Huhtikuussa hernekeittoa

Kaudelle tyypillinen ruoka on usein maultaan ylivoimaista ja ilmastolle ystävällistä. Ruokasesongit ovat päässeet meiltä kuitenkin unohtumaan, kun kaupoissa on tarjolla melkein mitä tahansa ympäri vuoden. Siksi Puoli Seitsemän lähetyksissä on puhuttu pitkin vuotta ruokasesongeista.

Kevät on kausiruokailijalle hankalaa aikaa. Juurekset alkavat loppua ja uutta satoa joudutaan vielä odottelemaan. Nyt kausiruoaksi sopii vaikka pikaruokien klassikko hernekeitto!

Kausiruoka-asiantuntijamme Outi on koonnut kevätviikon menun, jossa on paljon tuttua mutta myös yllättäviä yhdistelmiä. Kannattaa kokeilla.

MAANANTAI
Sieniminestrone ja kaprissilmä
TIISTAI
Savukalasalaatti
KESKIVIIKKO
Vege-Elviksen hampurilaiset
TORSTAI
Itämainen purkkirokka
PERJANTAI
Temakisushi ohrasta
LAUANTAI
Siiderimarinoidut muikut ja fenkoliquinotto
SUNNUNTAI
Pienet haukinakkimakkarat ja sinappihapankaali sekä unelmahöttö

 

Kevään raaka-aineita laarin pohjilta

Alla olevat reseptit ovat kirjasta Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville (Teos 2011). 

MAANANTAI
Sieniminestrone ja kaprissilmä
kuudelle

Minestrone on keittojen pizza eli siihen voi laitaa mitä kaapista kulloinkin löytyy. Tähän keittoon kaivetaan viimeiset syksyllä kuivatut sienet. Ruokaisan pikakeiton terävöittää pikantti kaprissilmä. Tee vaikka iso kattilallinen kerralla, ja syö useampana päivänä.

2 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 porkkana
100 g varsiselleriä
2 perunaa
1 prk tomaattimurskaa
1 prk (260 g) ruskeita papuja
2 dl pientä pastaa, esim. makaroneja
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1½ tl kuivattua timjamia
1½ tl kuivattua oreganoa
1 rkl persiljaa
1 tl rosmariinia
2 laakerinlehteä
2 kasvisliemikuutio
2 rkl oliiviöljyä
½ tl mustapippuria
1 l vettä
Kaprissilmä
2 dl isoja varrellisia kapriksia
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi


HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 1,71 kg CO2e
VALMISTUS 0,06 1,71 kg CO2e
YHTEENSÄ 1,89 kg CO2e
PER ANNOS 0,32 kg CO2e


1. Laita kuivatut sienet veteen likoamaan noin 20 minuutiksi.
2. Kuori ja kuutioi porkkana ja peruna. Viipaloi kuorittu sipuli ja varsiselleri ohuiksi suikaleiksi. Pilko valkosipuli. Paista kasviksia ja mustapippuria öljyssä muutama minuutti.
3. Lisää vesi, sienet liotusliemineen, pavut, tomaattimurska, kasvisliemikuutio ja yrtit. Kun keitto kiehuu, lisää pasta. Anna keiton kypsyä, kunnes pasta on al dente.
4. Keiton kiehuessa valmista kaprishakkelus. Kuutioi kaprikset pieniksi paloiksi ja pilko valkosipuli. Lisää oliiviöljy. Hienonna hakkelusta vielä haarukalla painellen. Kehota jokaista ruokailijaa lisäämään annokseensa mausteeksi kaprissilmä, se vie keiton aivan toiselle tasolle.

TIISTAI
Savukalasalaatti
neljälle

Tämä salaatti syntyy nopeasti tiistain kiireessä, vaikka sisältääkin keitettyjä perunoita. Moni valittaa, että perunoita tulee syötyä harvoin, koska niiden keittäminen on niin pitkällistä. Mikrossa valmistetuista perunoista tulee aivan keitetyn kaltaisia. Mikrossa kypsennettäessä aika määräytyy raaka-aineen kokonaismäärän mukaan eli perunoita kannattaa valmistaa muutama kerrallaan. Pippurinen vihanneskrassi kasvaa ikkunalaudalla joko talouspaperissa tai mullassa myös sydäntalvella, ja erityisesti kevätauringon paistaessa.

8 perunaa
½ kg savusilakoita
2 omenaa
½ punasipuli
½ dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl piparjuuritahnaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 dl vihanneskrassia

HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 1 kg CO2e
VALMISTUS 0,06 kg CO2e
YHTEENSÄ 1,06 kg CO2e
PER ANNOS 0,26 kg CO2e

1. Pese perunat ja pistele niihin reikiä haarukalla. Kääri perunat keittiöpaperin palaseen ja kypsennä mikrossa täydellä teholla kuusi minuuttia. Käännä perunat ja kypsennä vielä
kuusi minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
2. Irrota kaloista nahka. Irrottele kalan liha varovasti selkäruodosta ja putsaa muista ruodoista.
3. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja pilko omenat ja vähän jäähtyneet perunat reiluiksi
paloiksi. Asettele lautaselle kerroksittain omenaa, sipulia, perunaa, ja kalaa.
4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Silppua päälle runsaasti
krassia.


KESKIVIIKKO
Vege-Elviksen hampurilaiset

Viikon puoliväliä juhlistetaan Vege-Elviksen hampurilaiskesteillä. Valmiista sämpylöistä hampurilaiset syntyvät hetkessä, taikinaterapiaa kaipaava pyöräyttää sämpylätkin itse. Hampurilaisten lisukkeeksi sopivat coleslaw-salaatti ja marinoidut punasipulirenkaat. Väliin voi sivellä myös itse tehtyä tai valmista maapähkinätahnaa – ei kuitenkaan sitä suklaista.

n. 12 pihviä eli neljälle syöjälle
3 dl tummaa soijarouhetta
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 kananmunaa
½ dl korppujauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
½ dl soijakastiketta
vajaa 1 tl mustapippuria
2 dl vettä
1 dl rypsiöljyä paistamiseen

HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 0,53 kg CO2e
VALMISTUS 0,03 kg CO2e
YHTEENSÄ 0,56 kg CO2e
PER ANNOS 0,1 kg CO2e

1. Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään öljyä lukuun ottamatta ja anna seoksen vetäytyä noin kymmenen minuuttia.
2. Muotoile seoksesta pihvejä kostutetuin käsin. Paista pihvejä pannulla öljyssä pari minuuttia puoleltaan.


Tahini-coleslaw
neljälle

Majoneesipohjainen kaalisalaatti coleslaw on tavallinen grilliruokien lisäke ja voileipien ja hampurilaisten täyte Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Tässä reseptissä kastikkeena käytetään majoneesin sijasta tahinia eli seesaminsiementahnaa. Sekä kaali että seesaminsiemenet ovat kasvikunnan kalsiumkuninkaita.

400 g kaalia (noin 1 l suikaleita)
2 porkkanaa
1 dl vaaleaa tahinia
1 dl valkoista balsamicoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 0,99 kg CO2e
YHTEENSÄ 0,99 kg CO2e
PER ANNOS 0,25 kg CO2e

1. Tee kaalista ohuita suikaleita esimerkiksi juustohöylällä tai vihannesmyllyllä. Kuori ja raasta porkkanat.
2. Sekoita pienessä astiassa tahini, valkoinen balsamico, suola ja pippuri. Sekoita kastike kaali-porkkanaraasteeseen ja anna salaatin tekeytyä hetki jääkaapissa.


Marinoidut punasipulirenkaat
Sipuli on yksi ilmastoystävällisimmistä vihanneksista. Raa’an sipulin maku pehmenee hunajaisessa marinadissa.

5 punasipulia
½ dl oliiviöljyä
½ dl vadelmaviinietikkaa
½ dl hunajaa
1 tl timjamia kuivattua
1 tl suolaa

HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 0,55 kg CO2e
YHTEENSÄ 0,55 kg CO2e
PER ANNOS 0,09 kg CO2e

1. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Puristele renkaita kevyesti sormissasi niin, että sipuli hieman pehmenee.
2. Lisää marinadin aineet ja hölskytä hieman. Anna sipulirenkaiden marinoitua noin pari tuntia. Jos hunaja on kovettunutta, saat sen pehmennettyä mikroaaltouunissa muutamassa sekunnissa.

TORSTAI
Itämainen purkkirokka

Torstai on hernekeittopäivä. Tämä pikaruokien klassikko muuntuu mausteilla itämaiseksi. Ruokasäilykkeistä ilmastonystävän kannattaa suosia pakasteiden sijasta purkkiruokia. Kartonkipakkaukset ovat vielä ympäristöystävällisempiä, mutta hernekeiton valmistajat eivät ainakaan vielä ole uskaltaneet luopua metallisista perinnepurkeista.

1 prk kasvishernekeittoa
1 sipuli
3 cm pala inkivääriä
2 tl korianteria
1 tl juustokuminaa
½ tl sarviapilan siemeniä
½ tl mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
1 rkl rypsiöljyä
1. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna sipuli. Jauha juustokumina, sarviapilan siemenet,
korianteri ja mustapippuri huhmareessa.
2. Lorauta kattilaan öljyä ja paista kuivia mausteita ja inkivääriä pari minuuttia. Lisää
hienonnettu sipuli ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää hernekeitto, puoli purkillista
vettä ja soijakastike. Kuumenna keitto kiehuvaksi.

PERJANTAI
Temakisushi ohrasta

Viikonlopun julistaa alkaneeksi sushi, mutta nyt ei väkerretä makirullia ja nigiripalloja kieli keskellä suuta, vaan säästetään aikaa yhdessä oloon temakisushin ansioista. Temakisushi on tee se itse -
ruokaa, josta tiskiäkin jää vähän. Kukin syöjä rullaa pöydässä makunsa mukaan merileväarkin sisään kalaa ja kasviksia. Japanissa pöydässä on usein mitä kummallisimpia raakoja kaloja, jotka saavat tottumattomamman kurtistelemaan kulmiaan. Samaa efektiä voi tavoitella raa’alla silakalla. Suomalaiset kalat sopivat hyvin sushiin. Poikkeuksia ovat hauki, made, ahven, kiiski ja
mahdollisesti kuha, joista voi saada lapamadon. Muiden kalojen loiset eivät ole ihmisille vaaraksi.

10 nori-arkkia
3 dl rikottuja ohrasuurimoita
200 g silakkafileitä
1 avokado
1 puska mitsuna-salaattia tai muita salaatinlehtiä
1 porkkana
puolikas kurkku 0,78
2 dl mungpavun tai sinimailasen ituja
1 pkt (n. 250 g) tofua
sieniä
1 ½ dl kuorittuja maapähkinöitä tai suolapähkinöitä
½ dl vaaleaa misotahnaa
wasabia
soijakastiketta

HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 3,02 kg CO2e
VALMISTUS 0,07 kg CO2e
YHTEENSÄ 3,09 kg CO2e
PER ANNOS 0,52 kg CO2e

1. Keitä ohra kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
2. Leikkaa kalat, avokado, kurkku, porkkanat ja tofu ohuiksi suikaleiksi. Halkaise tai viipaloi sienet. Revi salaatinlehdet pienemmiksi, jos tarpeen.
3. Sekoita pähkinät ja misotahna keskenään. Jos käytät suolapähkinöitä, huuhtele ensin suola pois. Jos haluat tahnasta juoksevampaa, lisää tilkka vettä.
4. Leikkaa noriarkit saksilla neljään osaan: leikkaa ensin arkki poikittain puoliksi ja syntynyt suorakulmio vielä puoliksi.
5. Aseta ainekset kauniisti tarjolle. Kata jokaiselle pieni soija-astia.
6. Kukin ruokailija kokoaa oman rullansa: avoimelle arkille laitetaan ensin ohut kerros ohraa ja sitten muita täytteiltä. Arkki kannattaa täyttää vinottain kulmasta kulmaan. Rullaa kastetaan soijakastikkeen ja wasabitahnan sekoitukseen. Eri makuisten rullien välillä makuja tasataan syömällä pala gari-inkivääriä.

LAUANTAI
Siiderimarinoidut muikut ja fenkoliquinotto

Lauantaina syödään alkupalaksi siiderimarinoituja muikkuja hyvä leivän kera. Pääruoaksi tarjoillaan fenkoliquinottoa. Etelä-Euroopassa fenkolikausi on parhaimmillaan ja fenkolit saapuvat
meille kohtuullisin päästöin.

Muikkua nousee järvistä ympäri vuoden. Syksyllä saatava muikunmäti on himoittua herkkua, josta suomalaiset ovat valmiita maksamaan toistasataa euroa kilolta. Siiderimarinoiduista muikuista voi hakea mätiä huokeampia elämyksiä vaikka keväällä.

½ kg tuoreita perattuja muikkuja
2 dl kuivaa omenasiideriä
¾ dl väkiviinaetikkaa
1½ tl suolaa
1 tl rosépippuria

HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 1,73 kg CO2e
VALMISTUS 0,04 kg CO2e
YHTEENSÄ 1,77 kg CO2e
PER ANNOS 0,2 kg CO2e

1. Sekoita siideri, etikka, suola ja puoli teelusikallista rosépippuria keskenään. Kaada marinadi muikkujen päälle ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.
2. Ota muikut marinadista ja koristele puolella teelusikallisella rosépippuria. Tarjoa jääkaappikylmänä joko hyvän leivän päällä tai perunoiden kanssa.


Fenkoliquinotto
neljälle

Punajuurelle ja pinaatille sukua olevassa eteläamerikkalaisessa quinoassa on enemmän proteiinia kuin riisissä tai viljoissa. Se on todella maukasta ja mehukasta ja sisältää viljoihin verrattuna runsaasti fosforia, rautaa ja magnesiumia.

3 dl quinoaa
2 fenkoli
50 g pinaattia
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
½ tl mustapippuria
½ tl chiliä
1 kasvisliemikuutio
½ dl oliiviöljyä

1. Kaada quinoa siivilään ja huuhdo se hyvin lämpimällä vedellä. Jyvien pinnassa on kitkerää saponiinia, joka irtoaa huuhtomalla.
2. Suikaloi sipuli ja pilko valkosipuli. Lohko fenkolit pitkittäin isoiksi paloiksi.
3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia, valkosipulia, mustapippuria, chiliä ja quinoaa pari minuuttia. Lisää vesi ja fenkolit ja keitä kannen alla välillä varovasti sekoittaen noin 12–
15 minuuttia. Eri quinoalaatujen keittoajat vaihtelevat hieman.
4. Hienonna sekaan kasvisliemikuutio. Heitä sekaan huuhdotut pinaatit ja anna niiden kypsyähetki.

SUNNUNTAI
Pienet haukinakkimakkarat ja sinappihapankaali sekä unelmahöttö
neljälle

Sunnuntaiaterialla herkutellaan hauella ja keväistäkin keväisemmällä vihanneksella, raparperillä. Hämmästyttävää mutta totta, paras koostumus näihin ”haukinakkeihin” syntyy takuuvarmimmin hyvässä mikroaaltouunissa kypsentämällä. Voit myös keittää niitä väljässä kalaliemessä 8–15 minuuttia pienissä erissä.

Haukimakkarat
½ kg haukifileet
1 peruna
1 dl valkoviiniä
puolikas kasvisliemikuutio
8 tippaa tabascoa (noin ½ ml)
1 tl suolaa
½ dl juoksevaa margariinia
mustapippuria


Hapankaali
400 g hapankaalia
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa

HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 1,53 kg CO2e
VALMISTAMISEN PÄÄSTÖT 0,09 kg CO2e
YHTEENSÄ 1,62 kg CO2e
PER ANNOS 0,4 kg CO2e


1. Pese peruna, pistele haarukalla, kääri se talouspaperiin ja kypsennä mikroaaltouunissa noin neljä minuuttia. Kuori.
2. Pilko haukifilee. Murenna puolikas kasvisliemikuutio pieneen tilkkaan lämmintä vettä. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi, hienoksi massaksi. Jos käytät
sauvasekoitinta, jauha nakkitaikina useassa erässä.
3. Kostuta kätesi kylmällä vedellä ja muotoile kalamassasta lyhyitä, tasaisia nakkeja. Kostuta käsiä usein, jotta muotoilu sujuu.
4. Huuhtele ja valuta hapankaali. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja paista hapankaalia viitisen minuuttia. Lisää sinappi ja etikka ja sekoita, kunnes sinappi on sekoittunut tasaisesti
hapankaaliin.
5. Kypsennä haukinakit mikroaaltouunissa kolmen nakin erissä täydellä teholla puolitoista minuuttia. Voit hakea nopeasti pintaan väriä kuumalla pannulla öljyssä paistaen. Paista kuitenkin todella pikaisesti, jotta kala ei jatka kypsymistä ja koostumus huonone. Tarjoile paistetun sinappihapankaalin kera.


Unelmahöttö
kuudelle

Kuulaasti vihertävä ja punertava kirpeä raparperi on kuin kevät itse. Se kevään ensimmäisiä kotimaisia tuoretuotteita. Alkukesästä siitä on jopa ylitarjontaa, kun se rehottaa lähes jokaisen omakotitalon pihamaalla. Perinteisestä raparperikiisselistä tulee unelmahöttö, kun lisäät siihen kermavaahtoa, kardemummaa ja vaahtokarkkeja.

3 raparperinvartta
3 dl vettä
1 dl sokeria
1 tl hienonnettua kardemummaa
2 rkl perunajauhoja
2 dl kermaa
1 dl manteleita
1½ dl pilkottuja vaahtokarkkeja


HIILIJALANJÄLKI
RAAKA-AINEET YHTEENSÄ 0,96 kg CO2e
VALMISTUS 0,06 kg CO2e
YHTEENSÄ 1 kg CO2e
PER ANNOS 0,2 kg CO2e

1. Pilko kuorimattomat raparperit pieniksi paloiksi. Raparperinkuori tekee keitosta kauniin punertavaa. Kuumenna vesi ja lisää ¾ desilitraa sokeria, kardemumma ja raparperin palat
kiehuvaan veteen.
2. Liuota perunajauhot pieneen tilkkaan vettä. Kun neste alkaa kiehua, lisää perunajauhoseos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.
3. Kun ensimmäiset kuplat nousevat pintaan, ota kiisseli pois liedeltä ja kaada toiseen astiaan jäähtymään.
4. Paahda mantelit kevyesti pannulla kunnes ne saavat väriä eli noin neljä minuuttia. Jäähdytä. Pilko vaahtokarkit paloiksi.
5. Vispaa kerma vaahdoksi, lisää ¼ desilitraa sokeria ja sekoita vaahtokarkit kerman joukkoon. Jätä muutama pala koristeeksi.
6. Laita kiisseliastian pohjalle kolmannes kiisselistä, ripottele päälle manteleita ja levitä päällimmäiseksi kolmannes kermasta. Lisää toinen ja kolmas kerros kiisseliä, manteleita ja kermaa. Jätä pinnalle kaunis kerros kermaa, paahdettuja manteleita ja vaahtokarkin paloja.

1 kommentti

Asiaa PS! :) Hienoa, että huomioitte tämän tärkeän ja niin usein unohtuvan sesonkiajattelun. Näin asia saa lisää näkyvyyttä ja toivottavasti yhä useamman ajattelemaan ja toimimaan tämän mukaan. Me EkoCentriassa tovomme, että sesonkiajattelu näkyisi enemmän myös julkisissa ammattikeittiöissä, kuten kouluissa, sairaaloissa ja henkilöstöravintoloissa. EkoCentriassa toimimme kestävän ruokaketjun edistämiseksi ammattikeittiöissä.
Toimimme siis kapealla, mutta kestävien elintarvikevalintojen kannalta merkittävällä sektorilla. Joka kolmas suomalaisten nauttimista aterioista on ammattikeittiöiden tekemä ja Suomalaiset syövät n. 153 kertaa vuodessa julkisissa keittiöissä. Lisäksi ruoka muodostaa noin kolmanneksen ympäristövaikutuksista. Meistä lisää Facebookissa/ EkoCentria sekä www.ekocentria.fi

Puoli seitsemän

Hyväntuulinen asiaohjelma tiistaista perjantaihin klo 18.30 Yle TV1:lla. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen

 

 

 

 

PS viikolla 11

Vieraat: 

  • Ti 11.3.  Jasper Pääkkönen
  • Ke 12.3. Jussi Raittinen
  • To 13.3. Tuukka Temonen
  • Pe 14.3. Kake Randelin

Instagram

instagram.com/puoliseitseman »

Seuraa blogia:

» Bloglovin
» Blogilista

 
 
 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu