Nyt se on sitten tehty: ohjelman uudistustyö - vähäksi aikaa. Paitsi että Poliisi-tv näyttää (lavasteet, grafiikat), se myös kuulostaa erilaiselta (tunnusmusiikki). Ohjelman sisältöähän olemme rukanneet uusiksi jo parin vuoden ajan. Modernisaatio on televisio-ohjelmille välttämätöntä. Sillä pidennetään ohjelman elinkaarta. Joku viisas on joskus määritellyt, että noin 20 prosenttia ohjelmasta pitäisi olla aina muutoksen alla. Naamojenkin on joskus syytä vaihtua. Itse olen ollut rikostoimittamassa tätä jo kymmenen vuotta, jona aikana nuoria kykyjä on tullut ja vanhoja mennyt.
Muistaako joku vielä, että Storgårdin Päivikin aloitteli uraansa toimituksessamme, tuolloin nimellä Saharinen? Entä "taistelupari" Piia Pasanen & Tomi Einonen? He näkyvät ruudussa säännöllisesti, eri kanavilla tosin. Moni kysyy minulta, missä Mape Morottaja on ja mitä hänelle kuuluu? Voin vastata teille, että hyvää kuuluu ja hän on kunnostautunut viime aikoina muun muassa tekemällä dokumentin Negative-yhtyeen Jonnesta.
Alkuaikoinani - varsinkin maaseudulla - poliisit luulivat, että olemme heidän kollegoitaan, siis poliiseja itsekin. En tiedä, tarkoittivatko kysyjät, että olemme niin ammattitaitoisia rikosasioissa vai epäammattitaitoisia toimittamisessa? Totuus on, että poliisin koulutus on ollut vain yhdellä toimittajistamme, hetken aikaa toimituksessa piipahtaneella Nina Juurakolla. Yksi lakimieskin on joukkoon mahtunut sekä kirjava joukko tiskijukkia laidasta laitaan. Toimittajaksi voi "pätevöityä" niin monella tapaa.
Moni on varmaan huomannut, että Poliisi-tv käsittelee nykyään muutakin kuin yksittäisiä rikoksia: murhia, pahoinpitelyitä, raiskauksia tai murtoja. Maalaamme kuvaa tästä yhteiskunnasta entistä laveammalla pensselillä, jotta sitä olisi helpompi ymmärtää. Yksittäiseen auton luvattomaan käyttöön tai käyttörikokseen on syynsä.
"En olisi työntänyt mummoa kumoon, mutta hän ei luopunut käsilaukustaan. Tarvitsen rahaa aineisiin", sanoo narkkari. Avohoitopotilasta pännii: "Yritin hoitoon, mutta eivät ottaneet. Päätin vain puukottaa seuraavaa vastaantulijaa. En ajatellut hänen läheisiään. Näin pääsen ainakin talveksi pois kadulta." Lohdutonta mutta kenties totta.
Kevään teemoja ei kannata tässä tekstissä paljastaa, jos haluamme pitää aiheet itsellämme. Sen voi sanoa, että emme edelleenkään kaihda kansainvälisiä näkökulmia, silloin kun sillä on jotain tekemistä Suomen tai suomalaisten kanssa. Hyvä esimerkki on Risto Majaniemen raportti Thaimaan tuhoalueilta. Uhrien etsintä- ja tunnistamisyksikkö tekee arvokasta työtä vaikeissa olosuhteissa.
Ensi viikolla tarkastelemme Suomea monikulttuurisena maana. Millaisia piirteitä se tuo poliisin tai oikeusistuimen työhön, kun rikoksen tekijä tai uhri tai molemmat ovat syntyperältään ulkomaalaisia? Onko Suomeen vaikea kotiutua? Haluammeko edes ymmärtää muukalaisia?
Olisi luonnotonta, jos vanhaan Poliisi-tv:seen tottuneet katsojat eivät oudoksuisi näitä uusia linjanvetoja. Rikosten selvittäminen on tärkeää työtä, joka palvelee koko yhteiskuntaa. Siinä työssä haluamme olla edelleen mukana. Emme silti voi sulkea silmiämme mediaympäristön muuttumiselta, emmekä korviamme ylhäältä päin tulevalta kannustukselta kehittää tuotetta yhä paremmaksi, nykyaikaiseksi rikosmakasiiniksi.
Vastaan vielä otsikon kysymykseen, kysymykseen, jonka niin moni teistä on meille esittänyt: kyllä tehdään ja Poliisi-tv kertoo suomalaisesta rikollisuudesta. Vihjeitäkin haetaan, jos tarvitaan.
Marko Niemi
toimitussihteeri
Poliisi-tv
|