Voiko väkivalta viihdyttää?

Tiistain 5.3. radiokeskustelu väkivaltaviihteestä ja tarpeestamme piehtaroida ruumiskuvastossa synnytti paljon hyviä kommentteja. Studiossa kommentoimassa oli lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri ja estetiikan dosentti Janne Kurki. Lisäksi kuultiin lausunnot ammattipainija Starbuckilta, psykologi Tarja Salokoskelta ja ohjaaja, dramaturgi Jussi Parviaiselta. Seuraavassa on kooste mm. Facebookin ja nettisivujen kautta tulleista viesteistä.

Marita:

Väkivaltaviihdettä on aivan liikaa televisiossa, mutta myös oik. elämässä on aivan liikaa väkivaltaista käyttäymistä. Kun kouluissakin nykyisin lapset  ja aikuiset saavat pelätä on mielestäni menty jo kipurajan yli.
Myöskin perheväkivaltaan pitäisi kunnolla puuttua siis jokaisen, joka sitä lähiympäristössään havaitsee. Olisi parempi puuttua ajoissa ja estää väkivaltaiset teot ns. ennaltaehkäisy. ERITYISESTI   pienten lasten elämän pitäisi olla turvallista, mutta  näin ei aina ole, kaikista lapsiin ja nuoriin kohdistuneista väk. teoista pitäisi saada kunnon rangaistukset.

Nimetön:

Toivottavasti olette nähneet oman YLE -yhtiönne televisiomainoksen HBO:n väkivaltaohjelmista. Siinä iloisen musiikin säestyksellä hakataan, ammutaan päähän ym. ja veri lentää. Minusta on melkoista jeesustelua, että samalla toisella kanvalla lähetetään liiallista väkivaltaa arvostelevaa radio-ohjelmaa ja tv:n puolella näytetään tällaisia kuvottavia mainoksia.

Harlem:

Juuri aloin eilen seuraamaan Netflixistä semmoista sarjaa kuin Spartacus ( http://www.imdb.com/title/tt1442449/) . Kyseisessä sarjassa gladiaattorit teurastavat toisiaan areenalla ja sen ulkopuolella. Tämä kaikki teurastus näytetään hidastettuna ja täysin sensuroimattomana katsojalle. Verellä ja suolenpätkillä mässäilleen niin paljon että välillä tulee oikeasti huono olo. Samanlaiseen fyysiseen huonoon oloon olentörmännyt myös elokuvan Ichi the killer:in ( http://www.imdb.com/title/tt0296042/ ) aikana. Ikäväkyllä kyseisissä teoksissa käsikirjoitus ja toteutus on muutoin niin hyvää että lähes pakko on jäädä katsomaan taas seuraava jakso ja sen jälkeen taas seuraava. Kai siihenkin verimäärään joskus tottuu... vai tottuuko?

Suomiverkkaria kaipaan:

Urheilun on pilannut raha. Rahasta taistellaan- väkivallalla halutaan maineikaampiin joukkoihin. Urheilu ei ole enää pelkkä urheilua, reiluudesta ei voi puhua, raha ratkaisee, siis sallii toisen loukkaamisen henkisesti sekä fyysisesti. Pahalta tuntuu jälkiporut - pelkästä sijoittumisista. Ei aina tarvi olla paras, ei voikkaan olla, koska kaikki sitä  kuitenkin tavoittelevat, siihien tulisi jo lapsesta asti opettaa ja oppia. Raha vaikuttaa liikaa kaikessa, koko elämän alueella.  Väkivaltaa tulvii kaikkialla ja se on siirtynyt ihan jokapäiväiseen elämään. Urheilun tulisi olla esimerkki reilusta kaverihengestä ja sillä vetää puoleensa nuoria.

Airikka:

Mielenkiintoista olisi kuulla ikärajoista. Lapset ja nuoret on laaja käsitys.

Fight Club on vain ihan järjettömän hienoa kuvaus ihmismielen järkkyisestä. Pulp fiction puolestaan vei väkivallan niin överiksi, ettei voinut kuin nauraa leffassa niin että tipuin penkiltäni. Hyvä leffa sekin mutta tosiaankin vain aikuisille. Överiksi menee se, että lasten leffoihin rakennetaan sisään väkivaltaa mutta näytetään niin vähän, ettei ikärajaa voi laitaa ylemmäs.

Kari:

Saako sanoa Stalinin ja stalinistien väkivallanteoista sen, että hänen Hitlerin ja hänen kannattajiensa jää pitkästi jälkeen kuin mitä tulee muhamettien aikaansaamasta.

Tuula:

Miksi väkivallasta on tehty viihde kaikissa muodoissa se o kamalaa

Kypsä Arska:

Huolestuttavinta on väkivallan ihannointi ja sen negatiivisten seurausten peittely. Viihdeväkivallassa kun vammat, kuolemat ja ruma jälki jäävät piiloon, toisin kuin todellisuudessa.

Lisäksi en ole enää katsellut nykyistä toimintaviihdettä kun henkilöhahmojen psykopatisointi on viety äärimmilleen kun tavallinen toiminta ja väkivalta ei enää riitä nykyiselle turtuneelle yleisölle. Esim. vanhat oo7 elokuvat ovat paljon parempia (inhimillisyyden ja herrasmiehisyydessään) kuin uudet elokuvat...

Turun saaristo:

Puhukaa suomea! Varsinkin(lääkäri-. Siellä viljelee sivistyssaoja! Tietynlaista "vàkivaltaa  sekin" oppineilta  ihmisiltä!

Nimetön:

En katso mitään ampumis tai mitään muitakaan väkivaltaohjelmia. Minun näkökukmastani ne ovat tarpeettomia.

Nimetön:

Terminologia huutaa jo apua. Viihdeväkivalta, alkoholiton viina, ympyrätalon kulma, tummatukkainen blondi, perheelllinen sinkku jne.

4-5 vuotias poika osaa pitää asennon ampuessaan leikkipistoolilla, toinen käsi tukee asetta ja eleet sekä liikkeet ovat hämmästyttävän oikeita. 15-18 vuotias poika ei tiedä kuinka yläosatonta tyttöystävää tulisi kohdella kesäiltana. Vastakkainasettulu on vastenmielinen vain siksi, että tappamisen edellytykset (eikä tarkoita ruokapöytään kannettavaa katkarapua) luodaan 'viihteessä' paljon ennen oikeita oppeja elämän hyvästä -rakkaudesta ja yhteisöllisyydestä. Kiitos!.

Nimetön:

Blogissa on mainittu Bond elokuvat ja eräs niistä on mielestäni hyvä esimerkki tähän keskusteluun. Menin ystävieni kanssa katsomaan 007 Lupa tappaa leffateatteriin ja parasta ko leffassa oli tunnusmusiikki. Timothy Daltonin myötä huumori katosi Bond leffasta.

Jarmo Suhonen, Kontiolahti:

Meikämies näki pikkupoikana väkivallan jäljet isäni rinnasta ja olkapäistä, jotka hän oli saanut venäläisen kranaatinheittimen sirpaleista osallistuessaan jatkosotaan 70 vuotta sitten. Sotakirjoja olen lukenut pitkin ikääni, sarjakuvista seurannut vain Mustanaamiota, mutta väkivalta ei ole lukemisesta minun sieluuni tarttunut. Elokuvia olen katsonut hyvin vähän eikä hirviökulttuurit ja fiktioon perustuvien avaruussotien seuraaminen kiinnosta pätkääkään.
Ihmiskunnan historia on täynnä väkivaltaa jota ei ole kyetty estämään, mutta mielikuvituksessa viljeltävä väkivalta ei ole minun heiniäni. Normaali arki ja luonnon seuraaminen ovat hyviä lajeja - väitän kokemuksesta.

Nimetön:

Miten on mahdollista, jos väkivalta viihteellä on niin kauheat vaikutukset meihin, että väkivalta viihteen suosion noustessa yhteiskunta on muuttunut jatkuvasti turvallisemmaksi?

Nimetön:

Kysymyksiä ohjelman tekijöille:
1.) Oletteko saaneet turpiin?
2.) Oletteko antaneet turpiin?
3.) Miltä tuntui?

Marja:

Väkivaltaan lastenohjelmissa: Oma lapseni ei vielä 6-7 vuotiaana erottanut piirrettyä hahmoa oikeasta: Miten niin piirretty?
Väkivaltaa ei saa ylenkatsoa sillä varjolla, että se tapahtuu animaatiohahmoille. Ne ovat toiselle todellisuutta.

Nimetön:

Naurettava tämä ammattipainijan vertaus muinaiseen aikaan minkä sankarit ovat täysin elokuvamaailman luomia lihaskimppuja antiikin maalareiden ja kuvanveistäjien luomuksista jotka korostavat ja liioittelevat aikuisten kuin lastenkin ulkomuotoa. Kyllä elokuvamaailma ja TV:lle tehdyt sarjat ovat suurin syy kun katsomisen rajoja ei pystytä valvomaan.Jääkiekon väkivalta lähti kehittymään kun tuomarit alkoivat sallimaan kovat taklaukset isojen pomojen vaatimuksesta,jokainen voi katsoa 50-luvun matseja ja verrata.

Juha entisestä Nilsiästä:

Kyllä sanansa pitäminen on miehen tunnusmerkki. Muu sen painimiehen jutuissa oli pelkkää itsetehostusta. Samoin kuolemasta löytää erootiikaa vain sairas mieli. Väkivalta ilman selitystä ja syy-yhteyksiä eli vain väkivallan vuoksi viihteen nimissä menee överiksi.

Heli Maria Lappalainen:

Väkivalta on ollut kansanhuvia aina: vrt. Rooman sirkus, sivistyneen Euroopan julkiset teloitukset, spartalaisten härkäpaini... Itse asiassa vain noin parin sadan vuoden ajan ns. ylemmät yhteiskuntaluokat ovat tehneet pesäeroa väkivaltaviihteeseen; ja sinäkin aikana rahvas on nauttinut kukkotappeluista, nyrkkeilystä (enkä tarkoita ns. olympianyrkkeilyä), hirttäjäisistä. Ällöttävää, mutta totta.

Kirsti Suominen:

todellakin !!!!

Sirpa Kesseli:

En ole koskaan ymmärtänyt näiden 65 vuoden aikana, mikä väkivallassa viihdyttää. Inhoan kaikkia väkivaltaisia urheilulajeja, nyrkkeily on aivan eka inhokkini.

 








 

2 kommenttia

"Kysymyksiä ohjelman tekijöille: 1.) Oletteko saaneet turpiin? 2.) Oletteko antaneet turpiin? 3.) Miltä tuntui?"

Selkeitä kysymyksiä, joista itse asiassa puhuttiin aika pitkään (tai minä puhuin) lähetyksen jälkeen. Olen saaanut turpiini. Menin teini-ikäisenä väliin, kun kaveriani pahoinpideltiin, ja otin köniini. Vastapuolena oli nyrkkeilyä harrastanut lähiöongelmanuori, jonka vasen koukku oikea suora -yhdistelmällä hoiteli minut pois pelistä.

Kokemus on merkittävä ja kiinnostava jälkikäteen ajateltuna. Olen ylpeä itsestäni, että menin väliin. En edes yrittänyt tapella, vaan laitoin vain pääni nyrkin tielle. Turpiinsaaminen on tietenkin nöyryyttävää, mutta sitä isompi asia jälkikäteen ajatellen on se, etten pelännyt sitä tuolloin.

En ole koskaan antanut kenellekään turpiin. Viime kesänä löin kaveriani leikilläni. Se oli ensimmäinen kerta, kun ikinä olen lyönyt ketään, ja vaikka sitä ei edeltänyt tai seuranut riita, enkä vahingoittanut kaveriani millään lailla, se tuntuu yhä pahalta. Löin tosissani.

Teemulla oli tän päivän palaverin perusteella vielä vähäisemmät kokemukset turpasaunoista kuin minulla. Mutta kirjoittakoon itse lisäyksiä, jos tarpeen.

Onko kysyjä saanut tai antanut turpiin?

Jep. Noin 10-vuotiaana löin minua kuristanutta pihakaveriani vatsaan, jotta vapautuisin otteesta. Ja vapauduinhan minä. Jälkikäteen minua syytettiin väkivallasta. Kuristumisen hetkellä kuitenkin koin sen oikeutetuksi, näin muistelen. Minua ei ole lyöty, mutta muutama kaveri löytyy, joita on Helsingin yössä isketty nyrkillä naamaan. Sen tiedän sivustakokijanakin, että pahalta ja nöyryyttävältähän se tuntuu.

Kulttuuriosasto

Yle Radio Suomen Kulttuuriosasto pureutuu taiteen ja kulttuurin ajankohtaisaiheisiin. Ohjelmassa käsitellään kiistoja ja puheenaiheita yhdessä kuuntelijoiden kanssa. Studioraati taustoittaa ja selittää kulttuurin uudet ilmiöt.

Ohjelma kuullaan Radio Suomen kanavalla kerran kuussa ja sitä toimittavat Aleksis Salusjärvi ja Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittajat.

Kuuntele Kulttuuriosasto Yle Areenassa