dissata jääkiekkoa.

Tapellaanko jalkapallossa? Aivan oikein.. ei juuri tapella? Miksi jalkapallo huliganismi on niin suuri ongelma monessa maassa? Tästä syystä väite, että väkivalta leviää kentältä katsomoon on täysin naurettava.

Kuinka moni SM-liigassa tapahtunut tappelu on ollut syynä pelaajien loukkaantumisiin. Voin kertoa, että ei yksikään. Kuinka moni takaapäin tullut taklaus tai mailalla käsille lyöminen on aiheuttanut vammoja? Voin vastata siihenkin itse että todella moni. Koitetaanpa puuttua oikeisiin asioihin niin saadaan jääkiekkoa turvallisemmaksi lajiksi, vaikka jääkiekon nopeatempoisuudesta johtuen loukkaantumisia sattuukin. Jos et halua nähdä taklauksia niin käy katsomassa kaukalopalloa ja vie lapsesi vaikka satubalettiin niin ei loukkaantumisvaraa ole.

T: Satoja jääkiekkopelejä nähnyt ja jotain asiasta tietävä

Kun isot miehet pelaa kovaa aiheutuu tappeluita, jotka kuuluvat täten lajiin. Näiden naisten ja miestenkin jotka ovat harvoin kiekkoa nähneet, saati sitä pelannet, voivat pitää suunsa kiini, koska eivät asiaa todellakaan ymmärrä.

Lisäksi ohjelman kaikki faktat eivät olleet todellisia, NBC on iso jenkkiyhtiö joka näyttää jääkiekkoa, esimerkkinä vain tuo.
Alpo sanoi että tappelut tulivat jääkiekkoon vasta 80-luvulla mutta oikeasti esimerkiksi kaudella 1970-1971 Nhl-pelaajista eniten tapellut tappeli 23 kertaa, pelaaja oli Dennis Hextall. Eniten tapellut joukkue taas oli Chigago, 71 kertaa. Tällä todistetaan että kontaktia kun on niin tunteet menee yli ja tulee tappelu, niin kiekkokaukalossa kuin vaikka Lactrossessa.

Olen aina ihmetellyt jääkiekon tappeluiden ihannoimista.. Ensinnäkin, kaukalon ulkopuolella siitä joutuu edesvastuuseen, toisekseen tappelu on surkeaa nyhjäämistä. Jos kerran halutaan tapella, miksi ei käytetä mailaa, polvia ja päätä hyväksi tappelutilanteissa? se on olevinaan jotenkin kunniatonta. Onneksi ei ole pakko katsoa näitä marginaalilajeja

Kiekkoväkivalta on ongelmista pienin ja suht merkityksetön, verrattuna pesä- ja jalkapallon sopupeli ongelmiin sekä hiihtolajien doping ongelmiin. Lisäksi jalkapalloon kuuluu osana kentällä kieriskely ja tuomarin harhauttaminen, tällaistako esimerkkia haluamme lapsillemme antaa? Ei jääkiekkoväkivallalla voi enää pahentaa nuorison saamaa moraalista maailmankuvaa. Nyt keskitytään aivan vääriin asioihin, mutta tällaista tämä on, kun nutturat ja kravatit estävät vapaan verenkierron siellä missä sitä eniten tarvittaisiin! Hävetkää ja miettikää vähän aiheitanne!

Jääkiekko lajina on intensiivinen, nopea ja kontakteja täynnä. Sääntöjenmukaiset kontaktit eivät ole väkivaltaa. Mutta jos tappeluja seuraa tarkasti, voi huomata että niihin syyllistyvät lähes poikkeuksetta samat pelaajat. Heitä on kutakuinkin puolenkymmentä. Onko siis vastuu sittenkin niillä, ketkä heidät palkkaavat ? Miten on mahdollista että joka kaudelle heille löytyy työpaikka sm-liigasta vaikka pelilliset taidot on nähty 100% varmasti.

Uskomatonta tekstiä päästelet. Jokainen omien lastensa kanssa tämän päivän lätkäpeleissä käynyt voi vahvistaa, mitä kaukalossa ja sen ulkopuolella tapahtuu. Katsomoissa huudetaan todella härskejä ja törkeitä mollaushuutoja (H:linnan sikailijat esim.) ja muuten vaan itsestään naurettavan näköiseksi tekevät vanhat ukot huutavat suu vaahdossa yksittäisen silmätikuksi valitun pelaajan nimeä tuntikaupalla. Todellakin, karnevaalimeininkiä ja tulee "yksi lensi yli..." mieleen. Juniorikiekossa ja muutenkin kiekossa pidempään mukana olleet vanhemmat ovat jo lavealla rintamalla samaa mieltä, että väkivalta ja nyrkkitappelut pitäisi poistaa jääkiekosta kaikilla sarjaportailla. Vuoden pelikielto hanskojen maahan heitosta ja tappelusta, joka on näin osoitettuna aina aloitteellinen teko. Näkee tämän kirjoittajan tekstistä, että lastenkasvatuksella on vielä paljon sarkaa kynnettävänä Suomessa. Jos sinun logiikkaa aletaan ihan tosissaan noudattamaan, niin Hjallis ja kumppanit pyörittävät pian maakuntasarjatason otteluja, joissa ei ainakaan lapsiperheet käy. Lapsissa on kuitenkin tämänkin lajin tulevaisuus.

nm. Lalli

ENENMMÄN IHMISET TULEE KATTOMAAN LÄTKÄÄ TAPPELUITTEN TAKIA, KU JÄÄ POIS NIITTEN TAKIA!! I REST MY CHASE!

Kyllä tuomarien pitää pystyä lopettamaan tappelut heti eikä "viidestoista päivä"! Selityksiä EI voi hyväksyä nykykäytännölle. Lisäksi kovemmat rangaistukset tappelijoille ja varsinkin aloittajalle. Pelikieltoja ja palkka pois niin eiköhän seurat/valkutkin ala puuttua asiaan topakammin.

Vai näytelmää?! Mitähän näytelmää siinä on, jos toista lyödään nyrkillä? Se ei kuulu ainakaan lätkään ei myöskään nakkikioskille.
Pelataan rehdisti, taklataan, mutta tehdään se oikein sääntöjen puitteissa.

Niin kuin ohjelmassa todettiin kymmeniä kertoja jääkiekko on kontaktilaji. Mutta niin kuin Alpo Suhonen totesi Kalervo Kummola on syyllisenä vasta seitsemännellä sijalla, syyttettyinä pitäsi olla kaikkien joukkueiden TJ:t tai Päävalmentajat. Seuraava asia on tuomareiden turvallisuus, jos tuomarit menisivät tappeluun väliin kun nyrkit heiluvat jo tulisi siitä isku, ja kolmanneksi kukaan ei pakota pelaajia tappelemaan, pelaajat voivat jättää tappelun väliin. Tämän perustan siihen kun katsoin NHL:ää eräänä iltana, Martin Lapointe oli Jarkko Ruudussa jo melkein kiinni mutta Ruutu lähti tilanteesta. Jääkiekko kuuluu pieni rähinä draama on yksi pelin tärkeimpiä osa-alueita.

Useat kommentoijat ovat huomauttaneet, että Tuomio-ohjelman syyttäjä teki asiavirheen sanoessaan, että television valtakunnanverkot USA:ssa eivät enää näytä jääkiekkoa - tai NHL:ää.

Kommentoijat ovat oikeassa, me väärässä. Tarkoitus oli sanoa, että NHL:n televisiointi on siirtynyt pääosin kaapelikanaville. Valtakunnallinen NBC-kanava näyttää edelleen muutaman kiekko-ottelun kuukaudessa, kuten ohjelmatiedoista olisi helposti selvinnyt: http://tinyurl.com/5znv7s

Pahoittelemme virhettä, ja kiitämme keskustelijoita kaikista puheenvuoroista.

Matti Virtanen
tuottaja

Voi Lalli parka...
Vaihda lajia kiireesti jos sinä tai lapsesi noin ahdistut.Rytminen kilpavoimistelu tai uppopallo sopii sinulle paremmin.
Kuinka monta tappelua oikeasti näit kuluvalla kaudella?Todennäköisesti et yhtään...
Olen ollut paikanpäällä mainitsemassasi "sikakatsomossa" vierasjoukkueen kannattajana ja voin kertoa, että sekin käytös on puhdasta näytelmää...kaikki tietävät mitä käsikirjoituksessa lukee...pelin jälkeen kundit olivat mitä leppoisimpia heppuja.Tosin...turpiinsahan saa aina ja missä tahansa jos provosoi..

Koko keskustelu aiheesta tuntuu naurettavalta. Tappelut ovat osa jääkiekko-ottelua ja tulevat aina olemaan. Jos tuomarilta jää selvä jäähy puhaltamatta niin yleensä seuraavassa vaihdossa rikkeen tekijä saa ansionsa mukaan. Eikä tätä tarvitse valmentajien käskeä erikseen se on jokaisella pelaajalla selkärangassa.

Eniten ärsyttää tuo silmittömästä väkivallasta ja maassa makaavien hakkaamisesta puhuminen. Jokainen joka vähänkin on seurannut lajia tietää että tappelussa on aina kaksi osapuolta. Jos toinen osapuoli ei pudota hanskoja jäähän ei tappelua yksinkertaisesti tule. Enkä myöskään ikinä ole nähnyt että maassa makaavaa pelaajaa olisi lyöty kuten jossakin väitettiin.

Täytyy myös muistaa että selästä taklaamisista suurin osa johtuu siitä, että laidan vieressä oleva pelaaja ei uskalla ottaa taklausta rehdisti vastaan vaan kääntää selkänsä nähdessään vastustajan lähestyvän. Tietenkin ylilyöntejä tapahtuu mutta näistä on kyllä sm-liiga jakanut kovia tuomioita.

Kummolalle pisteet ja onnea kansainväisen jääkiekkoliiton kanssa.

Tuomio

Tuomio-ohjelman blogi eli oikeudenkäyntipäiväkirja tarjoaa kansalle mahdollisuuden kommentoida tuomioita, Tuomion tekijöitä ja heidän sanomisiaan. Päiväkirjaa pitävät tuottajat Matti Virtanen ja Timo Harakka sekä tarvittaessa muut työryhmän jäsenet. Kaikki hyvien tapojen mukaiset kommentit julkaistaan. Ota kantaa!