Liskokuninkaiden vieraana

Varaani lähti tulemaan kohti siinä kuuden-seitsemän metrin päästä. Vaistomaisesti askelet poispäin nopeutuivat, ja silloin riistanvartija antoi kullanarvoisen neuvon: walk, don´t run. Tämä oli hyvä neuvo Polanskin elokuvassa Pianisti, ja oli sitä myös Komodon saarella.

Komodon varaani on liskoista suurin. Se on ruokaketjun huipulla Komodon ja Rincan lähes asumattomilla saarilla Kaakkois-Indonesiassa. Tieteelle jättiläisten olemassaolo selvisi vasta vuonna 1910. Sveitsiläisestä kreivistä tuli vuonna 1974 ensimmäinen varaanien popsima turisti. Hän ei noudattanut ohjeita vaan lähti omille teilleen. Ehkä hän yritti juosta karkuun. Kuka tietää. Miehestä jäi vain silmälasit ja kamera. Varaanit sulattavat luutkin.

Guadeloupen saarella Karibialla tulivat syksyllä tutuiksi varaanien liskoperheen pienimmät jäsenet. Muutaman sentin mittaiset anolis-liskot ovat liikuttavia, kun ne kilpailevat hyönteisistä gekkojen kanssa. Pikku anolikset ovat ihan saman näköisiä kuin jättimäiset Komodon varaanit. Molemmilla on silmäluomet, pitkähkö taipuisa kaula, kehon mittainen lihaksikas häntä ja rajunpuoleiset tarttumakynnet. Anolikset käyttävät kynsiään kiipeilyyn, sillä niillä ei ole gekkojen imukuppeja. Komodon varaanit käyttävät omiaan saaliin avaamiseen niin kuin sinä käytät säilykepurkin avaajaa.

Komodon saarelle ei ole ihan helppo päästä. Aikoinaan vuorolaivat poikkesivat Komodolla ja turistit pääsivät kävelemään tönköksi syötettyjen varaanien keskelle. Nykyään yksi keino päästä näkemään suurimpia maamatelijoita on hankkiutua Indonesian Floresille Labuanbajon kaupunkiin ja vuokrata laiva miehistöineen ainakin pariksi päiväksi.

Rincan saari on itse asiassa varmempi paikka nähdä varaaneja kuin itse Komodo. Molemmilla saarilla on yli tuhannen liskon populaatio, mutta Rinca (ääntyy Rintsha) on pienempi ja vähemmän suojaisa. Komodolla näimme neljä varaania mukaan lukien alussa mainittu turhankin aktiivinen kolmemetrinen jysky. Metsässä kuljeskeli myös saaliseläimiä, villisika ja ylväs indonesiankauris. Rincalla havaintoja tuli peräti 20-30 varaanista mukaan lukien vinhasti pöpelikössä säntäilevä poikanen.

Jurassic Park ei tämän jälkeen näytä enää koskaan samalta. Itseään isomman liskon edessä ei kannata pelätä, vaan tuntea kunnioitusta. Respektiä kehiin! Tunne ei ole molemminpuolinen. Aikuiset liskot eivät pelkää eivätkä kunnoita ihmistä. Eläimiä ei ole enää vuosiin ruokittu, vaan kaikki ovat vapaasti saalistavia petoja ja raadonsyöjiä.

Sekä kävijöiden että isojen saaliseläinten onneksi vaihtolämpöiset pedot saalistavat vain noin kerran kuukaudessa. Kun varaani haluaa iskeä, se iskee salamannopeasti. Lyhyellä matkalla otusta ei voi päästä karkuun. Ja kuten tunnettua eläimen purema johtaa tappavaan tulehdukseen. Ihmiselle varaanin näykkäisy merkitsee tehohoitoreissua ja kovia antibiootteja.

 

Varaanilla on myös heikko kohtansa. Se on eläimen herkkä kuono. Älykkäät varaanit kunnioittavat metsänvartijoiden haarakärkisiä sauvoja. Näpäytys ilmeisesti tekee tosi kipeää. Niin että vaikka varaani lähti tulemaan perässä, ei siinä todellista vaaraa ollut. Kun pysyy ryhmän ja vartijan mukana, ei ole mitään hätää. Matelijakammoisille ja hermoheikoille suosittelen kuitenkin muita matkakohteita. Kuuluisien liskojen lisäksi Komodolla ei juuri ole nähtävää. Ja toisinpäin: liskoista kiinnostuneille kävijöille eläinten kohtaaminen vapaana luonnossa on elämän ehdottomia tähtihetkiä.

 

0 kommenttia