Sivistys on ennen kaikkea toisten huomioimista

Kulttuuriosaston lähetyksessä pohdittiin, mitä on sivistys 2014. Lähetyksessä sivistys nähtiin ennen kaikkea toisten huomioon ottamisena ja tasa-arvona.


Sivistyksen mittareita ovat esimerkiksi lasten ja vanhusten asema sekä erimielisyyksien kunnioittaminen. Sivistysvaltiossa kulttuuri on laaja-alaista ja kaikkien saavutettavissa. Julkiset palvelut ovat tässä avainasemassa. Lähetysikkunassa käytiin innostavaa keskustelua aiheesta:

 

 

Urpo

Jollei väellä ole edes alkeellista luku- ja kirjoitustaitoa, niin lienee turha puhua mistään sivistyksestä saati kulttuurista.

 

indira

Kesäteatteria suurella sydämellä. Yhdessäoloa, avartavia kokemuksia, uusia ihmisiä, itsensä ylittämistä, naurua, tunteita.

 

Katariina

Kädentaidot, kirjoitus -, puhe-, esiintymistaidot. Kulttuuritapahtumat, erilaiset taidenäyttelyt, teatteri, yms. avartavat ajattelua sekä luovaa toimintaa, sekä ovat myös sosiaalisella tasolla ja ihmisten henkisen ja ruumiillisen terveyden ylläpitäjinä oivia tapahtumia.

 

Anonyymi

Sivistys on sitä että se on maksutonta kaikille

 

Anonyymi

Taide on muutettavissa rahaksi, mutta ei kvartaalissa. Ajatelkaa Van Goghia. Eläessään ei saanut ruokaa edes omaan pöytään, mutta tänään elättää suuren joukon ihmisiä Amsterdamissa

 

Johanna

Ihmisen sivistyksen tuntee siitä, miten hyvin hän osaa kirjoittaa suomen kieltä.

 

Profeetta

Raha on sivistyksen mitta. Sydämen sivistys on idiotismia, kun se on ilmaistuote.

 

Katariina

Sivistynyt ihminen osaa ottaa toiset ihmiset huomioon ja kunnioittaa toisten mielipiteitä ja elämänarvoja, vaikka ne eroaisivatkin omista.

 

yes we can

Sivistystä on se että ymmärretään että eduskunnassa ei voi toimia kauppakorkeakouluopeilla, tätä väärinkäsitystä edustaa hyvin "tulosvastuun" vaatiminen kulttuurilta. Kauppakorkeakouluopeilla johdetaan yritystä, eikä yhteiskuntaa.

 

Nainen70

Ennen ihmiset olivat sivistyneempiä kuin nyt! Kunnioitettiin pyhärauhaa - nykyään tehdään mitä tykätään. Otettiin naapurit huomioon, ei enää. Melskataan miten huvittaa. Tenavia kasvatettiin kunnolla, nyt elävät kuin pellossa. Luontoa kunnioitettiin, enää ei. Roskataan, kiusataan eläimiä jne.

 

Profeetta

Sivistys ja taide tulevat ihmisyyden syvästä juuresta, ilman sitä ne ovat arvotonta silmänpalvontaa.

 

Kirjastot kunniaan

Hälyttävä kirjastojen alasajo on menossa! Maksuton palvelu ja kaikille avoin paikka. Kukaan ei kysy tiliotetta eikä oppiarvoa. Vapaa pääsy nettiin ja asiantunteva palvelu. Ei saa leikata kirjastoista, kansamme sivistys on vaarassa, jos näin käy!

 

maalainen vaan

Tulin juuri pienen paikkakuntamme kulttuurilaitoksesta, kirjastosta. Kevätsäästä huolimatta siellä oli paljon kävijöitä: nuoria aikuisia pienine lapsineen, koululaisia, eläkeläisiä lehtiä lukemassa. Tämän kotikuntamme on tarjonnut ilman käyttömaksua. Toivottavasti saamme pitää sen.

 

Profeetta

Sivistyksessä ei yhteinen hyvä ole myytävänä.

 

Kaarina

Median ainoa sivistystä arvostava ja edistävä kanava on Yle Radio 1. Sen ohjelmia kuuntelemalla tulee tietämään mitä on sivistys. Toinen sivistyksen mahdollistaja on kirjastolaitos. Kansalaiset pitäköön siitä hyvää huolta.

 

kulttuuria

Kyllä moraaliton kielenkäyttö ei ole sivistystä ja Jumalanpilkkalaki on voimassa. Sivistys on moraalin vaalimista ja kasvatuskin sen mukaan. Ylekin voi tarkistaa sivistysmoraaliaan, ei se ole pilkan asia

 

Kaupan täti

Kiva että puhutte kirjastoista. Sinne on helppo mennä. Musiikkiopistot ja monet liikuntakoulut ovat liian kalliita tavalliselle työntekijälle. Mutta kirjoja saa vielä onneksi ilmaiseksi.

 

Katariina

Kulttuuri voisi näytelmineen ja taidenäyttelyineen rantautua seniorikansalaisten palvelukoteihin, hoitolaitoksiin sekä kouluihin ja lasten päiväkoteihin. Myös toimistojen ja koulujen seinillä voisi olla vaihtuva taidenäyttely, eli kulttuuri alas pylvään nokasta ja tavallisen kansan pariin.

 

Ensio

Sivistystä on olla käyttämättä sivistyssanoja.

 

kulttuuria

Suuret ikäluokat kun siirtyy eläkkeelle, niin sivistys seuraa perässä, ja sivistys rappeutuu.

 

Anonyymi

Mitä on sivistys? Jokaisella elämänalalla on oma sivistyksensä. Yhteisenä nimittäjänä on suhtautuminen avoimin mielin erilaiseen näkemykseen, kyky kertoa oma tietämyksensä siten, ettei vähemmän tietävän tarvitse tuntea alemmuutta.

 

Katariina

Samaa mieltä haastateltavan kanssa, kulttuurin saralla virat määräaikaisiksi, uutta luovaa ajattelua kehiin, ja nuoria uusine ideoineen.

 

Anonyymi

Liika sivistys on rasite, ei kelpaa työt kun kaikki on maistereita.

 

Pelle

Taiteilijat näyttelevät kansan kurjuutta estradilla, kiroo ja pärrää. Sitten kerjää lisää rahaa ja tuottaa lisää kurjuutta. Taiteilijoille riittää raaka-ainesta työstettäväksi. Ikuinen kiertokulku jatkuu.

 

kulttuuria

Lukiopohjainen koulutus kaikille, niin että kuka tahansa voi arvioida elämää. Sivistyskoulutusta voidaan tuoda peruskouluunkin, ei vaadita lukiotasoa vaan tietoa nuorille asioista

 

Pörje

Sivistys tuntuu olevan sellainen pullataikina, ettei siitä kukaan saa kiinni ja jos siitä saa otteen niin kaikki inhimillinen on sivistystä.

 

Anonyymi

Jos ei jatka opiskeluja, niin lukioaika ajanhukkaa. Mitään käytännön asioita ei opeta. Kuka niitä matematiikan ja fysiikan kaavoja tarvitsee?

 

Anonyymi

Suomalainen sivistys alkaa vanhoosta naisista.

 

Masa

Yksi tuttu sanoi aina, että ei hän tule ikinä englantia tarvitsemaan. Kouluttautui sitten tekniikan ammattiin. Nyt kiertää maailmaa asiantuntijana ja päivittäinen puhekieli on englanti. Kuka tietää mitä tulee tarvitsemaan...

 

Pörje

Taiteelta edellytetään "merkityksiä" eikä vain puuhastelua jonkin materiaalin kanssa. Nykytaide on ajautunut kriisiin, koska kaikkea voidaan pitää taiteena. Taiteen määrittelevät itse taiteilijat, ja silloin Rantasen 'uudet ajatukset' voivat olla ihan mitä vain, ja nykytaide on hyvä esimerkki siitä.

 

Katariina

Sivistys on laajempi käsite kuin pelkkä koulutustaso, korkeasti koulutetutkin voivat käyttäytyä kuin porsaat

 

Pörje

Jos taiteilija ei saa elantoaan taiteestaan, onko vika silloin yleisössä/ostajissa vaiko huonossa taiteilijassa? Taiteilijan ja muurarin työttömyyden ero on siinä, että muurarilla ei ole työtä, taiteilija voi piirrellä tupakka-askin kanteen taidettaan. Maassamme on näitä kylätaitelijoita aivan liikaa.

 

Katariina

Jo roomalaiset sen tiesivät: kansalle leipää ja sirkushuveja (eli kulttuuria).

 

Inkeri

Valtio on avainasemassa. Se päättää mitä kuntien laitokset voivat tehdä.

 

Pelle

Ellei kulttuuri pysty muuttamaan tosiasioita parempaan suuntaan, se vaan sopeutuu. On jo kuollut.

 

Anonyymi

Turun yliopiston seinällä lukee kai: vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle. Nyt on tilanne kyllä se, että yliopistot joutuvat paljolti toimimaan ja tutkimaan, mitä rahoittajat tahtovat; jos syntyy hyviä innovaatioita, niin rahoittaja kiittää "patenteista". Siinä sitä tutkijan vapautta.

 

Anonyymi

Köyhistäkin tulee loistavia taiteilijoita, kun heille annetaan mahdollisuus, ja jos se tukahdutetaan, siinä tulee juicet.

 

Katariina

Minun mielestäni valtion kannattaisi tukea hyvää lasten kulttuuria ja auttaa myös viemään sitä kouluihin ja päiväkoteihin, aikuiset voivat hankkia kulttuurikokemuksensa rahalla. Jos kulttuurielämys on aikuisille mieluinen, niin se pärjää kaupallisinkin kriteerein.

 

Pörje

Jos kansalaisia kasvatetaan (kotonakin) ja koulutetaan, niin sivistys - mitä se sitten onkaan - säilyy. Suomen kokoisessa maassa vähempikin riittää, on järjetöntä kouluttaa joka kaupungissa taiteilijoita.

 

Inkeri

Hyvä Pörje! Kaiken lähtökohta on se, mitä kotona opetetaan. Jos arvoja ei siellä panna paikoilleen, koulun ja muiden on turha yrittää.

 

Anonyymi

Ennen aikaa opettajat olivat kutsumusammatissaan. Oli aikaa oppilaalle vielä koulupäivän jälkeenkin neuvoa, jos oli jotain kysymistä. Nyt katsotaan vihaisesti, jos koulun jälkeen olisi asiaa.

 

 

 

2 kommenttia

Komea kattaus sivistyksestä! Edellä oleva osoittaa, että sivistyksessä onkin ehkä olennaisinta juuri asennoituminen ja olemisen tapa, ei pelkästään ne tiedot ja taidot, jotka hallitsee. Ei vain "mitä", vaan erityisesti "miten".

pitäisi yhtenäisesti määritellä ensin mitä kulttuurilla ja sivistyksellä ymmärretään. Tässä kommentoijat käsittävät ilmiselvästi kulttuurin aivan omilla tavoillaan. Eipä tainnutkaan olla helppo asia. Jokainen kansalainen näkee asian aivan eri näkökulmasta, lähtien omasta sukutaustastaan, perinteistään, asuinpaikoistaan, koulutuksestaan, ammatistaan, työtilanteestaan, elämäntilanteestaan, elämänkokemuksistaan, harrastuksistaan jne. Kaikki ne vaikuttavat ja listaa voi jatkaa. Ehkä kannattaa jakaa sivistykseen JA kulttuuriin erikseen, koska ne eivät ole sama.

Sivistys:
- itsensä tiedostamista henkisenä olentona, vastuussa itsestään ja muista ihmisistä ja maasta
- tiedon, ymmärryksen, viisauden kerryttämistä itselle
- sen ymmärrys mistä ihminen on tullut, mistä maailmankaikkeus on tullut, kuka sen siis alunperin loi

Sivistys ei ole:
- pelkkä tiedon keruu ilman ymmärrystä, on silloin vain knoppitietoa jota voi luetella

Kulttuuri:
- ihmiskunnan kertynyttä tieto- ja ymmärrysvarallisuutta joka on koottu kirjallisuuteen, tieteisiin, taiteeseen ja rakennustaiteeseen, esittävään taiteeseen jne.

Mitä kulttuuri ei ehkä ole:
- pelkkä ajanviete/viihde josta ei jää mitään jäljelle loputtuaan, ei ainoatakaan ajatusta synny

Voi voi, tämä on niin laaja kysymys että tästä pitäisi kirjoittaa vähintään yksi kirja jotta kaikki asiat olisi edes pinnalta kosketeltu.

Kulttuuriosasto

Yle Radio Suomen Kulttuuriosasto pureutuu taiteen ja kulttuurin ajankohtaisaiheisiin. Ohjelmassa käsitellään kiistoja ja puheenaiheita yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Studioraati taustoittaa ja selittää kulttuurin uudet ilmiöt.

Ohjelma kuullaan Radio Suomen kanavalla kerran kuussa ja sitä toimittavat Aleksis Salusjärvi ja Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittajat.

Kuuntele Kulttuuriosasto Yle Areenassa