yle.fi

Resussiriidat

Koira puolustaa itsellen tärkeitä asioita kuten leluja, ruokaa, petiä, ihmisiä, tuttuja koiria. Puolustaminen ja vartiointi on koiralle sisäsyntyistä, luonnon rakentama mekanismi. Kun toinen koira tai ihminen tavoittelee samoja asioita, on kyseessä resurssiriita.

Pentu vs aikuinen koira
Pahimmassa tapauksessa resurssiriidoissa voi käydä hyvinkin huonosti.
Pennun tullessa taloon, jossa on ennestään koira, on tutustuminen talon
tavoille tehtävä erityisen varoen. Kaikki koirat eivät välitä toisista koirista mutta riskiä ei kannata ottaa. Varovaisuus on tässä tapauksessa viisautta.
Vanhempaa koiraa tulee kunnioittaa ja huolehtia siitä, ettei pentu pääse viemään sille tärkeitä tavaroita tai paikkoja. Pennun tutkimusretkien ajaksi kannattaa siivota toisten koirien tavarat pois ja jatkossa pitää huolta siitä, että molemmille on riittävästi leluja, omat ruokakupit ja petipaikat.

Ihminen vs koira
Ihmisen ja koiran välille syntyy myös helposti resurssiriitoja kun ihminen haluaa hallita koiran käytöstä. Riidat ovat usein itseaiheutettuja ja johtuvat myytteihin perustuvista koulutusmenetelmistä. Koiran luottamusta ei saa pakkopainilla eikä hyvää johtajuutta ole ruoan ottaminen pois ruokailevalta koiralta. Ihmisen pitää ymmärtää koiran luontainen käytös ja purkaa tilanteet järjellä. Riidat voi välttää helposti ennakoimalla tilanteita ja opettamalla koiralle esim. luopumiskäytös.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan