To 16.04.2009 @ 20:37Johanna Korhonen

Onko toimittaja tosissaan?

"Oletko oikeasti sitä mieltä, että nuuskaaminen kannattaa tai ainakin voittaa tupakanpolton", tuttava kysyi pari päivää sitten. Hän oli ilmeisen vaikuttunut Tuomion nuuskajaksosta, jossa syytettynä oli ministeri Paula Risikko ja aiheena päihdepolitiikan epäjohdonmukaisuus.

Tuttava sai lyhyeen kysymykseensä pitkän vastauksen. Kerroin, että Tuomiossa on kyse argumenttien taistelusta: syytän ja puolustan syytettyjä vuoronperään ja teen kumpaakin täydellä tarmollani - aiheesta riippumatta.

"Sehän on omituista", tuttava kritikoi. "Voit siis sanoa telkkarissa, että 'nuuska on ihan hyvä vaihtoehto', ja olla silti itse jotain muuta mieltä."

Juuri näin - sellaista on journalismi! Toki raja kulkee jossain - en varmaankaan väittäisi edes Tuomiossa mitään, mikä olisi aivan perustavanlaatuisesti etiikkani vastaista, mutta vähintään kohtuullisen tolkullisia asia-argumentteja esitän mielelläni puolesta ja vastaan niin paljon kuin niitä ikinä tarvitaan. Tuomion koko idea on houkutella katsoja ottamaan kyllä tai ei -kanta yleensä mutkikkaaseen yhteiskunnalliseen kysymykseen, jota voidaan perustella hyvinkin monenlaisista näkökulmista. Tarkoituksemme on osoittaa, että asiat totta vieköön ovat monimutkaisia, mutta silti ne on jotenkin ratkaistava!

Maaliskuussa ihailin ohjelmassamme kollegaani Tuomo Pietiläistä, joka tarmokkaasti puolusti Mikael Liliusta ja hänen optioitaan. Moni katsoja varmaan hieraisi silmiään: Eikö tämä ole se sama Hesarin toimittaja, joka on Liliuksen rikastumista niin sitkeästi ja hyvin kriittisesti pöllyttänyt? Sama mies, kyllä! Ja hänellä on huumorintajua: kun Tuomo kuuli joutuvansa nyt puolustajan saappaisiin, hän sanoi iloisesti, että tässähän päästään nyt opettamaan yleisölle vähän mediakritiikkiä ja -lukutaitoa saman tien.

Oppi: Toimittaja ei ole yhtä kuin hänen välittämänsä tieto tai näkemys. Toimittajan työhön missä tahansa jutussa kuuluu tuoda julki nekin argumentit, joista hän voi yksityishenkilönä olla eri mieltä.

Monista kertomistaan asioista toimittaja ei sitä paitsi ole mitään mieltä. Mutta siitä nuuskasta - hei, nyt tulee ihan oikea, oma mielipiteeni: Nuuskasta aion pysyä kaukana, enkä kyllä suosittele nuuskaamista muillekaan.

1 kommentti

Olinkin ajatellut kysyä juuri tuota nauhoituksen yhteydessä, että mitä mieltä olet oikesti tästä asiasta. Vaikka se mielipiteesi asiasta ei nyt tästä blogista ihan täysin ilmene, niin osasis jotenkin arvata että et ole mikään nuuskaaja itse :-)

Tuomio

Tuomio-ohjelman blogi eli oikeudenkäyntipäiväkirja tarjoaa kansalle mahdollisuuden kommentoida tuomioita, Tuomion tekijöitä ja heidän sanomisiaan. Päiväkirjaa pitävät tuottajat Matti Virtanen ja Timo Harakka sekä tarvittaessa muut työryhmän jäsenet. Kaikki hyvien tapojen mukaiset kommentit julkaistaan. Ota kantaa!