Terosen olympiapäiväkirja

Miljardin ihmisen koripallo-ottelu?

julkaistu 10.08.2008 klo 05.15

Usein etukäteen urheilullisesti jännittävä ja nimenomaan tasaväkinen tapahtuma herättää joskus valtaviakin ennakko-odotuksia. Yleensä kyseessä on jo finaalivaihe. Ani harvoin jonkin turnauksen ensimmäisen kierroksen ottelu kerää miljardiyleisön, mutta niin on käymässä tänään, kun Kiina ja USA kohtaavat miesten olympiakoripallossa.

Huolimatta siitä, että kiinalaisista valtaosa on pöytätennis- ja sulkapallokansaa, on myös koripallolla vankka kasvualusta lähes 1,4 miljardin joukossa. Eikä vähiten sen vuoksi, että Houstonissa NBA:ssa USA:ssa pelaava Yao Ming alkaa olla täällä jo kansallissankari.

Talousmahdiksi kohoavassa Kiinassa Yao Mingin menestyminen koripallon rahaliigassa, on osoitus tavallaan siitä, että kiinalaisille maailman valloitus on mahdollista erilaisin keinoin, kuin millä esimerkiksi Mao lähti aikanaan vallankumousta levittämään.

Kiinalaisilla ei juuri mahdollisuuksia

Kiinalla ei pitäisi juuri olla mahdollisuuksia ottelussa, joka alkaa täällä iltamyöhällä 22.15 eli Suomessa tänään 17.15. Tilastollisesti USA:n pitäisi olla täysin ylivoimainen, sillä se on voittanut kaikki 13 aikaisempaa ottelua joukkueiden tai maiden välillä.

Olympiatasolla opiskelijapojat Los Angelesissa 1984 murskasivat kiinalaiset 97-48 – tosin noiden USA:n opiskelijapoikien joukossa oli muuan Michael Jordan...

Soulissa neljä vuotta myöhemmin Kiina hävisi yhdysvaltalaisille 49 pistettä, Atlantassa 1996 peräti 63 pistettä ja Sydneyssä 2000 tappiomarginaali oli taas 47 pistettä.

MM-turnauksissa kiinalaisilla on mennyt lievästi paremmin, jos niin voi nyt yleensä sanoa. USA:ssa Indianapoliksessa tuli takkiin ”vain” 19 pistettä ja kaksi vuotta sitten Japanissa 31..

.

Ja nyt Kobe Bryantin johdolla USA:lla on jälleen monien asiantuntijoiden mukaan paras mahdollinen joukkue, jota ei siis kutsuta suinkaan Dream-teamiksi. Tuo unelmajoukkueen nimitys on tavallaan ollut virheellisesti käytössä jo useamman vuoden, mutta ei ainoastaan Suomessa, vaan myös Yhdysvaltalainen uutiskanava puhuu jatkuvasti muistakin USA:n olympiajoukkueista Dream-team-nimellä paitsi siitä ainoasta oikeasta eli Barcelonan unelmajoukkueesta.

Siinä kun oli sellaisia nimiä kuin Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing ja monta, monta muuta legendaa!

Ateenassahan USA:n ammattilaiskoripalloilu vajosi lopullisesti kumpujen yöhän. Takkiin tuli heti avauksessa Puerto Ricolta, sitten Liettualta ja vielä välierissä Argentiinalta, eikä MM-tasolla ole ollut sen helpompaa.

Siksi nyt Pekingissä pelaava joukkue on nimennyt itsensä Redeem-teamiksi, jonka missiona on nimensä mukaisesti pelastaa amerikkalainen koripalloilu ja nostaa se taas sille, ainakin heidän mielestään kuuluvalle paikalle!

Kaikki haluaisivat nähdä ottelun

Ottelu pelataan Wukesongin mahtavassa, 18 000 katsojaa ottavassa hallissa, jonne tulijoita olisi kuitenkin moninkertainen määrä. Luonnollisesti paikalla ovat USA:n presidentti George W. Bush ja Kiinan virkaveli Hu. Valtava kiinnostus on myös muilla urheilijoilla, medialla ja tavallisilla katsojilla tietysti.

Puhelimeen ei ole muutamaan päivään kovinkaan innokkaasti vastannut FIBA:n pääsihteeri, KOK:n jäsen Patrick Baumann. Sveitsiläiseltä on lippuja kyselty kuin pulut puistossa pullaa, eikä Baumannillakaan ole suuria mahdollisuuksia isokenkäisikään auttaa, koska liput ovat käytännössä kisajärjestäjien ja vain osin KOK:n käsissä.

Esimerkkinä voisi tässä paljastaa, että esimerkiksi avajaisiin KOK:n jäsenet saivat ainoastaan kaksi ILMAISTA lippua, mutta toki heillä oli mahdollisuus ostaa niitä lisää. Ei kuitenkaan rajattomasti, vaan nopeat tässäkin söivät paitsi hitaat niin myös seminopeat.

Yao Mingin ja Kobe Bryantin kohtaamiselle odotetaan siis tuhat miljoonaa tv-katsojaa. Ja jos radionkuuntelijat lasketaan päälle, niin määrän täytyy olla tähtitieteellinen.

Arto Teronen, Peking

Aiemmat:

Ajankohtaisia urheiluaiheita