ajatusten miljoonalaatikko
Vesielukka
Ennen vanhaan, kun minä olin pieni, kun Gandhikaan ei ollut vielä syntynyt – tai taisi se olla jo rippikoulussa silloin itse asiassa – niin kaupungissa jossa kasvoin, ei ollut uimahallia. Niin uimahalliton oli se kaupunki, ettei tullut edes mieleen, että siellä voisi olla uimahalli.
Sillä lailla sitä elettiin, viattomuudessa kuin Adam ja Eeva paratiisissa (alussa).
Tästä seurasi muutama ilmiö.
Yksi oli tietty haikeus, joka liittyi uimakertaan, jota syystä tai toisesta arveli kesän viimeiseksi. – Ehkä vesi oli jo sen verran kylmää, että aivojen tietyt osat järkeilivät, että tämä on nyt se kesän viimeinen uimakerta.
Niin tai näin, sitä sinnitteli siellä vedessä eikä oikein raaskinut tulla pois, kun ajatteli – jos elo-syyskuun vaihdetta elettiin ja jos aikaisintaan kesäkuun alkupuolen tai puolivälin hujakoilla vedet taas olisivat uimalämpöisiä – että vasta yli yhdeksän kuukauden kuluttua taas pääsee uimaan.
Toinen uimahallittomuuden tuoma ilmiö oli se ilo, jota kesän ensimmäinen järjellinen uimakerta toi. Sanon järjellinen siksi, että häthätäinen kastautuminen alle seitsentoista-asteisessa vedessä ei kovin riemulliselta tuntunut, mutta ensimmäinen kerta kun oikeasti pystyi sukeltamaan ilman että henki meinasi salpautua veden kylmyydestä; ensimmäinen nautinnollinen uimakerta – se oli uskomaton kokemus.
Iho muisti sen jotenkin, nahka tunsi veden kosketuksen ja aivot muistivat että ai niin – tämmöistä se on, uiminen, kivaa! En tiedä liittyykö tähän joku alitajuinen muisto kohdussa lillumisesta vai ei, mutta voimallinen se muisto oli, ja iloinen.
Kolmas ilmiö joka uimahallitomuudesta seurasi oli sen hämmästeleminen ääneti, että kun serkut asuivat kaupungissa jossa oli uimahalli – useitakin! – niin silti, kuvitelkaa, he eivät käyneet joka päivä uimassa talvella!
Olen kasvanut Itä-Suomessa, ja vaikka pohjanmaalla syntyneenä tunnen paljon ihmisiä, jotka olosuhteiden seurauksena eivät – tietenkään – ole oppineet uimaan, niin itäisessä Suomessa järviä ja lampia oli kolmen metrin välein, ja yksikään niistä ei ollut sellainen petollinen savibrunni joita Pohjanmaalla oli, ja joista lapsia, varmasti ihan aiheellisesti, varoitettiin. Siksi minun oli mahdotonta käsittää, että jos ihmisellä on uimataito ja kaupungissa uimahalli, miksi eivät käytä joka päivä! Tai edes pari kertaa viikossa!
No, sitten kehitys kehittyi, ja vähän yli parin sadan kilometrin päähän kotikaupungistani valmistui uimahalli. Ja kuinka ollakaan, vähän myöhemmin, sydäntalvella, isäni ja tuttavaperheen isä saivat päihinsä, että isketään lapset autoon ja viedään ne uimahalliin.
Asiaa oli valmisteltu lapsilta salassa, kunnes sen toteutuminen oli varmaa. Vaikka yrittäisitte, ette osaa kuvitella, kuinka isolta ja hienolta asialta se tuntui kun kuuli, että kaivahan uimahousut esiin – huomenna lähdetään uimaan!
Jos olette joskus pitänyt kädessänne makkaraa, jota koira himoitsee, ja tarkkaillut koiran katsetta, kun se silmää räpäyttämättä odottaa makkaraa jonka aavistaa saavansa, niin ymmärrätte, millaiset olivat lasten katseet kohti edessä aukeavaa lumista maantietä, kun autossa istuimme ja tuijotimme eteenpäin uimahalliodotuksen vallassa.
Entä sitten perillä!
Uimahallin vesi oli sopivan lämpöistä, joten tämä, kesän jälkeen ensimmäinen uimakerta ei olisi mikään hätäinen kastautuminen puolijäisessä vedessä.
Vaatteet pois, suihkuun, uimahousut jalkaan – ja veteen.
Oi ihmettä! Käsittämätön oli se tunne, kun humpsahti lämpimään veteen ja huomasi miten vaistomaisesti iho muisti että hihii! Uimassa taasen! Aivan sekunnin miljoonasosan miljoonasosassa tuli se veden tuttuus, ja niin ihmeen voimakkaana.
En tiedä teistä, mutta Pohjois-Karjalassa kasvaneena minulle uiminen oli yksi suurimpia lapsuuden iloja – joka kuitenkin erottamattomasti liittyi kesään – kunnes tuli tämä uimahallikokemus.
Toki olin joskus aiemmin käynyt Helsingissä Yrjönkadun uimahallissa ja kerran jossain toisessakin, mutta jostain syystä niissä ei tuota ”uintikokemusta” syntynyt; se oli enemmän kuin olisi ollut isossa kylpyammeessa. En osaa sanoa miksi.
Tarinan opetus on kahtalainen. Tai siis sillä on kahdenlaisia seurauksia.
Ensiksikin, tuon talvisen ja vavahduttavan uimahallikokemuksen jälkeen syksyn viimeinen uintikerta ei enää ollut koskaan niin haikea. Toiseksi – ja meinasin tässä ryhtyä sanomaan, että jotain menetettiin uimahallien myötä; että kesän ensimmäinen uintikokemus ei enää ollut yhtä vahva. Mutta nyt täytyy ihan pysähtyä miettimään, onko asia sittenkään niin.
Jos oikein pähkäilen tässä, niin kyllä se kesän ensimmäinen ”oikea” uinti taitaa edelleen olla hyvin spesiaali. Kyllä se niin taitaa olla. Ensimmäiset jäiset kastautumiset eivät, mutta ensimmäinen oikea uinti – kyllä!
Ja sitten sana niille jotka eivät osaa uida. (Pohojalaasia ”veriveljiäni” varmaan joukossa paljon. Minä kun siis olen puoliksi pohjalainen.)
Pohjalainen puoleni ymmärtää täysin sen, että tietyissä olosuhteissa uimataito ei ole tullut luontevaksi osaksi taitoja, päinvastoin kuin se useimmilla itäisessä Suomessa on. Mutta nykyään on niin paljon kylpylöitä ja uimahalleja, että on mahdollista mennä aikuisten uimakouluun, kysyä vaikka yksityisopetusta piruvie – ja hankkia ainakin sellainen ”nauttimiseen riittävä” uimataito – sellainen, että ei jännitä vettä, vaan osaa lellutella siinä ja rentoutua.
Pankaapa korvanne taakse sellainen ajatus, että tänä kesänä – tai syksyllä, uimahallien aikana kun se ei ole ongelma – hankitte sellaisen uimataidon, että saatte itsellenne vedestä iloa.
Muistatte sen kun opitte ajamaan pyörällä. Muistatte varmaan sen ilon ja sen, miten nautinnollista ajeleminen oli. Uimisen kanssa on sama juttu – mutta minusta nautinto on uimisessa suurempi, ja äärimmäisen rentouttavaa se on. Lupaan, että uimataidon hankkiminen on vaivan väärti.
Ei muuta kuin kivaa kesää, kaikille, olitpahäntä vedessä, maalla tai siltä väliltä!
M.K.
Joidenkin alhainen mieli
Joskus ihan älyttömästi surumielisentää kun ajattelee, miten jotkut käyttäisivät tiedettä, jos niillä olisi vapaat kädet ja vaikkapa puolikkaan iltapäivänkin verran aikaa punoa hämäriä juoniansa, ja vähän EU- tai muuta tutkimusrahaa sekä asiantuntijoilta salaa urkittua tietotaitotietoa ja -taitoa.
Kuvitellaan, että tämmöiselle alhaisin motiivein varustetulle hampuusille annettaisiin mahdollisuus osallistua merkittävään kotimaiseen pillitutkimukseen ja sen myötä erityispillin kehittelyyn.
Tiedätte varmasti koirapillin.
Semmoisessa on niin korkea ääni että sitä ei välttämättä ihminen kuule, mutta koira kai lönköttelee paikalle kutakuinkin heti, jos joku vain semmoiseen koirapilliin puhaltaa.
Kun ei kai olisi mitään mieltä kehitellä koirapilliä, jos koira ei tekisi mitään kun sen kuulee.
Siksipä merkittävässä kotimaisessa pillitutkimuksessakin kehitettäisiin pillejä, jotka saavat aina aikaan jotakin hänessä, ken pillin kuulee. Mutta pillin äänen kohteena olisi ihminen, ei koira tai kissa.
Ennen vanhaan poliisin pillin - ja vielä nykyäänkin pelastusliiveissä olevan pillin - tarkoituksena on herättää huomiota. (Toki esim. paljaan takapuolensa joukkuebussin ikkunasta näyttämisenkin tarkoituksena on herättää huomiota, mutta poliisi- ja pelastusliivipilli pyrkii huomion lisäksi herättämään mieluummin jotain muuta kuin ärtymystä tai hilpeyttä; esimerkiksi pysähtymisen, ohjeiden kuuntelemisen, avun antamisen tms.)
Merkittävässä kotimaisessa pillitutkimuksessa pillin äänellä koetettaisiin vastaavasti keksiä pilli, jonka äänialue olisi ihmisen kuuloalueen ulkopuolella - niin ettei se häiritsisi - ja vaikutuksiltaan sellainen, että se aiheuttaisi ”kuulijoissa” (siis vaikutusalueella olijoissa) esimerkiksi rentoutumista ja aggressiivisuuden vähenemistä. Tällaista supraääniin perustuvaa pilliä sitten voitaisiin käyttää mellakoissa ja onnettomuustilanteissa rauhoittamaan väkeä.
Mutta haluaisiko hampuusi osallistua hyödyllisen pillin kehittämiseen varauksettomasti ja pyyteettömästi ja valjastaa mielensä yksinomaan hyviin tekoihin?
Ei haluaisi!
Salaa luikkisi hampuusi siellä merkittävän kotimaisen pillitutkimuksen laboratoriossa johonkin sivuhuoneeseen ja kehittäisi supraäänisen kakkapillin. Siihen kun puhaltaisi - omat korvat korvatulpennettuina - niin kaikille pillin vaikutusalueella olijoille tulisi silmänräpäyksessä hirveä kakkahätä. Voi vain kuvitella millaista hämminkiä ja murhetta tämä pilli aiheuttaisi jossain kesäisessä musiikkitapahtumassa; kenties megafonin läpi soitettuna.
Näin lapsellisen ja vulgäärin pillin kehittelisi hampuusi!
Merkittävään kotimaiseen pillitutkimukseen ohjattua rahaa valuisi hänen kauttaan myös pieretyspillin, kiroilupillin, vesilasillisen viereisessä pöydässä istuvan naisen naaamalle nakkaamispillin, toisen autolle nauramispillin, nimittelypillin ja alastiriisuuntumispillin ja fornikaatiopillin kehittämiseen.
Surullisesti se mieli, ne lukemattomat aivosolut joita hänen päähänsä on suotu, ja ne kiusatun valtiomme ja EU:n tutkimustuen rahat, joita merkittävälle kotimaiselle pillitutkimukselle olisi myönnetty, valuisivat näin triviaaleihin rahareikiin, ja kun hampuusi salassa valmistaisi ja jakelisi kavereilleen näitä pillejä - sekä Puolustusvoimain korvatulppia - niin pian olisi maassamme sellainen apokalyptinen meno ja meininki pillien myötä, ettei kehtaa sellaista edes kuvitella normaali ihminen!
Niin alhainen mieli on joillakin hampuuseilla, että tuolla tavalla alistaisivat tieteen oman sairaan mielikuvituksensa leluksi ja lajitoverinsa sairaiden huviensa tiedostamattomiksi koekaniineiksi.
Surullista on se!
Ja kun mietitte ihmisen mielen alhaisuutta niin itsekin varmaan keksitte vielä lisää millaisia pillejä suunnittelisi ja valmistaisi se sika!
M.K.
Keksintöjä
Raportissaan The Global Competitiveness Report 2008-2009 kansainvälinen ja puolueeton tutkimusjärjestö The World Economic Forum päättelee eri maiden tutkimuslaitosten laadun, tuotekehittelyyn käytettyjen rahamäärien, yliopistojen ja teollisuuden harjoittaman yhteistyön, tutkijoiden ja tiedemiesten saatavuuden ja myönnettyjen patenttien ja immateriaalioikeuksien suojaamisen tason perusteella tuloksen, joka asettaa maailman maat paremmuusjärjestykseen innovoinnin suhteen. Kaikkein innovoivin maa on sen mukaan Yhdysvallat, toisena Sveitsi ja kolmantena oma Suomemme.
Kolmantena!
Siis siinä missä amerikkalaiset turhanaikaiset banjonsoittelijat ja sveitsiläiset jonninjoutavat höyhenhattujodlailijat vievät kulta- ja hopeamitalin, Talvisodan maalle muka riittää kupari! Ei kunsiis pronssi, vai mikä se on. Olkoon vaikka pelti, piruvie, mutta tähän tulee saada muutos!
Lapsikin ymmärtää, että vaikka meillä on surkea ilmasto, maailman munattomimmat kansantanssit ja keljumainen ja vastahankainen väestö, niin meillä on paras maa silti, eikä tarvitse tulla minkään kynänpyörittelijän väittämään että amerikkalaiset revolverihaihattelijat ja jotkut laivastottomat juustoperunadippaajat muka olisivat meitä parempia.
Siksi on nyt tärkeää, että ryhdymme kaikki innovoimaan ahkerasti, niin että saamme häpeän vieritetyksi sinne minne se kuuluu: muille. (Ehkä mieluiten Venäjälle ja Ruotsiin, jos valita saapi. Toim huom.)
Toivon että mietitte keksintöjä tekin, ja kerrotte niistä kommenteissa, mutta listaan tähän aluksi joitakin, jotta on ajatukselle siementä.
Näitä ei ole suojattu, koska ulkomaalaiset eivät tietenkään älyä Suomea, ja jos keksinnön varastaisi joku suomalainen, niin silti se säilyisi suomalaisen innovaation piikissä ja toisi meille kunniaa 24/7.
Eli tässä ajatuksiani keksinnöiksi – saa kehitellä edelleen:
Rapulamittari
Suomalaiset tykkäävät kilpailla erilaisilla asioilla, erityisesti ruotsalaisten ja venäläisten kanssa. Ruohonjuuritasolla kilpailu saattaa olla tervehengetöntä mittelöä siitä, kuka on kovin jätkä.
Ja milläpäs sitä paremmin mittaat kuin viinanjuonnilla! Koska alkometri tai veren alkoholipitoisuus on kuitenkin kilpailun tuomarointimenetelmänä tylsä, niin suosittelen että mitataan kankkusta.
Sovitusta aloitushetkestä lähtien kilpailijat saavat juopotella haluamillaan aineilla ja haluamaansa tahtiin – ja 18-20 tunnin kuluttua aloittamisesta kilpailijakaarti istuu puurakennuksen ulkoportaille auringonpaisteeseen huokailemaan, ähkimään, hikoilemaan ja sadattelemaan, ja siinä rapulamittari mittaa, kenellä on kovin rapula.
Erinomainen perusta kansanjuhlalle, johon voidaan yhdistää iskelmämusiikkia tai pitää se aivan au naturel, korkeintaan varustaen yleisölle oluttelttoja, sekä mahdollisuuden karaoen ulisuttamiseen, koska niitä ilman suomalainen kesäjuhla ei voi elää!
Dopingeuden mittari
Ehkä edellisen kilpailuun voi yhdistää rullasuksi-kesähiihdon – suomalainen mies kun usein haluaa rankaista itseään juomisestaan urheilemalla kankkusessa, mikä on erinomainen tapa saada yllättäen kammiovärinä ja kuolla tuikisen turhaan – ja koskapa kankkusessa hiihtely helteessä on rankkaa puuhaa, voi dopingista olla apua.
Voittaja on se joka kestää vaaditut sata metriä perille, ja jolla on vielä tolpillaan kestäessään veressään eniten dopingia. (Ja vakavasti ottaen, miehet – ei lenkkeilyä tai puulaakijalkapalloa tms kankkusessa. Siihen oikeasti moni kuolee, ja tosiaan ihan turhaan. Fiksumpaa on vähentää juomista kuin rangaistukseksi rehkiä kankkusessa…)
Eläinten tai lasten söpöyden mittari
Tämä akustinen mittari on kalibroitu naisen äänialueelle ja mittaa sitä alaspäin kaareutuvan katkaistun paraabelin mallista kiekaisua joka syntyy, kun nainen näkee kissanpennun, vauvan, koiran jolla on hauska hattu tai kaksivuotiaan joka on syönyt mämmiä valvomatta.
V***tutusmittari
Tämä koje mittaa kumuloituvaa stressiä mentaalisen pisterasituksen avulla. V***tusmittari muodostuu pääosin Nokian kännykästä, johon täytyy määräajan kuluessa asettaa sim-kortti. Nokialaiseen tapaan puhelin on muotoiltu niin, ettei siitä saa millaistakaan otetta, ja teflonpäällystetyn, aerodynaamisen saippuan kaltainen muovikansike pitäisi kuitenkin saada nuljautetuksi paikaltaan jotta sim-korttiin pääsee edes silmiksi, saati käsiksi. Kuoren kuviointi on tarkoituksella suunniteltu niin, että on äärimmäisen vaikea edes hahmottaa, mitä osaa pitäisi liu’uttaa minne päin – ja miten. Sim-kortin kehikko on oma autonominen ja perkeleellinen lisätehtävänsä, jossa piilossa olevaa liukasta muovipalaa pitäisi jotenkin ujuttaa ulos välistä, johon mikään ujuttajaobjekti, joka on heliumatomia paksumpi, ei mahdu. Tälle kellotulle tehtävälle on aikaa vain kuusi tuntia, minkä vuoksi siitä suoriutuvat vain aniharvimmat!
Ja nyt keksimään keksintöjä lisää itse. Kunnian päivä on oleva meidän, ensi tilassa!
M.K.
- 1
- 2
- seuraava ›
kirjoittajasta
Yleisradion toimittaja Markus Kajo avaa ajatusten miljoonalaatikkonsa. Jos kommentoitte, niin armeliaita olkaa! Mitä auttaa että haukkuu hänet? Ei mitään se auta! (Totta. -Olotilan toimitus)
kommentoiduimmat