La 15.05.2010 @ 15:03Joona Haarala

Ilmalämpöpumppu päälle vauvan takia

Perheeseemme hommattiin talvella ilmalämpöpumppu. Vehje on toiminut hyvin ja lämpö on jakautunut talossa tasaisemmin kuin ennen. Talvisin jaloissa on ollut viileätä, kun lämpö nousee. Sähkölaskukin pienenee, kun meillä on pahamainen suora sähkölämpö.

Tenkkapoo tuli, kun nämä helteet alkoivat. Olemme vaimon kanssa neuvotelleet muutaman päivän ajan useampaan otteeseen ilmalämpöpumpun käytöstä. Vaimon mielestä hurrutin joutaisi olla kesän kiinni, mutta minun mielestäni pieni viileys +27 asteisessa omakotitalossa voisi olla paikallaan.

 

Teki mieli laittaa vehje salaa päälle, kun rouva oli ulkosalla, mutta... homma ratkesi, kun vauva ei meinannut nukkua. Ei muuta kuin pumppu päälle ja inhimillinen lämpö tuli.

Nyt keskustelemme enää lähinnä siitä, onko vehje myös päivisin päällä ja mikä on optimaalinen lämpötila. Se on näemmä nyt +21. Talvella lämpö on noin +19 astetta. Pieni kompromissi siis saatiin aikaan.

4 kommenttia

Jos ilmalämpöpumppu on harmaatuontia Etelä-Euroopasta, niin se itse asiassa onkin tarkoitettu viilentämiseen eikä niinkään lämmittämiseen.

Sivustaseuraaja kirjoitti:

Jos ilmalämpöpumppu on harmaatuontia Etelä-Euroopasta, niin se itse asiassa onkin tarkoitettu viilentämiseen eikä niinkään lämmittämiseen.

Niinpä. Meillä on kyllä ihan Nordic-malli.

Joona kirjoitti:
Sivustaseuraaja kirjoitti:

Jos ilmalämpöpumppu on harmaatuontia Etelä-Euroopasta, niin se itse asiassa onkin tarkoitettu viilentämiseen eikä niinkään lämmittämiseen.

Niinpä. Meillä on kyllä ihan Nordic-malli.

Meidän vertterin kyljessä oli hieno "Scandic" tarra. Olivat pojat ihan itse eräässä rannikkokaupungissa liimanneet. Virallisen maahantuojan mukaan japanilaistehdas oli alun perin vienyt koneen Espanjaan, josta se oli tuotu Suomeen, EU:ssahan tavara saa liikkua vapaasti. Mutta hyvin se talvella pelitti, kun sen ympärille asensi ilmalämpöpumppusäleikön, joka piti kosteuden loitolla. Ei jäätynyt enää.

Eikä kannata päivittäin säätää. Meidän härvelin ohjeet kertoo, että noin päivä voi mennä lämpötilan tasaamiseen. Luulisi tosin laitteenkin vievän enemmän sähköä, jos sitä sammutellaan välillä. Ja kun käytät välillä jäähdytyksellä, viilenee vielä paremmin. Jep, kätsy vehje, +30 sisätila saadaan alle 25. Ei onnistuisi muuten.

Vaippasulkeiset: kolme isää ja vauvat

BLOGI ON PÄÄTTYNYT. KIITOS MIELENKIINNOSTA. 

T. TEKIJÄT.

Simo Kymäläinen, yksi vauva

Simo KymäläinenKaverini, kahden pienen lapsen isä, katsoi minua kymmenen vuotta sitten silmiin ja sanoi: "Hanki lapsia vasta sitten, kun olet varma, ehdottoman varma, että haluat niitä". Kymmenen vuotta myöhemmin keittelin maitopulloja keittiössä ja katselin nukkuvaa poikaani, joka oli kotiutunut laitokselta pari tuntia aikaisemmin. Oltiin siinä vaan kahdestaan ja oli ehdottoman varmasti hyvä olo.

Ari Welling, kaksi lasta, joista yksi on vauva

Ari WellingOlen nelikymppinen YLE-isä, joka on hankkinut kokemusta lapsenhoidon jalossa taidossa jo vuodesta 2006 alkaen yhden lapsen kanssa. Brittiläinen insinööri-toimittaja Thomas P. Jones kirjoitti jo parisataa vuotta sitten, että "lapset opettavat meille monia asioita, mm. kärsivällisyytemme rajat". Viime vuosina olen oppinut ymmärtämään tätä Jonesin salakieltä huomattavasti paremmin.

Joona Haarala, kolme lasta, joista yksi vauva

Joona HaaralaPerheessämme kaikki muut paitsi minä puhuvat ruotsia äidinkielenään. Eräs tuttumme sanoi kerran, että suomenruotsalaisessa perheessä on yksi poika, yksi tyttö ja yksi bonuslapsi suomenruotsalaisten määrän lisäämiseksi. Meillä on nyt kaksi poikaa, joista toinen on syntynyt suomenruotsalaisuuden päivän aattona. Kolmas lapsi syntyi helmikuussa 2010.
 

Blogiarkisto

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu