Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

KOLUMNIT

Bodomista itään

Maailma oli aivan toisenlainen runsaat 40 vuotta sitten. Kirjailija Mauri Sariola tienasi vielä tuohon aikaan leipänsä valtakunnan suurimman päivälehden rikostoimittajana. Sariolan kirjoituksissa näkyy kirjailijan rento kirjoituskäsi.

"...poliisin surmaamiseen syyllistyneen Hartikaisen naamio paljastui. Läsnä olevat saattoivat todeta jo kasvoista, että hän ei ollut rikollisissa toimissaan ensikertalainen. H. osoittautui melko kapeaharteiseksi, kooltaan pieneksi ja luihun näköiseksi. Hänen silmistään kuvastui pettymys..." Näin uutisoitiin poliisin murhasta epäillyn pidätys 1958.

Syyttömyysolettama oli tuohon aikaan monille tuntematon käsite, ja lopuiltakin se unohtui aika ajoin. Näytöksi syyllisyydestä riitti se, että poliisi oli pidättänyt jonkun.

Se mitä aikoinaan tehtiin ja jätettiin tekemättä, tulee eteemme tänäkin päivänä. Viitisen kilometriä Bodomista itään, Espoon käräjäoikeudessa Kilossa, on yritetty selvittää sukupolvellemme jo traumaksi muodostunutta tapahtumasarjaa.

Ihastelu rikosteknisten tutkimusmenetelmien kehittymisestä uudella vuosituhannella saattaa olla turhaa, kun 1960 annetut eväät ovat niin kehnot. Nykypäivän mittapuun - ja huomaa, nykypäivän mittapuun - mukaan tutkinta Bodominjärvellä oli surkeaa.

Ulkopuoliset pääsivät temmeltämään rikospaikalla lähes mielin määrin, jo tunnetut verijälki- ja kuitututkimusmenetelmät oli syystä tai toisesta unohdettu kokonaan ja murhaajaa jahtaavalla poliisilla oli laput silmillä kuin kaviouraa ravaavalla hevosella.

Tuon ajan lehtiuutiset kertovat kapeasta näkökulmasta monissa muissakin henkirikostutkinnoissa. Lähiseudulta haravoitiin esiin kaikki mahdolliset irtolaiset ja hiipparin näköiset. Poliisi etsi vain syyllistä, toisin kuin nykyään, jolloin selvitetään, mitä on tapahtunut - ja siinä ohessa selviää syyllinenkin.

Rikosjuttujen todistelu on usein myös henkilötodistelua. Mitä ihmiset voivat muistaa vuosikymmenten takaisesta asiasta, vaikka se olisi kuinka dramaattinen? Voiko järkytys pahimmillaan vaikeuttaa yksityiskohtien mieleen painumista?

Bodomin todistajat joutuivat vaikean tehtävän eteen. Heidän pitäisi 45 vuotta myöhemmin muistaa sellaista, mitä he eivät välttämättä muistaneet edes ensimmäisissä kuulusteluissaan viikko, pari surmien jälkeen.

Ajan riento on raju. Hätkähdin oikeudenistunnosta poistuessani, kun radiossa ajettiin hetkeä aiemmin salissa nauhoitettua syytetyn kuulustelua. Kuulijat saivat kuulla autenttisin sanoin erään 63-vuotiaan suomalaismiehen vastaukset sukupuolikokemuksistaan, ehkäisyvälineistään ja tietoisuutensa nuoruuden tyttöystävänsä kuukautisista. Tarvitseeko sananvapauden ja reaaliaikaisuuden nimissä paljastaa yksityiselämän kaikki syöverit - vaikka kuinka olisi kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta?

Jos toimittajilta vielä 1960-luvulla unohtui syyttömyysolettama, sen suhteen asiat ovat ainakin nykyään paremmin. En muista nähneeni Bodom-oikeudenkäynnistä lehtijuttua tai tv-ohjelmaa, joka olisi ollut leimaava. Vanha oikeusperiaate on iskostunut selkäytimeen: syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan.

Mika Mölsä
erikoistoimittaja
Ilta-Sanomat

 

MUUT KOLUMNIT


» TV rikosten jäljillä
» Costa del Crime
» Haittaohjelmat tiedon kalastelun välineinä
» Hyvinvointiyhteiskunta - pahoinvointiyhteiskunta. Huumeistako helpotusta?
» Varastaminen on varastamista myös tietoverkossa
» Nettipalvelujen hankinnassa on oltava tarkkana
» Ihmiskauppa ilmiönä
» Suojaudu mökkimurroilta!
» Pahoinpidellyn lapsen tie rikoksentekijäksi
» Tukea ja tietoa todistajalle
» Sytyttely kiinnostaa lapsia
» Bensavarkaus on rikos!
» Vaarallinen vankila tuottaa turvattomuutta koko yhteiskuntaan
» Rasistisiin rikoksiin puututtava entistä tehokkaammin
» Bodomista itään
» Poliisi - median uusi korkein oikeus
» Tanska on toisenlainen
» Alkoholilla oli osuutta...
» Turvallista tulevaisuutta!
» Eikö Suomessa tehdä enää rikoksia?
» Koulukiusaaminen peruskoulun yläluokilla 1994 - 2004
» PTR - yhteistyön kansainvälisiä näkymiä

POLIISIN MATKASSA

Toimittajamme vietti perjantain Juvan poliisin matkassa

» Lue lisää

RIKOKSEN JÄLJILLÄ

Katuluotsi saattelee nuoria

» Lue lisää

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

-Kuortaneen yliajon silminnäkijä kertoo
» Lue lisää

RIKOKSEN RATKAISU

Rikostutkinta kuin palapeli - Saaran murhan tarina

» Lue lisää

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.