yle.fi

Kouluttajan toiminta

Seuraavien kuuden jakson aikana Hienosti Hihnassa-ohjelmassa keskitytään kouluttajan omaan toimintaan eli siihen kuinka kouluttajan käytös vaikuttaa koiran oppimiseen. Lisäksi jokaisessa jaksossa on uutena osiona ”koirakeittiö”, jossa eläinten luontaisterapeutti Malin Ekblom kertoo erilaisista ruokintamahdollisuuksista.

Treenit käyntiin, Minna kertoo.

Uusia jaksoja suunniteltaessa olin luonnollisin vaihtoehto kouluttajan rooliin, sillä minulla ei ole aikaisempaa kokemusta koirista. En ole koskaan omistanut koiraa, olen lievästi allerginen koirille ja kaikki tietoni on teoriapohjaista ja tullut näitä ohjelmia tehdessä. Ohjelmassa nähdään siis aitoja tilanteita, eikä kokeneiden kouluttajien tekemiä näyttäviä temppuja. Näistä lähtökohdista toivomme, että ns. tavallinen koiraharrastaja saa itselleen lisää vinkkejä omaan treenaukseen ja näytämme toteen, että kuka tahansa voi oppia koirankoulutuksen perusasiat.

Haastetta siis riitti treenariksi ryhtyneellä toimittajalla ja ihmetys oli suuri kun ensimmäisissä harjoituksissa ei näkynyt koiria missään. Ihan aluksi sain ylleni treeniliivin ja opastusta miksi sen käyttö on perusteltua. Suuriin taskuihin mahtuu tarvittavat välineet ja käsi mahtuu taskuun sujuvasti ja nopeasti. Itselleni tuli myös treeniliivi päällä hyvin ammattimainen olo, että nyt tässä todella harjoitellaan eikä kuluteta aikaa.

Koiraa en siis saanut ensimmäiseen treeniin, vaan opettelin palkkion antamista mahdollisimman nopeasti eli tarkkaa kädenliikettä taskusta oletettuun palkkionpaikkaan. Puhtaasti mekaaninen taito ja aluksi herkkupalojenheitto kahvipakettiin tuntui hölmöltä mutta Tommyn perustelut taidon tarpeellisuudesta menivät perille ja kun oma suoritus alkoi parantua kerta kerralta, alkoi motivaatiokin olla kohdallaan. Kolea sää toi lisähaastetta kun kädet olivat kylmästä kankeat mutta koirahan ei sitä tiedä ja tarvitsee palkkion oikealla hetkellä. Selkärankaan pureutuva mekaaninen taito on siis tärkeää.

Lopulta sain kokeilla oikea-aikaista palkkaamista koiran kanssa ja huomasin olevani jatkuvasti myöhässä palkkion suhteen. Helpolta näyttävä juttu ei ollutkaan niin helppoa ja tämä fakta lisäsi motivaatiota mekaanisen taidon treenaukseen. Ilman koiraa tietysti, ettei koiraraukan tarvitse kärsiä kouluttajan kömpelyydestä.

Minna Perovuo

Malinin keittiössä: valmisruoat

Valmisruokia käytettäessä on hyvä huomioida laatu ja tarkistaa tuoteselosteesta ainakin lihapitoisuus ja mitä säilyntäaineita on käytetty. Lauseke ”EU:n hyväksymät antioksidantit” ei kerro, onko tuote säilötty luontaisilla antioksidanteilla, kuten askorbiinihappo (C-vitamiini, E300) ja sitruunahappo (E330) vai synteettisillä,
ihmisten luomilla kemiallisilla yhdisteillä, kuten etoksikiini (E324),
BHA (E320) BHT (E320) propyyligallaatti (E310).)

Monesti valmisruoissa on lisäksi suolaa, sokeria, mausteita, väri-
ja makuaineita, jotka eivät ole koiralle hyväksi.

Valmisruoat ovat aina kypsennettyjä tuotteita, koirat pystyvät
paremmin hyödyntämään raa´an ruoan vitamiinit ja mineraalit.

Lisäksi valmisruoissa on usein liian suuri hiilihydraatti(vilja-)pitoisuus.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan