yle.fi

Haukkuminen

Koiran rotuvalinnalla voi vaikuttaa haukkuherkkyyteen. Toiset koirat
haukkuvat luonnostaan enemmän kuin toiset. Koiran haukkumiseen on aina joku syy, mutta se voi olla mitättömän pieni, koiran refleksinomaista haukkumista. Haukkuminen on tällöin enemmän ominaisuus kuin varsinaisesti käytöksen muutos.

Estopannat vai koulutus?
Jos haukkuminen on yksilöitynyt tiettyihin tilanteisiin, voi käytöstä
muuttaa. Tommy ei suosittele ratkaisuksi haukkumisenestopantoja, sillä ne poistavat uskalluksen haukkua ja jättävät koiran stressaantuneeseen
tilaan, joka purkautuu todennäköisesti muuna ongelmana myöhemmin.

Haukkumisen tilalle kannattaa opettaa korvaava käytös. Omistajalla tulee olla selkeä mielikuva siitä, mitä hän haluaa koiran tekevän ja tästä lähdetään harjoittelemaan uutta käytöstä.

Simo
Simo-koira haukkuu ovikellon soidessa ja ryntää tuulikaappiin vastaanottamaan tulijoita. Omistaja haluaisi Simon odottavan omalla pedillään oven aukaisua.

Harjoitusten avulla Simolle tehdään omassa pedissä olo kannattavaksi. Simo saa palkan aina kun se pyrkii petiin aktiivisesti. Tämän jälkeen harjoitukseen otetaan mukaan ovikello. Ovikelloa soitetaan samanaikaisesti palkkauksen kanssa. Jos ääni kiinnostaa ruokaa enemmän, jatketaan petiin hyppäämisen vahvistamista palkkioiden avulla. Simo on käynyt tottelevaisuuskoulutuksessa ja näitä taitoja hyödynnetään uuden käyttäytymisen kanssa. Simoa pyydetään odottamaan pedillään niin kauan, että ovi avataan, omistaja tulee takaisin ja palkkaa koiran odotuksesta.

Kuvausten jälkeen Simon kanssa on harjoiteltu uutta käyttäytymistä
ovikellon soidessa. Kuukauden päivittäisen treenin jälkeen Simon käytös
alkoi näyttämään halulta. Silloin tällöin Simo saattaa vieläkin haukahtaa ja rynnätä ovelle jos havahtuu ääneen nukkuessaan.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan