ajatusten miljoonalaatikko

  • Epistä: missä vihollisenpäivä?

     

    Verenimijä-kapitalistin ansiosta moni – minäkin, kuvitelkaa! – on saanut ystävänpäivätervehdyksen. Kuin onhan se kuulemma kapitalistin aikaansaannosta, että ystävänpäivä viettyy eri puolilla maailmaa.

    Mutta koskas on vihollisen päivä. Kysyn vaan!

    Joskus keskustelin tutun kallonkutistajan kanssa saduista. Päivittelin sitä kun monet sadut ovat niin kamalia ja verenhimoisettuja ja ties mitä. Mutta kallonkutistaja nauroi ja sanoi, että sadut on hyvä juttu, koska niitä lukiessa saa turvallisesti läpikäydä kaikenlaisia tunteita; jännitystä, pelkoakin, kateutta, helpotusta, surua, iloa, onnea; vaikka mitä!

    Mutta kun aikuisten suhteen satuanti on vähintäänkin rajallista, ja yhteiskunnassa pitää vaan olla yhtä hymyä ja dynaaminen ja proaktiivinen ja ajan hurmassa eteneväinen & syner- ja eleginen, niin kukas ja mikäs antaa aikuisille mahdollisuuden turvallisesti vatvoa niitä muita tunteita kuin hymytunteita & kapitalistinmiellyttämis-tunteita mitä lapset satujen avulla päässään setvivät. Ei paljon kukaan! Aina vaan, että ole kunnolla ja hymyile. Entäs jos ei huvita olla kunnolla! Eräitä ei huvita, monesti!

    Siksi: Vihollisenpäivä heti käyttöön. Niin simppeliä se on.

    Firmoihin varattaisiin oma postilokero vihollisenpäiväpostille. Ajatellaan vaikka jonkin firman asiakaspalvelun puhelinta jonne ei ikinä pääse vaikka miten jonottaa. Tai mainospostitusten lähettäjiä. Tai valtion byrokratiaa. Tai Yleä. Tai poliisia, verottajaa, tai melkein mitä tahoa tai firmaa vaan, niin aina jotakuta ottaa päähän miten on jossakin asiassa toimittu tai ei ole toimittu.

    Asia voi johtua jostain semmoisesta jutusta, jolle yksittäinen työntekijä ei voi mitään ja saa vain mahahaavan kun joku soittaa ja huutaa sille että keitä pääsi ja vieläkin rumempia toivotuksia voi olla.

    Niin vihollisenpäivän alla firma mainostaisi että Lähetä meille vihollisenpäiväkortti jos ottaa pattiin.

    Ja kaikki vihollisuuskortit kun menisivät firman vihollisenpäivälaatikkoon, niin ne eivät masentaisi ketään yksittäistä työntekijää, vaan niitä voitaisiin ruotia joskus vaikka firman saunaillassa pilke silmäkulmassa vaikka niin, että firma A ottaa firma B:n vihollisenpäiväpostit, firma B firma C:n, ja C ottaa A:n.

    Sillä lailla kukaan ei masennu posteista vaan voidaan iloita siitä kekseliäisyydestä, millä vihollisenpäiväkirjoittaja on pinnansa totaalisesti petettyä vuolaasti ja kärkkäin, kekseliäin ja värikkäin esimerkein kuvaillut yhtiön X toiminnan huutavia puutteita.

    Asiallinen kritiikki hoituisi normaalikanavia pitkin, vihollisenpäiväposti olisi tuulettamista, paineenpäästämistä ja luovaa iloa ja toisten aikaansaannoksista lukemalla nauttimista varten.

    Ehkä firman nettisivuilla voisi käydä Javalla piirtämässä kortin ja tulostaa tai lähettää elektronisesti, ja askartelukaupassa olisi tyhjiä pahvikortteja ja kyniä ja piirtelyintonsa suhteen rajoittuneille vaikka tarrakuvia joilla voi tehdä oman rähinä-, haistattelu- tai muunhenkisen vihollisenpäiväkortin.

    Ja olisi ohjeita miten tehdä saksilla ja liimalla litistyviä ja aukeavia, upeita kolmiulotteisia paperikortteja joista muodostuu jokin merkki tai kehotus tai muu sille vihollisenpäiväsaajataholle.

    Posti (eikun Itella) voisi julkaista oikein juhlapos  juhlaitellamerkin vihollisenpäiväksi, vaikka jonkin missä olisi kuvitusta niistä Hieronymus Boschin maalauksien helvetinvisioötököistä tai kirouskuvioita vanhoista Lapin noitarummuista tai muita hyviä kuvia ja ovelan näköisiä heppuja kuten Boschin tynnyrillä istuva torvekas suppilopää-äijä.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jheronimus_Bosch_003.jpg

    Voi vain kuvitella, millaista kekseliäisyyttä merkkipäiväkorttiteollisuus ja kaikki harrastelijagraafikot osoittaisivat, kun alkaisivat luoda omaperäisiä, iskeviä, tyylikkäitä, oivaltavia, hauskoja, ironisia ja muita vihollisenpäiväkortteja!

    Ja toimintaakin olisi. Tapahtumia, epätapahtumia, spontaaneja pulpahduksia ja suunniteltuja.

    Riekkuvia revyyesityksiä jotka saattaisivat ilmestyä firman X katolle toitottamaan näkemyksiään; räät nenästä naurattavia hahmoja jotka kävelevät katukuvassa esittäen vaikkapa lasten tai miksei pömppämahaukkojen voimin elektroniikkateollisuuden tuotetta Y jonka asiakas Z on kokenut perin aggrevoivaksi pettymykseksi jonka haluaa performanssiksi tai minioperetiksi tai lyhyeksi katumusikaaliksi pukea ja sitä kautta höyryjänsä kadulla päästellä.

    Lahjojakin annettaisiin; vihollisenpäivänä joku vaikka voisi maksaa musiikkiopiston kolmivuotiaiden Suzuki-viululuokalle, että ne menevät soittamaan ”Tuiki tuiki tähtönen” verotoimiston ja Ylen pihalle. Ja kun sieltä lasten viulukoulusta oltaisiin yhteydessä Verojohtajaan tai Ylen johtajaan, niin ne vuorostaan ehkä maksaisivat että meneekin se luokka Ylen pihan asemesta soittamaan MTV:n pihalle tai Sisäasiainministeriöön.

    Saisi keikkaa se alkeisviuluorkesteri ja rahaa uusiin nuottitelineisiin ja lasten vanhempien kuulosuojaimiin – eikä loppujen lopuksi edes ehkä tarvitsisi soittaa kun aina vaan tulisi siirtotilaus että eikun menkääpäskin sinne ja sinne, tässä maksu.

    (Lopulta ne tosin saattaisivat päätyä soittamaan presidentinlinnan pihalle, kun presidentti ei hennoisi kieltäytyä eikä myöskään Jenni Haukio, ja adjutanttikin kuuntelisi vaikkakin sillä olisi silmät sirrillään ja sen adjutantin hampaiden paikkoja vihloisi se lasten kirvelevä kirskuntasoitto, mutta urhoollisesti kuuntelisi silti se Tuiki tuiki tähtöseä ja Jenni Haukiollakin olisi kyyneleet silmissä ainakin kirskahtavimmissa kohdissa ja adjutantti aukoisi suutaan ja remputtaisi sormea korvassaan vielä pitkään sen konsertin jälkeen. Mehutkin alkeisviulistit saisivat siellä presidentillisellä pihalla, ja vihollisenpäivämunkit joilla olisi äreänläntä naama sokerilla tehtynä ja pienet sarvet. Adjutanttikin saisi munkin, kerta kuunteli marisematta eikä perääntynyt pikkuhiljaa ja luikahtanut portista kauppatorille kahvitelttojen taakse piiloon.)

    Niin se se olisi kyllä hyvä, sellainen vihollisenpäiväsysteemi.

    Siis niille, jotka ei aina jaksa hymyillä, olla aina positiivis- ja kunnolla. Jne.

    Sellaisiakin kun on.

     

    (Nimim. Yksi monten puolesta.)

     

    Kommentoi 9 Lue kommentit


  • Aikuiskasvatus-tilanne

     

    Ei ole salaisuus, että monilta voi puuttua mielekkyyttä. Apeana vain katsoo vessan kuvastimeen hän; mieliala kuin märkänä riippuva, heiluttumaton lammaskoiran häntä.

    Mutta voipi saada mielekkyyttä henkilö siitä, että tekee jonkin jalon teon - kuten että auttaa naapuria henkisessä ylösraken­nuksessa, niin että tämä kykenee paremmin saamaan iloa ja http://twitterfeed.com/feeds?page=2hyötyä niistä lahjoista, joita hänellekin sentään suotu on.

    Mutta ei pidä luulla että naapurin henkinen autto on tehtävänä helppo!

    Täytyy olla herkkä silmä ja luja ja etevä luonne että osaa tasapainoilla sen välillä, mikä on naapurille liian iso pala haukattavaksi, ja sen, mikä on niin pieni haaste, ettei kasvata naapuria yhtään.

    Otan esimerkin.

    Rohkeus on hyvä ominaisuus ihmisessä, koska voi jokainen törmätä tilanteeseen, jossa pitäisi rohjentua tekemään jotain. Ja rohkeutta voi testata ja kehittää pelottavilla asioilla.

    Mutta jos naapurin rohkeutta testaa jo heti aluksi liian pelottavilla asioilla, niin voi mennä paniikkiin hän ja päin vastoin tulla entistä enemmän jänishousuksi. Kääntyikin silloin kiroukseksi naapurin autto!

    Ajatellaanpa siis, että pitäisi lisätä naapurin rohkeutta.

    Ensimmäisenä tulee tietenkin mieleen, että käytetään naamaria ja yllätetään naapuri pimeässä porraskäytävässä.

    Mutta millainen naamari?

    Hakematta tulee mieleen sellainen naamari, joka oli Hannibal Lecterillä Uhrilampaat-elokuvassa.

    http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01813/hopkins-lector_1813665...

    Naamari vaikuttaa nahkaiselta ja hyvin kestävältä, ja siinä on hauskat ”hampaat”, ja varsinkin pimeässä rappukäytävässä, yhtäkkiä rääkäisyn säestyksellä alhaalta päin taskulampulla valaistuna se luultavasti yllättää naapurin varsin kelvollisesti - etenkin jos naamarin alla ärisee, omat hampaat irvessä ja tekoverestä punaisina, silmissä hulluus-ilme ja mullistelu.

    Myös voi ”hauska” naamari olla yllättävän kauhistuttava sellaiselle, joka on itse öisen kerrostalon porraskäytävässä ja valonappia etsiessään kuulee hengitystä olkansa yli (eikä tiedä että se on aikuiskasvattaja työssään) ja kääntyy katsomaan ja oudon, karmean ulahtelun säestyksellä näkee mielipuoliset kasvot  20 cm päässä naamastaan, taskulampun kammoittavassa valossa:

    http://www.darksidemasks.com/images/ChuckGlassesRoss.jpg

    Tästä opimme, että pienellä paneutumisella ja jo muutamalla naamarilla voi viedä naapuria tämän mukavuusalueen ulkopuolelle ja opettaa rohkeutta.

    Kun naapurin rohkeuden kasvattamista on tehnyt eri maskeilla ja sopivalla aikavälillä samalle naapurille muutaman kerran, tämä joko tottuu siihen - mikä osoittaa sen, että rohkeus on kasvanut, tai sitten hän alkaa tavattomasti jännittää pimeässä porraskäytävässä liikkumista, kulkien selkä seinää vasten hitaasti lipuen, kuin ampujaa jahtaavat agentit elokuvissa. Jälkimmäisessä tapauksessa on hyvä ehkä siirtyä jonkin toisen naapurin aikuiskasvattamiseen. Kiitolliseton on kasvattajan työ joskus!

    Kun on itse pelästynyt naapurin koiraa, joka täysin arvaamatta on tullut talon eteisessä selän taakse ja yhtäkkiä haukahtaa täysillä selän takana, niin että ruskea tervehdys meinaa pyytämättä kätellä kalsareita, ymmärtää, miten armottoman tehokkaita kovat, äkilliset äänet ovat naapurin yllätyksensietokyvyn mitannassa.

    Mutta mistä riittävän kova ääni, jonka saa produsoitua silmänräpäyksessä naapurin selän takana?

    http://www.arcanemethods.com/KillerHorn.jpg

    Talon ulkopuolelle pysäköityyn rekkaan sijoitettavan torven äänenvoimakkuus toimii seinienkin läpi, mutta riskinä on kuulonmenetys niin kaikilta naapurilta kuin itseltäkin. Kas kun kuulo menee - tai ainakin tulee iankaikkinen korvien sointi, tinnitus - yllättävän pienestäkin äänijysäyksestä, saati kahdeksantoistametristä jättitorvea käytettäessä.

    Siksi, niin houkuttelevaa kuin se joskus olisikin, kannattaa ehkä unohtaa kovat, äkilliset äänet aikuiskasvatushankkeistaan.

    Mutta käyttipä naamari- tai jotain muuta menetelmää, niin yksi asia on hyvä muistaa.

    Jotkut ihmiset ovat kovakorvaisempia oppimaan kuin toiset, ja siksi, ryhtyessään aikuiskasvattajaksi naapurilleen, kannattaa sopia etukäteen jonkun ystävän kanssa että voi  tarvittaessa, naapurisuhteiden välillisesti kiristyessä, viettää kaverin kämpillä pari yötä.

    ...Tai vuotta.

     Työn iloa kaikille aikuiskasvattajille, ja mielekkyyttä arkenne piirin taholle!


    Kuuntele tästä!

    Kommentoi 4 Lue kommentit


kirjoittajasta

Markus Kajo. Blogi. Ajatusten miljoonalaatikko.

Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä