Terosen olympiapäiväkirja

Ajatuksia märällä Nysse-pysäkillä

julkaistu 11.08.2008 klo 08.06

Nysse-pysäkillä kansainvälisen radio- ja tv-keskuksen edessä öinen sade valuu pitkin selkärankaa pienestä katoksesta huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen. Pekingin öiset kasvot ovat märät ja mustat paluumatkalla Kiina-USA -koripallo-ottelusta. Huomasin ajattelevani laittamattomasti, että jos olisin USA:n presidentti, olisin jo loistohotellin sviitissä vaimoni vieressä. Vaimon nimi ei tosin olisi Laura.

Reilua tuntia aikaisemmin USA:n fyysisesti välillä lähes houdinimaisia temppuja esittänyt joukkue oli pomppinut Kiinan hallinrakoon korkeuksissa, joista Michael Jordankin olisi ollut ihmeissään. Presidentti George W. Bush isänsä ja vaimonsa kanssa tuntui nauttivan muutaman kymmenen metrin päässä selostamon takana.

Ottelun aikana USA:n naisten koripallojoukkue Lisa Lesleyn johdolla yritti alakatsomosta useaan otteeseen vilkutella presidentilleen. George W. Suhtautui vilkutuksiin tyynen rauhallisesti, istuihan vaimo Laura ihan vieressä. Valkoisen talon edelliselle isännällä kun oli suuria ongelmia ei-sukuun kuuluvien naisten erilaisista vilkutuksista.

Presidentti lähti toisen nimensä mukaisesti kävelemään hallista hyvissä ajoin ennen ottelun loppua. Miksihän isä-George ja äiti-Barbara olivat antaneet pojalleen toiseksi nimeksi Walker? Lienee ollut lapsenakin menossa kaiken aikaa.

Onneksi Nysse-tuli

Havahduin kun Nysse tuli. Siis linja-auto tamperelaisittain, mikä ei liene kenellekään epäselvää. Aulatyttöjä majapaikassa hymyilytti taas märkä kulkija. Itse taas nauroin ajatusteni ”korkeafilosofisille” lennoille. Kaikkea sitä minäkin jaksan jäljellä olevissa harmaissa pyöritellä.

Huoneessa piti selvittää uutiskanavalta, mitä Bushin maassa ajatellaan. Sopivasti CNN haastatteli Torinon pikaluistelun olympiavoittajaa Joey Cheekiä, joka nyttemmin on tullut tunnetuksi Team Darfur-järjestön johtajana. Häneltähän evättiin viisumi Kiinaan vain muutamaa tuntia ennen lähtöä Pekingiin.

Tuon eväämisen jälkeen Valkoinen talo oli ilmoittanut vievänsä järjestön viestin kiinalaisille. Näinköhän presidentti oli asiasta huolehtinut. Hän kun on haastattelijan mukaan koko ajan korostanut, että urheilu urheiluna.

Haastattelija yritti myös korostaa, etteikö olympiakisoissa ole kysymys urheilijoiden yhteisestä hienosta kokemuksesta, eikä politiikan tekemisestä. Hyvin oli Cheek läksynsä lukenut, sillä hän otti mukaan olympialiikkeen perustajan paroni Pierren puheet siitä, että olympialiikkeen perusajatuksena oli alun perinkin vaikuttaa maailmanrauhaan ja tasa-arvoiseen ihmisyyteen. Niinhän paroni sanoi oltuaan aikanaan murheissaan siitä, kun ranskalaiset aina olivat saaneet sodissa turpiinsa noin kansanomaisesti tulkittuna. Sittemmin tosin ajatus laajeni koskemaan muitakin kuin ranskalaisia.

Suomalainenkin mukana

Haastattelun jälkeen aamulla vaatteiden kuivuttua kastuakseen todennäköisesti taas, oli ihan pakko syventää tietomäärää Team Darfurista. Netin mukaan järjestön tarkoituksena on saada ase- ja öljykauppaa Sudanin kanssa käyvä Kiina painostamaan kauppakumppaniaan väkivallan lopettamiseksi Darfurin maakunnassa. Järjestö on hyvällä asialla. Maailmassa on paljon pahoja asioita, joiden pitäisi olla hyviä.

Nettisivujen mukaan järjestössä on mukana reilut 400 urheilijaa, jotka oli lueteltu. Tosin hyvin suuri osa jäsenistä oli todettu vain mallia ”Islanti-seiväshyppääjä”, nimet olivat piilossa. Löytyi kuitenkin kaksi mielenkiintoista kuten Sri Lankasta urheilija nimeltä Geshan Kalupahana. Oli ihan pakko laittaa se tähän.

Mielenkiintoisempi oli kuitenkin Annamari Maaranen, tamperelainen telinevoimistelija, joka on opiskellut Denverin yliopistossa. Hänhän loukkaantui, eikä osallistu ainakaan sen vuoksi Pekingin olympiakisoihin. Järjestön ilmoituksen mukaan jäsenistä 72 on mukana Pekingissä, mutta toisaalta ei kerrota ovatko nämä nimi- vai lajijäseniä. Kaikkiaanhan Pekingin olympiakisoissa on yli 11 000 urheilijaa.

Paljon on korjattavaa

Yöllä Joey Cheek tuntui uskovan asiaansa. Hänellä itsellään asiat ovat kunnommassa . Torinon olympiavoiton jälkeen amerikkalainen urheilujuontaja Bobo Costas puhui hänet opiskelemaan Harvardiin, joka oli jo ehtinyt hylätä hänen hakemuksensa.

Maailmassa on paljon vääryyksiä, joita pitää yrittää korjata. Ja paljon sellaisia vuosia jatkuneita, joita ei oikeastaan edes yritetä korjata. Australiassa valtaosa aborginaaleista on alkoholisoitunut, vaikka heidät sentään 1967 julistettiin maassa ihmisiksi. Tänä vuonna taas Espanjassa on säädetty laki, jossa apinoille taataan ihmisoikeudet. Se lienee kuitenkin positiivista.

Olen muutaman kerran USA:ssa ajanut läpi intiaanireservaattien. Ei elämä sielläkään ainakaan mitään herkkua ole. Team Darfurin tapaisille joukkueille olisi laajasti kysyntää.

Ja sitten, jos Valkoisen talon tai Kremlin tapaiset valtaorganisaatiot pystyisivät objektiivisesti tarkastelemaan asioita...

Aamulla Pekingissä istuin muutaman tunnin unen jälkeen taas Nyssessä ja pohdin lähes tiedostamatta näitä juttuja. Nyssen ulkopuolella satoi edelleen.

Arto Teronen, Peking

Aiemmat:

Ajankohtaisia urheiluaiheita