yle.fi

Koulutuksen rakenne

On eri asia vaatia asioita kuin kouluttaa.

Koulutus saattaa olla sanana pelottava mutta koulutus on ainoastaan opettamista eikä mitään salatiedettä.

Koiran peruskäyttäytymiset ovat asiota mitkä pitää sille opettaa ennenkuin niitä voi koiralta vaatia. Ihmistäkään ei voi vaatia tekemään volttia vain sen takia, että muutkin sen osaavat, ellei sitä ole ensin opetettu.

Tavallisen koiraihmisen toteuttama koulutus etenee pienin askelin kohti päämäärää. Tärkeintä on saada koira innostumaan siltä edellytettävistä asioista ja muistaa edetä opetuksessa loogisesti. Keppiä ei kannata yrittää noutaa vedestä ennenkuin koira on opetettu noutamaan tavaroita.

Oli opetettava asia mikä hyvänsä, aina edetään samalla tavalla vaiheittain.
Vaihe 1: Aseta tavoite mitä haluat koirasi oppivan. Mieti tarkkaan minkälaisen lopputuloksen haluat ja jaa käytös pienempiin osiin. Muista loogisuus helposta vaikeampaan. Ennen paikallaan pysymistä on opeteltava istumista. Harjoittele useita kertoja päivässä, minuutin-kahden jaksoissa.
Vaihe 2: Liitä käytökseen vihjesana ja testaa toimiiko se käytännössä
Vaihe 3: Siirry harjoittelemaan erilaisiin ympäristöihin, pyri saamaan onnistuneita harjoituksia. Jos häiriötekijöitä on liikaa, palaa harjoittelemaan tuttuun rauhalliseen ympäristöön.

Esimerkki:
Tavoite: noutoliike.
Vaihe 1: Koiralle opetetaan esineeseen tarttumista ja siitä luopumista. Koira koskettaa kuonollaan esinettä ja irrotuksen jälkeen se palkitaan tästä käytöksestä.

Vaihe 2: Koira käy tarttumassa esineeseen pienen matkan päästä ja luovuttaa sen ohjaajalle ja saa palkkion. Kun nostaminen ja luovuttaminen alkaa sujumaan, pikkuhiljaa kasvatetaan etäisyyttä. Muista myös lisätä vihjesana. Etäisyyksien kasvattamisessa ei kannata pitää kiirettä vaan mieluummin kokoajan tarkkailla, että tehtävä on niin helppo että koira on siitä motivoitunut ja suorittaa sen alusta loppuun asti.

Vaihe 3: Siirrytään erilaisiin ympäristöihin ja yleistetään noustoa erilaisiin esineisiin.

Veteen totutellessa heitetään esine ensin ihan pienen matkan päähän rantaveteen ja vaiheittain heitetään pitemmälle. Koiran pitää tottua tekemään noutoliike uudessa elementissä ja se ei ole itsestäänselvyys kaikille koirille.

Koulutuksessa ei ole mitään monimutkaista. Se vaatii vain vähän suunnitelmallisuutta mutta paljon pitkäjänteisyyttä ja huolellista harjoittelua.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan