ajatusten miljoonalaatikko
Lampipolyypin kirje Valtioneuvoston kanslialle
Parahin valtioneuvoston kanslia! Täällä kirjoittaa muuan lampipolyyppi vaan.
Ihmettelette varmaan miksi kirjoitan justiinsa teille. Se johtuu siitä, että Suomessa on kai kaksitoista ministeriötä, ja asiani kuuluu tavallaan yhtä aikaa monellekin ministeriölle.
Mutta muilla ministeriöillä tuntuu selvästi olevan paljon oikealtakin kuulostavia hommia, vastuualueita ihan, jotka jo niiden ministeriöiden nimestä voi päätellä - kun taas Valtioneuvoston kanslia kuulosti ministeriönä niin perin epämääräiseltä viritykseltä, että ajattelin että teillä varmaan on siellä hyvinkin vuolaalti joutoaikaa tapettavana ja täten aikaa lueksia kirjeitä. Ja voisi olla ihan hyödyllinenkin tunne, että teette hommaa, välillä. Siten tulee Teille sinne Motivaatio-tilanne!
Olen kuullut Radiossa ohjelmaa, olikohan sen nimi Knalli ja sateenvarjo, ja siinä kerrotaan ministeriön erikois-osastosta.
Se kertoo Britanniasta, joka sijaitse ulkomailla, mutta erikois-osastoa varmaan vastaa koti-Suomessamme juuri Valtioneuvoston kanslia, vai mitä.
Kun semmoinen "erikois-osasto", se nimi, sehän ei tavallaan tarkoita yhtään mitään. Ja samalla lailla Valtioneuvoston kanslia ei oikeastaan tarkoita mitään, sen enempää kuin vaikka "viraston eteinen" tai "joidenkin työmiesten joku ihme vanerikoppi".
No, kuitenkin. Kun herrat on yleensä hyvää pataa keskenään, etenkin sopivassa maistissa, niin varmaan voitte sitten viedä tätä asiaa eteenpäin muiden ministeriöiden kanssa vaikka joskus kun menette yhdessä ravintolaan karkeloimaan Valtiota, tai muuten vaan ilakoimaan, tai kun muulta jokapäiväiseltä pipertämiseltä ja haihattelulta jää joissakin oikeissa ministeriöissä aikaa. Niin silloinpa iskette väliin ja sanotte, että olisi yksi Lampipolyypin asia, kun siltä tuli kirje. Siksi kirjoitan juuri teille.
En tiedä, mitä kaikkea siellä Valtioneuvoston kansliassa tiedetään, mutta epäilen, mahdatteko tietää meistä lampipolyypeistä juuri mitään järjellistä.
Tiesittekö esim. senkään vertaa, että jos vesi lammessa pysyy suht. siedettävän puhtaana, niin lampipolyyppi voi elää ikuisesti.
Toistan - jos vesi on suht. puhdasta, lampipolyyppi voi elää ikuisesti!
Tai tiesittekö sitä, että jos meikäläisen survoo vaikka ohuen verkon läpi, niin että lampipolyyppiparan sutjakka lampipolyypinkroppa katkeilee palasiksi, niin ne palaset etsiytyvät yhteen niin kuin jossain tieteis-elokuvassa, ja - Ta-Daa! - liittyvät osaset toisiinsa, palaten ehjäksi lampipolyypiksi. Good as new!
Eikä nuo ole mitään legendaa, vaan tieteellinen tosi-asia. Lukekaa vaikka kirjasta, jos teillä on.
Justiinsa ikääntymistä tutkivat heput ovatkin kiinnostuneita meistä lampipolyypeista kerta me ei vaan vanhennuta ollenkaan.
Vertaa tätä siihen, että jos keskivertoministerin vetää purjeveneen kölin alta, saati sitten katiskaverkosta läpi, niin on tosi rähjäisessä kunnossa se ministeri.
Ja jos ministerille hutkaiset ikää lisää vaikka 60-70 vuotta nykyisen iän päälle, niin sehän on jo ihan vanha käpy ja hopottaa täysin omiaan, arkitodellisuudesta erkaantuneena. Tosin monet hopottaa ihan omiaan, arkitodellisuudesta erkaantuneina jo paljon nuorempana. Mutta ymmärrätte pointin.
Tavallaan on ironisea, että kirjeeni aihe liittyy juuri siihen, että me lampipolyypit eletään ikuisesti.
Voi olla, että siellä Valtioneuvoston kansliassa teillä ei käy aika pitkäksi kun teillä on tikkataulut, Windowsin pasianssit, Iltsikan kysymykset ja kuulemma saatte sähköpostiin hauskoja ketjukirjeitä ja pilakuvia niin että päivät saa kulumaan tulematta liian hulluksi - mutta voin vakuuttaa että pienehkön suolammen pohjarähmässä ei ole kauheasti ajanvietettä.
Siellä Valtioneuvoston kansliassa varmaan nyt joku nostaa sormen pystyyn ja sanoo että onhan teillä lampipolyypeillä siellä ihana luonto mitä seurata, mutta kysynpä vastaan, että mitä te tiedätte siitä, millaista on tuijotella pohjaröhnän malluaisia vaikkapa kymmenen miljoonaa vuotta - tietäen että elää ikuisesti, eikä tiedossa ole muuta kulttuuria ja viihdettä kuin jonkun kumiveneellä soutelevan retkeilijän matkaradiosta satunnaisesti kuuluva uutis-ääni tai kuunnelman pätkä joskus, kerran about kahdessakymmenessä vuodessa! Ette enää kadehtisi jos tietäisitte, jumalavites!
Jos tietäisitte, minkälaisen vaivan takana oli tämän kirjeen saaminen aikaiseksi, niin arvostaisitte meitä lampipolyyppejä jo heti paljon enemmän siellä Valtioneuvoston kansliassa, missä teillä on kissan päivät kuin maalaistalon aikamies-vävypojalla, joka makaa uunin pankolla ja syötetään sille kermaa ja ranskalaisia perunoita kaiket päivät vaan! Kermaa, voitteko kuvitella! Ja täällä ei ole edes kuultu kermasta!
Pysähtykääpä nyt siis vähän ja miettikää. Sitten kun te siellä Valtioneuvoston kansliassa jo kasvatte koiranputkea - ja vielä kymmenen ja sata ja kaksisataa miljoonaa vuotta sen jälkeen ja auringon sammumiseen asti meikäläinen vielä sinnittelee matalaotsaista lampipolyypinelämäänsä täällä pohjaröhnässä. Niin että kun joku toinen lampipolyyppi kysyy että mitä kuuluu niin tekee mieli vaan vetää turpaan! Kun eihän tänne mitään uutta kuulu about ikinä, vaikka miten odottaisit ja kyttäisit.
Eikö se siis olisi aikamoinen kunnia teille, jos tietäisitte että olisitte työllänne saaneet meidän lampipolyyppien virikeympäristöä edes pienen inasen parannetuksi.
Kun, vaikka saisitte aikaiseksi kuinkakin pienen kulttuuri- tai virkistysjutun meille lampipolyypeille, niin satojen miljoonien vuotten aikana se toisi valtavat määrät iloa. Ikuisuus on niin pitkä aika, että pienestäkin lisäilosta ajan oloon kertyy paljon hyvää mieltä.
Uskon, että kulttuuri-, opetus, terveys ja monen muun ministeriön kanssa keksitte keinoja joilla lampipolyyppiuden arkista mitäänsanomattomuutta saadaan hilpeytetyksi.
Vaikkei kukaan muu arvatenkaan ehkä, niin me lampipolyypit luotamme teihin siellä Valtioneuvoston kansliassa.
Nimittäin, vaikka toimisitte kuinka hitaasti, niin kunhan toimitte, niin se riittää meille! Ihmiset hopottaa, että ei riitä aika mihinkään, mutta meillä lampipolyypeilla aikaa riittää. Että kiitollisia autettavia ollaan siinäkin mielessä. Hauskaa loka- ja marraskuuta teille sinne. Täällä meillä taas talviaika etenkin ihan persiistä, kun ei tapahdu mitään. Mutta siihenhän tässä just haetaankin apua, ymmärrätte kai edes sen. Vai mitä?
Terveisin!
Lampipolyyppi, lat. Hydra (yksi monten puolesta)
http://en.wikipedia.org/wiki/Hydra_%28genus%29
http://pomona.edu/Magazine/PCMWin09/NKdanielmartinez.shtml
Kuuntele tästä:
Mikä mahtuu ja mikä ei mahdu pahvilaatikkoon, ja miten
Crowd sourcing on termi, joka on tavallaan tarkoittaa talkoiden ja puhdetöiden äpärää – sitä, että joku homma tehdään porukalla, mutta palasina; yksi tekee yhden palan, toinen toisen, vaikka internetin kautta. Sen sijaan että yksi ihminen sisäistäisi tehtävän ja tekisi homman, se ulkoistetaan niin, että moni sisäistää sen ja jotkut sitten lopulta päätyvät sen tekemäänkin.
(Mutta jotkut vain marjattelevat, polttavat tupakkaa, makaavat sohvalla purkkaa jauhaen ja välillä nenäänsä kaivaen, ja korjaavat sitten toisten crowd sourcing -työn tulokset, kuten se nainen joka käy teitä melkein vastapäätä olevassa talossa yläkerran parvekkeella tupakalla ja mulkoilee teitä sieltä kuin kiviperkele Notre Damen katolla.)
http://www.wondermondo.com/Images/Europe/France/IledeFrance/ParisGargoyl...
Hirnuu vain se nainen, sillä aikaa kun toiset ähkivät ja raatavat. Ähk, ähk, raat. Hirn. Pier! Hirn!!
Kumminkin. Tällä tavalla, talkoistaen, tilanteesta riippuen, joko säästetään hirveästi aikaa tai saadaan samaa hommaa vatvotuksi tosi kauan.
Nykyaika kun on semmoista sähläämistä kuin on, niin voi olla hyvinkin suureksi eduksi jos joku toinen sattuu tekemään homman joka olisi itsen pitänyt tehdä, mutta ei ehtinyt se itse.
Siksi olen, parhaassa crowd sourcing -hengessä valmiiksi tähän miettinyt, mikä mahtuu pahvilaatikkoon ja mikä ei mahdu, ja miten.
Tietenkään ei kaikkia mahdollisia ole mahdollista kirjoittaa tähän, mutta aika leijonanosan kyllä silti. Pitäkää hyvinänne!
Alkaa!
Piimä
Piimä ei mahdu pahvilaatikkoon, sitten.
(Ensin ehkä mahtuu, mutta sitten se lioittaa pahvin se piimä ja menee pahvista läpi, ja sitten se ei enää olekaan laatikkoon mahtuneena, koko piimä. Tai osa siitä. Ja pitäisi olla kokonaan, että voi laskea mahtuneiden joukkoon sen.)
Savolaiset
Savolaiset eivät mahdu pahvilaatikkoon. (Kerta karkailevat. Jos savolaiset kuitenkin ensin sähkö-lamauttaisi Liikkuvan poliisin sähkö-lamauttimella, niin sitten ne mahtuisivat, mutta saattaisi silti joku savolainen sätkytellessään potkaista reiän laatikkoon ja siltä osin ei mahtuisi se savolainen enää sinne kokonaan.)
Pesäpallojen maila
Pesäpalloilun maila mahtuu pahvilaatikkoon hienosti, kun on pitkä laatikko vain sillä. Onneksi olkoon!
Legot
Legot mahtuvat pahvilaatikkoon, mutta aina jää yksi tai kaksi vahingossa lattialle. Ja kun legopalikan päälle astuu koko painollaan vahingossa paljaalla jalalla, niin se on 100% saatanallista.
http://news.sciencemag.org/sciencenow/assets/2012/08/07/sn-triumph.jpg
Ylen Areena
http://farm9.staticflickr.com/8045/8097984844_e760e32349.jpg
Ylen Areena mahtuu pahvilaatikkoon, mutta siihen olisi puhkaisettava pari reikää virtaa ja internetin liikennettä varten. Pahvin sisällä Areena tosin kuumenee helposti kuin käden käänteessä! Palovakuutusta sille ei saatu kerta ei myöntäneet. (Hirvivakuutusta ei edes kysytty kun se olisi jo mielettömää, Yleisradioltakin.)
http://i.ytimg.com/vi/T5DbR7WzBlE/0.jpg
Virtuaali
On tosi vaikea sanoa, mahtuuko virtuaali pahvilaatikkoon vai ei. Mitä itse arvelette?
http://madartlab.com/files/2012/05/painted-truck-optical-illusion-beer.jpg
Ja jos arvelette, että virtuaaliseen pahvilaatikkoon se virtuaali kyllä mahtuu, niin silloin laatikon pitäisi tavallaan mahtua itsensä sisälle ja tulee hulluksi jos miettii sitä liikaa.
Samoin käy kun alkaa miettiä miten pitkä ikuisuus on. Että biljoona vuotta on ikuisuudesta naurettavan paljon pienempi osa kuin yhden vesipisaran yhden vesimolekyylin yksi vetyatomi on koko maailmankaikkeudesta, tai vaikka kolmesta ja puolesta maailmankaikkeudesta. Neljästäkin!
Omatunto
Olipa omatunto hyvä tai huono...
http://cdn9.wn.com/pd/8c/15/6f34e0d434618d2576a99cb1250d_grande.jpg
...niin sen pahvilaatikkoihin mahtumiseen liittyen, ks. Virtuaali edellä. Että hankala arvella sitä.
Ja vielä hankalampaa on arvella mihin omatunto mahtuu niillä joilla sitä ei ole ollenkaan.
(Enkä nyt tarkoita pelkästään niitä jotka sonnattavat koira-eläintään pihanurmikolle missä lapset leikkivät, vaan monia muitakin; Windows Wordin käyttöliittymäsuunnittelijoita, diktaattoreita, niitä jotka painavat bussin pysähtymisnappia juuri ennen kuin toinen on jo painamassa, niitä jotka laittavat räkää kirjaston kirjoihin, kalapullien keksijää etc etc.)
Jaakko Ryhänen tai Matti Salminen
Jaakko Ryhänen mahtuu pahvilaatikkoon, mutta sama ongelma kuin savolaisten kanssa: ei malta pysyä siellä, karkailee omin päin laulelemaan, turjottamaan mökille tms.
http://www.flickr.com/photos/kafka4prez/45978449/lightbox/
Myös Matti Salminen mahtuu pahvilaatikkoon mutta Ryhästä lännempää kotoisin olevana hän malttaa pysyä laatikossa Ryhästä pidempään.
Ennen pitkää Salminenkin kuitenkin alkaa osoittaa kyllästymisen merkkejä, lakkaa olemasta hiljaa, alkaa ensin hyräillä, sitten laulella ja pian hän jo leikkaa laatikkoon aukon ja hipsii omille teilleen, rallatellen tai vihellellen.
Kissa
Kissa mahtuu pahvilaatikkoon, mutta vain jos se on kuiva ja haluaa mennä sinne ja olla siellä. Jos sillä on joku muu projekti, niin sitten ei.
http://www.pawfun.com/wp/wp-content/uploads/2011/08/lost_cat.jpg
New York
Jos reunat kuivataan (ettei pahvi mössäänny) niin New York mahtuu isoon pahvilaatikkoon, mutta kulmiin jää paljon tyhjää tilaa. Sinne hukkatilaan voi varastoida kaikkea sälpettä tosin.
New Yorkin laatikkoon kannattaisi soittaa musiikkia, muuten newyorkilaiset pian kyllästyvät kuten kissa, Jaakko Ryhänen ja Matti Salminen – savolaisista nyt puhumattakaan – ja alkavat sorhata laatikkoon läpiä, tai tapella, saadakseen viihdykettä uteliaisuudelleen tai yksitoikkoon vaihtelua vaikka rähinästä, ja esim. rivouksien huutelemisesta laatikon ohi kulkijoille.
http://farm4.staticflickr.com/3339/3335293289_5b7f80d067_z.jpg
Siinä aluksi, ehkä myöhemmin lisää. Ehkä ei!
Kuuntele tästä
Moderni kôti
Ahdistaa, kun en tiedä, koska naapuri menee vessaan.
Sen tiedän, koska se tulee sieltä, kun hetkeä sitä ennen kuuluu vessan vetäisy. Årsyttää myös se, kun ei tiedä, kuka siellä naapurin vessassa kävi, vaan ainoastaan sen, että joku veti vessan – sehän voi olla vaikka joku joka ei edes asu asunnossa, joku naapurin sukulainen tms.
Naapuri ei ole Facebookissa.
Jos olisi, niin tilapäivityksestä tietäisin, koska se menee vessaan, koskapa se julkaisisi Facebookissa että ”Hei kaikki, nyt menen vessaan, pikkuasialle; siksi en liitä kuvaa kun on vain pikkuasia ja postaan uudelleen sitten kun olen tullut vessasta. […] Nyt tulin vessasta, piti vetäistä kaksi kertaa kun oli koirankarvoista joku klöntti siellä ennestään, tässä tulee sittenkin kuva, se on siitä klöntistä vaikka sanoinkin ensin etten lähetä kuvaa kun on vain pikkuasia niin nyt kuitenkin siis on kuva”.
Herää kysymys, mitä kaikkea muuta en tiedä naapurista, kun se ei ole Facebookissa vaan salailee elämäänsä, suljettujen ovien takana ties mitä myyräntyötä tehden.
Ja kysymyksestä heräsi ajatus, että miksi moderneja koteja ei valmiiksi rakenneta Facebook-anturein varustettuna!
Tietokoneiden tekoäly on jo kauan ollut niin kehittynyttä, samoin kuin erilaiset liike-, lämpö-, ääni ja puheentunnistimet että olisi varsin yksinkertaista automatisoida iso osa Facebook-postauksista.
Esimerkki.
Asunnon mukana toimitettaisiin RFID-sirut jokaiselle asukkaalle, niin että asunto tietäisi kuka perheenjäsen milloinkin liikkuu missä.
Edelleen asukkaisiin asennettaisiin kiihtyvyys- ja asentoanturit ja huipputarkat Glonass-GPS –anturit, ja anturit mittaamaan hengitystiheyttä, sykettä, verenpainetta ja ruumiinlämpöä.
Asuntoon asennettu kaasukromatografin injektori analysoisi ilman, niin että tiedettäisiin että asunnossa vaikkapa paistetaan kalaa – ja sekin, jos kala kärähtää. Ja parvekkeen injektori tietäisi koska siellä poltetaan, ja minkä merkkistä tupakkaa.
Huoneiston äänianturit ja puheentunnistusohjelma seuraisi paitsi puhuttuja sanoja, myös intonaatiota, rytmiä, äänenkorkeutta ja –voimakkuutta.
Niinpä talon Facebook-interfacen tekoäly pystyisi kertomaan koko Facebook-maailmalle reaaliaikaisesti paitsi sen, että 'perheessä P se-ja-se riitelee sen-ja-sen kanssa', myös sen, mitä riita koskee ja kuinka aggressiivista se on yleisesti ottaen, ja kuinka aggressiivista suhteessa perheen aiempiin riitoihin; itketäänkö, kiroillaanko - ja kuinka vuolaasti - et cetera.
Jos huonekaluissa olisi RFID- ja kiihtyvyysanturit, samoin kuin kaapinovissa jne, niin Facebook osaisi siis kertoa maailmalle jo riidan kuluessa asunnon elämänmenosta niinkin tarkasti, että ”Pesosilla riidellään parhaillaan siitä miksi on niin usein kaalikeittoa, ja rouva Pesonen juoksi äsken itkien kylpyhuoneeseen ja paiskasi oven perässään kiinni, kun taas herra Pesonen meni jääkaapille ja avasi kaljatölkin ja kirosi 4 kertaa, sanoen sekä p-, s- että h-alkuisia kirosanoja; s-alkuinen tuli kaksi kertaa.
(Jääkaapin inventaario-ohjelma näki että ainoat sihahtavat purkit jääkaapissa sisältävät III veroluokan olutta ja korpustekstejä ja puhevirtaa tutkittuaan puheentunnistusohjelma päätteli asiayhteydestä, että kyse ei ole raamatullisesta keskustelusta, vaikka herra Pesonen toistelikin sielunvihollisen nimiä ja tämän asuinpaikkaa.)
Edelleen tekoälyohjelma kertoisi että ”Kaalikeitto jäi liedelle käryämään, oikeanpuoleiselle takalevylle, joka on kolmosella” ja tekoälyohjelma poimisi netistä jonkin hauskan pilakuvan ruoan pohjaanpalamisesta tai jonkin kulinaristivitsin jossa esiintyy sana kaali tai keitto tai molemmat.
Sitten ohjelma raportoisi Facebook-yhteisölle että "meikit valuen itkuinen rouva P soitti äidilleen; puhelu koski maallikkoarviota herra Pesosen mielenterveydestä, (puheen voisi Facebookista lukea translitteroituna sanasta sanaan, tai vain tekoälyn tekemän tiivistelmän siitä, tahi katsoa sen Youtube-videona, sellaisena kuin asunnon web-kamerat ovat sen tallentaneet) ja sen päätteeksi Rouva P otti yläkaapin päältä matkalaukun ja saniteettitavaroita kylpyhuoneen kaapista ja joitakin vaatekappaleita vaatekaapista, ja poistui asunnosta sulkien oven perässään tavattoman kovaäänisesti.
Tätä säesti uusi sihahdus jääkaapin tuntumasta, ja televisiosta avattiin urheilukanava; kaukosäätimestä television ääni laitettiin erittäin kovalle. Savuhälytin alkoi piipittää, herra P nousi sohvasta, levy suljettiin ja keittokattila viskattiin parvekkeelle; herra P palasi sohvaan ja sanoi muutamia kirosanoja aiemmin käyttämästään sanavarastosta”.
Facebook-koti osaisi kertoa nettiyhteisölle mitä perheessä katsottiin televisiosta, miten sitä kommentoitiin, mitä syötiin katselun aikana, mitä katsottiin netistä, ja nukkuiko perhe levollisesti vai puhuiko joku unissaan ja mitä sanoi jos puhui.
Ja jos herra P poikien pontikkasaunaillan jälkeen nukkuessaan, lirisevän lämminvesipatterin äänen usuttamana tahtomattaan virtsaisi sänkyynsä, video siitä olisi Youtubessa jaossa ennen kuin hän itse edes heräisi sänkynsä kosteuteen.
Puheentunnistusohjelmaan kytketty polygrafi eli valheenpaljastin myös aina kertoisi käsityksensä siitä, puhuuko tietty perheenjäsen totta, kun esimerkiksi kertoo tädille puhelimessa, ettei pääse tädin 80-vuotissyntymäpäiville, koska pienin lapsi on kovassa kuumeessa, ja ohjelma twiittaisi tiedon tädille ja jokaiselle tämän juhlissa ummehtuneita Karnevaali-keksejä mutustelevalle vieraalle erikseen, ja pistäisi sen varmuuden vuoksi vielä tekstarina perään, sekä striimaisi tädin nettitelevisioon reaaliaikaista kuvaa ”yli 40 asteen kuumeessa olevasta” lapsesta joka kiikkuu pihalla kavereiden kanssa terveenä kuin punkki ja hehkuttaa kamuilleen että ”täti täyttää tänään 80 vee mutta me ei mennä sinne koska äiti sanoo että se täti on höyrähtänyt pihi harppu joka tarjoaa vain ummehtuneita Karnevaali-keksejä ja nekin pitkin hampain”.
Kaasukromatografin injektori osaisi myös kertoa maailmalle jos jollakin perhenjäsenellä on ongelmia hikoilun, pahanhajuisen hengityksen tai ruoansulatuksen kanssa, ja niin ikään liike-. syke –ym. anturit, tietokoneseuranta ja muu automaattinen monitorointi päivittäin kertoisi jokaisen perheenjäsenen ruumiinkunnon, sen, paljonko lapset näyttävät todella käyttävän aikaa läksyihin, ja mihin muu aika menee, sekä sen, vastaavatko nettiin kirjoitetut mielipiteet sitä mitä perhe puhuu keskenään, supattamalla, kun ensin ovat sinitarralla tukkineet Facebook-anturit ja -kamerat – tietämättä että asuntoon on aina asennettu salaisia vara-antureita ja kameroita näkymättömiin paikkoihin.
Tosi sosiaalinen media on sosiaalinen media!
Mainio koti olisi moderni koti! Ja mainio book on Facebook!
Erinomaisia ovat elämämme ajat jo nyt siis kyllä!
Saati sitten!
Kuuntele tästä:
- 1
- 2
- seuraava ›
kirjoittajasta
Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)
kommentoiduimmat