Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

KOLUMNIT

Turvallista tulevaisuutta!

"Turvallista matkaa!” toivotamme usein toisillemme esim. pitkälle automatkalle lähdettäessä. ”Ole varovainen” on myös paljon käytetty toivotus. Katselemme jännityselokuvia ja luemme jännitysromaaneita, mutta samalla etsimme turvallisuutta henkilökohtaiseen elämäämme.

Turvallisuus on noussut keskeiseksi tavoitteeksi myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Valtioneuvoston viime vuonna hyväksymä sisäisen turvallisuuden ohjelma sisältää lukuisan joukon toimenpiteitä, joilla pyritään lisäämään kansalaisten turvallisuutta niin järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan kuin myös jokapäiväisen arjen tilanteissa. Suomi on turvallinen maa, mutta parannettavaa löytyy mm. väkivaltarikosten ja kotitapaturmien osalta.

Myös vankeinhoidossa turvallisuus on tärkeällä sijalla. Vankeinhoidon pitää olla turvallista niin yhteiskunnan, vankeinhoidon henkilökunnan kuin vankienkin kannalta. Turvallisuuden tavoitteesta on helppo löytää yksimielisyys. Kun lähdetään etsimään keinoja parhaaseen tulokseen pääsemiseksi, voikin jo ilmetä ”eri käsityksiä.

Tuntuisi loogiselta ajatella, että mitä ankarampi rangaistus on ja mitä ankarammissa oloissa rangaistus suoritetaan, sitä parempi vaikutus sillä on. Todellisuudessa asia kuitenkin on juuri päinvastoin. Sellin eristyksessä säilyttäminen on varmin tapa lisätä vangin vaarallisuutta ja vähentää yhteiskunnan turvallisuutta.

Vankilan tehtävänä on suojella yhteiskuntaa vankeuden aikana ja estää vankeja tekemästä rikoksia vankilasta käsin. Samoin on karsittava vankilan järjestystä uhkaavat seikat, mm. huumeiden kulkeutuminen vankilaan. Tämän tehtävän täyttämiseen vankilan henkilökunta tarvitsee sille laissa säädetyn toimivallan mm. pakkokeinojen käyttöön. Tämän tehtävän kannalta on tärkeää myös poliisiviranomaisten kanssa tehtävä yhteistyö.

Vankilan tehtävänä on myös toimia siten, että vanki vapautumisensa jälkeen pärjäisi vapaudessa. Rikoksettomaan elämäntapaan tähtäävän muutosprosessin tukeminen vankeusaikana voi lisätä pysyvästi yhteiskunnan turvallisuutta. Tämänkin tehtävän toteuttamiseen vankiloilla on työvälineensä. Vankeinhoidon turvallisuuden eräs peruselementti on vangille järjestettävä mielekäs toiminta. Se voi olla työtä, opiskelua tai kuntoutusta.

Tuleva vankeuslaki lähtee siitä, että vangin rikostausta ja elämäntilanne selvitetään heti vankilaan saapumisen jälkeen ja hänelle tehdään rangaistusajan suunnitelma. Siinä määritellään ne toimenpiteet, joiden avulla vankeusaikana vangin selviytymiskykyä vapaudessa voidaan parhaiten edistää.

Hyvin usein päihdekuntoutus on yksi osa suunnitelmaa, työn tms. lisäksi. Nyttemmin on kehitetty myös toimintaohjelmia, joilla voidaan vaikuttaa eri rikoslajien uusimisriskiin. Käytössä on ohjelmat mm. seksuaalirikoksiin ja väkivaltarikoksiin syyllistyneiden vankien uusimisriskin vähentämiseksi.

Vankilan käytössä olevat keinot ja vangin oma motivaatio elämäntapansa muuttamiseen eivät kuitenkaan riitä, jos muu yhteiskunta ei tue muutosta. Esim. vankilassa hyvin alkanut päihdekuntoutus voi mennä hukkaan, ellei voida taata kuntoutuksen jatkumista vapautumisen jälkeen. Monissa kunnissa tämä on ymmärretty, mutta vastakkaisiakin kokemuksia löytyy. Kaikki vangit ovat jonkin kunnan asukkaita myös vankeusaikanaan ja vapautuvat johonkin kuntaan. Mikähän on turvallisin tapa ottaa heidät vastaan?

Aloittaessani vankeinhoitolaitoksen pääjohtajana toivon kaikille mahdollisimman turvallista tulevaisuutta. Vankeinhoitolaitoksen henkilökunta tekee omalta osaltaan työtä sen puolesta.

Esa Vesterbacka
vankeinhoidon pääjohtaja

 

MUUT KOLUMNIT


» TV rikosten jäljillä
» Costa del Crime
» Haittaohjelmat tiedon kalastelun välineinä
» Hyvinvointiyhteiskunta - pahoinvointiyhteiskunta. Huumeistako helpotusta?
» Varastaminen on varastamista myös tietoverkossa
» Nettipalvelujen hankinnassa on oltava tarkkana
» Ihmiskauppa ilmiönä
» Suojaudu mökkimurroilta!
» Pahoinpidellyn lapsen tie rikoksentekijäksi
» Tukea ja tietoa todistajalle
» Sytyttely kiinnostaa lapsia
» Bensavarkaus on rikos!
» Vaarallinen vankila tuottaa turvattomuutta koko yhteiskuntaan
» Rasistisiin rikoksiin puututtava entistä tehokkaammin
» Bodomista itään
» Poliisi - median uusi korkein oikeus
» Tanska on toisenlainen
» Alkoholilla oli osuutta...
» Turvallista tulevaisuutta!
» Eikö Suomessa tehdä enää rikoksia?
» Koulukiusaaminen peruskoulun yläluokilla 1994 - 2004
» PTR - yhteistyön kansainvälisiä näkymiä

POLIISIN MATKASSA

Toimittajamme vietti perjantain Juvan poliisin matkassa

» Lue lisää

RIKOKSEN JÄLJILLÄ

Katuluotsi saattelee nuoria

» Lue lisää

SILMINNÄKIJÄ

"Sehän olisi voinut olla kuka tahansa meistä"

-Kuortaneen yliajon silminnäkijä kertoo
» Lue lisää

RIKOKSEN RATKAISU

Rikostutkinta kuin palapeli - Saaran murhan tarina

» Lue lisää

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.