Miten ihminen oppii eri iässä – testissä laskettelu osa 4, välineet ja rinneturvallisuus

Miten ihminen oppii uusia motorisia taitoja vanhempana? Puoli seitsemän seuraa kuukauden ajan, oppiiko 6-69 –vuotiaista koostuva testiryhmämme laskettelun alkeet.  
Rinneturvallisuudesta ja välineistä.

Testiryhmässä
Kimmo 69 v
Pauliina 43 v
Aurora 14 v
Otso 9 v
Lotta 6 v
testiryhmä

Hiihdonopettaja Pernilla Stenbäck Peuramaa Skista sanoo, että välineiden on oltava mukavia, ajanmukaisia ja turvallisia jotta voi keskittyä oppimiseen. Keskittymistä ja harjoittelua haittaa jos monot kiristävät tai on muuten epämukavaa. Suksien siteet pitää säätää hiihtäjän painon mukaan vuokraamossa. Kypärä antaa turvaa ja itsevarmuutta pelokkaallekin laskettelijalle (kuten minulle) ja sitäpaitsi se lämmittää.   
Meidän testiryhmällä on välineitä sekä lainassa että vuokralla. Joitakin asioita on myös ostettu käytettyinä, kuten kypäriä kirpparilta ja monoja naapureilta. Meillä on myös takekja ja toppahousuja lainassa sillä monojen päälle on helpompi vetää väljempilahkeiset housut kuin perustalviliikuntaan.    

mies sukset kädessä

Hiihto-ope Mathias Dahlqvist muistuttaa rinneturvallisuudesta: "Tärkeintä rinteessä on valppaus, ole tarkkana että et laske muiden päälle. Jos et osaa pysäyttää niin voi sattua vahinkoja. Mäessä ylhäältä tuleva väistää, mutta saat toki laskea hitaamman ohi. Syöksylasku on aina kielletyä. Hississä ei saa mutkitella tai temppuilla.
Ja tsekkaa ettei mitään roiku, esim henkseleitä, etteivät ne tartu mihinkään. Ja viimeiseksi itsestään selvyydet älä mene mäkeen jos et ole täysin varma että taitosi riittää äläkä laske päihtyneenä."
Mathias selittää rinneturvallisuudesta että ylhäältätuleva väistää

Sunnuntaina Kirkkonummen Peuramaalla oli ja mukava 7 asteen pakkanen. Tämä oli neljäs harjoituskerta, ja tällä kertaa harjoittelimme itsenäisesti ilman opettajia. En vieläkään uskalla suurempiin mäkiin mutta tämä oli ensimmäinen kerta kun hiihtäminen oli minusta enemmän kivaa kuin pelottavaa. Motivaatio on hukassa Lotalta mutta sen ikäistä ei kannata pahemmin painostaa joten hän sai mäenlaskujen välillä syödä donitsia kahvilassa ja pääsi lasten moottorikelkankin kyytiin. Fysiatrian erikoislääkäri Jarno Gauffin Kuntoutus Ortonilta sanoi, että 14 ikävuodesta eteenpäin motivaatio on erityisen tärkeää oppimisen kannalta. Auroralla on nyt kova halu oppia, ja hän olisi jäänyt mäkeen vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Kaikille testiryhmän jäsenille on tullut lisää varmuutta laskemiseen jo muutaman harjoittelukerran tuloksena. Alan ymmärtää miksi ihmiset pitävät laskettelusta!        

Pauliina hymyilee auringossa puoli kuva


 Juttu kuuluu viisi-osaiseen sarjaan "Miten ihminen oppii eri iässä". Testissä laskettelu.

  1. Intro, ryhmässä 6-69 vuotiaita.
  2. Lääkäri kommentoi oppimista.
  3. Miten kuvataan rinteessä
  4. Rinneturvallisuus ja välineet.
  5. Harjoituksen tulos.

1 kommentti

En muista pitäneeni kypärää laskettelussa, mutta Peuramaan tiedän.

Puoli seitsemän

Hyväntuulinen asiaohjelma tiistaista perjantaihin klo 18.30 Yle TV1:lla. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen

 

 

 

 

PS viikolla 11

Vieraat: 

  • Ti 11.3.  Jasper Pääkkönen
  • Ke 12.3. Jussi Raittinen
  • To 13.3. Tuukka Temonen
  • Pe 14.3. Kake Randelin

Instagram

instagram.com/puoliseitseman »

Seuraa blogia:

» Bloglovin
» Blogilista

 
 
 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu