Televisiosta tuttu siikakeitto
Kysyimme Ravintola Spisin keittiömestarilta Jaakko Kinnuselta, mitä sesongin herkkua hän valmistaisi Puoli Seitsemän -jutussa. Jaakon valinta oli ihana siikakeitto, jossa siikafileet keittämisen sijaan paistetaan kullanrapeiksi ja tarjoillaan keiton kera.
Siikakeitto (8-10 hlö)
2 kpl kokonainen siika (suomustettu, ilman sisälmyksiä ja kiduksia)
6 perunaa
2 sipulia
3 mukulaselleriä (pientä)
3 porkkanaa
2 dl seljankukkamehua
voita
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
Aloita fileoimalla kalat. Fileoituasi aseta ruodot kattilaan ja laita juoksevan kylmän veden alle hetkeksi huuhtoutumaan jonka jälkeen täytä kattila vedellä niin että ruodot juuri peittyvät.
Laita kattila liedellä ja keitä n. 20 min. Pilko juurekset sopiviksi paloiksi ja freesaa niitä voissa toisessa kattilassa. Kun olet freesannut niitä hetken lisää seljankukkamehu ja siivilöi päälle kiehunut kalaliemi. Keitä kunnes vihannekset ovat kypsiä ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Kun juurekset ovat melkein kypsiä, aseta kala kuumaan pannuun öljyn kanssa nahkapuoli alaspäin, paista n. 2-3 min kunnes nahka on kullanrapea, lisää nokare voita ja käännä kala ja paista n.1 min riipuen kalan paksuudesta. Ota pois pannulta ja tarjoa keiton sekä paahdetun mallasleivän kera.