Lapskoussi on merimiesten ruokaa Raumalta
1 kg naudan lapaa luulla
0,75 kg porsaan lapaa luulla
3 kg perunoita
4 kpl keskikokoista sipulia (voi käyttää myös kuivattua sipulia)
2 rkl suolaa
1 rkl maustepippuria
1 rkl maustepippuria lihojen keitinliemeen
Huuhdo lihat kylmällä vedellä ja laita kiehumaan hellalle kylmään veteen. Kuori lihoista muodostuva vaahto pois. Kun liemi on kirkasta, laita pippurit sekaan. Voit laittaa osan sipuleista ja suolaakin vähän. Keitä lihoja noin 4 tuntia hiljaisella lämmöllä. Nosta kypsät lihat liemestä, jäähdytä ja siivilöi keitinliemi. Kuori perunat ja laita ne kiehumaan lihojen keitinliemeen ja lisää vettä, niin että perunat peittyvät kunnolla. Laita perunoiden kanssa kiehumaan pieniksi paloiksi silputtu sipuli sekä pippurit. Irrota lihat luista ja paloittele ne noin 2 cm:n paloiksi sekä nypi lihat syiksi. Keitä perunat puolikypsiksi ja lisää joukkoon nypityt lihat, keitä vielä, kunnes perunat ovat kypsiä. Survo perunat hienoiksi ja tarkista suola. Jos seos on liian paksua, siihen voi lisätä vettä ja kiehauttaa. Annoksesta tulee runsas neljä litraa. Litrasta riittää kolmelle tai neljälle ruokailijalle.
Ohje: Rauman Marttayhdistys
Katso Puoli seitsemän -lähetyksessä nähty juttu lapskoussin teosta: Sikke Sumari opettelee lapskoussin saloja
9 kommenttia
To 24.10.2013 @ 15:22
Raumalla olen ollut 80-luvun alussa, mutten muista puhutun lapskoussista ikinä.
To 24.10.2013 @ 18:45
Olin 70-luvun lopulla Hampurin seudulla töissä ja tutustuin siellä lapskoussiin (lapskau) paikallisena erikoisuutena. Kenelle siis kunnia lapskoussista
oikeasti kuuluu?
To 24.10.2013 @ 18:59
Hei Kaija, Merimiesten mukana lapskoussi on löytänyt tiensä varmasti myös Haminaan! Riina -Ps
Pe 25.10.2013 @ 19:47
Toivoin parempaa menestystä lapskoussille!
Pe 25.10.2013 @ 23:28
Hei eik lapskoussis pitäs ol lanttuuki ja muit vihanneksii? Muutenki kuvas vähä tiukanäköst..
To 30.10.2014 @ 20:09
Olen Kotkasta kotoisin ja asun Hollolassa. Minulla on ollut ilo käydä Raumalla 2 kertaa eläessäni ajaessani tilausbussia ja jossain siellä rannassa kartano tai sen tapainen syötiin mm. lapskoussia, nam. Viikon kuluttua tulee veli vaimonsa kanssa kylään ja meinaan tehdä lapskoussia. Ensin hommataan lapsi, sitten... Ei ei ei, käytän lihojen valmistukseen slow cookeria ja odotan onnistuvani...
La 11.04.2015 @ 11:45
Ruoka alkuperältään saapunut Englannista.Saaristosta ((Varsinais Suomi) on hieman samankaltaista jossa mm lanttua.on nimeltään Holomuussi.Molemmat hyviä ja tukevia ruokia.