Talvista gourmet´ta juureksista

Keittiöpäällikkö Antti Ahokas teki Puoli Seitsemän pyynnöstä annoksen talvipöytään kotimaisista juureksista. 

Lautaselle syntyi luomuasterix-fondant, maa-artisokkapyree sekä punajuuriselleripatee. Makua annokseen toivat myös kaskinauriit ja kuivattu luomuporkkana.  Kauden parasta, olkaa hyvä!

 Luomuasterixfondant, maa-artisokkapyree, punajuuri-selleripatee, paahdetut kaskinauriit sekä kuivattua luomuporkkanaa

Luomuasterixfondant:

1 iso asterix-peruna/syöjä, Rosamunda-lajikekin käy

voita

hyvää kasvislientä

rosmariininoksa

suolaa, mustapippuria

Leikkaa pestyistä, kantatuista perunoista pyöreällä stanssilla tai muulla teräväreunaisella muotilla kiekkoja. Kuorta saa jäädä mukaan makua antamaan. Paista perunat kauniin värisiksi voin ja rosmariininoksan kanssa. Lisää lämmitetty kasvisliemi vähitellen ja hauduta perunoita n. 20 minuuttia välillä liemellä valellen. Kokeile hammastikulla milloin perunat ovat kypsiä. Ylijäämäperunan voit käyttäää artisokkapyreeseen.


Maa-artisokkapyree

200 g kuorittua maa-artisokkaa

70 g kuorittua perunaa

70 g huoneenlämpöistä voita

Kuori artisokat ja laita ne heti veteen tummumisen estämiseksi. Keitä peruna ja artisokka kypsäksi. Siivilöi kaikki keitinvesi pois huolellisesti. Aja juurekset voin kanssa hienojakoiseksi pyreeksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Paseeraa pyree vielä siivilän läpi jos se jää kokkareiseksi.

 

Punajuuri-selleripatee

Yhteensä 500 g selleriä ja keltasipulia kuorittuna ja paloiteltuna

1 tl rypsiöljyä

6 dl punajuurimehua

10 g suolaa

½ tl kuivattua meiramia

ripaus mustapippuria

2 rkl smetanaa

10 g agar agaria

Kuullota sipuli ja selleri kattilassa. Lisää punajuurimehu ja keitä juurekset kypsiksi. Soseuta ne smetanan kanssa hienoksi ja jäähdytä kattilassa. Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää ne jäähtyneeseen soseeseen ja lämmitä se 90-95-asteiseksi. Kaada sukkelasti muottiin, patee jämähtää todella nopeasti. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.

 

Paahdetut kaskinauriit

3 reilun kokoista naurislohkoa / syöjä

isokiteistä suolaa

Leikkaa pestyt nauriit kuorineen lohkoiksi. Ryöppää niitä suolavedessä 2 minuuttia. Valuta ja kuivaa hyvin. Paahda nauriit melko tumman värisiksi syvässä paistinpannussa reilun suolan kanssa, vähintään 5 minuuttia. Suola alkaa paistaessa poksahdella, joten laita paistamisen loppuajaksi kansi päälle ja heiluttele nauriita sekaisin silloin tällöin paiston aikana.

 

Kuivattu luomuporkkana

Kunnon luomuporkkanaa ohuina lastuina tai tikkuina

Leikkaa porkkanat ohuiksi haluamaasi muotoon. Kuivaa niitä uunissa (luukku raollaan) tai kuivurissa 10 tuntia 55 asteessa.

 

 

Asiasanat: 

1 kommentti

En usko, että minulle maistuisi. Juurekset ovat toki terveellisiä.

Puoli seitsemän

Hyväntuulinen asiaohjelma tiistaista perjantaihin klo 18.30 Yle TV1:lla. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Ella Kanninen

 

 

 

 

PS viikolla 11

Vieraat: 

  • Ti 11.3.  Jasper Pääkkönen
  • Ke 12.3. Jussi Raittinen
  • To 13.3. Tuukka Temonen
  • Pe 14.3. Kake Randelin

Instagram

instagram.com/puoliseitseman »

Seuraa blogia:

» Bloglovin
» Blogilista

 
 
 

Blogiarkisto

2013

marraskuu

lokakuu

syyskuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu