yle.fi

Hihnassa kulkeminen

Hyvään hihnakäyttäytymiseen tarvitaan kontaktia ihmisen ja koiran välillä.

Ennen hihnaharjoittelun alkua tarkista, että koira on kiinnostunut sinulla olevasta palkkiosta, esim. namipalasta.

Harjoittele kontaktin ottamista ja palkitse kaikki ohjaajaan päin suuntautuva kontakti.
Tee sama liikkeessä, jolloin pystyt ohjaaamaan koiraa ilman talutushihnaa. Koira seuraa kouluttajaa palkkion toivossa ja säilyttää kontaktin. Tämän harjoituksen tarkoituksena on saada koira pysymään kouluttajan lähellä, kävelemään hitaasti ja luomaan aktiivisesti konktaktia. Pysy koko ajan liikkeessä ja palkitse koira jokaisesta ohjaajaan päin suuntautuvasta huomiosta.
Kun koira kulkee ohjaajan mukana omasta vapaasta tahdostaan ja saa kontaktista palkkion, liike vahvistuu kaiken aikaa.

Pentujen keskittyminen on rajallista ja ne jaksavat työskennellä tehokkaasti minuutin, kaksi kerrallaan. Harjoituksia onkin syytä tehdä useita päivässä.

Kun hallittavuutta on rakennettu, on aika ottaa hihna mukaan harjoitukseen. Liian aikaisessa vaiheessa lisätty remmi vie huomion harjoitukselta eikä tuo haluttua tulosta. Talutin itsessään tulee muuttamaan monta asiaa ja tässä vaiheessa koiralla tulisi olla perusohjattavuus sisäistettynä.

Hihnan avulla pystytään kertomana koiralle mikä on vääärä käytös ja mikä oikea.
Hihnassa kulkemisen perusajatuksena on se, että ohjaaja kuljettaa koira eikä toisinpäin.
Aina kun koira vetää taluttimen kireälle, ohjaaja pysähtyy ja säilyttää taluttimessa pienen kireyden kunnes koira hakee halutun katsekontaktin. Vasta tämän jälkeen löysätään hihnaa ja lähdetään liikkeelle. Koira palkitaan joko liikkeellelähdöllä tai konkreettisesti herkkupalalla, jolla käytös on aikaisemmin opetettu.

Taluttimella kerrotaan koiralle milloin koira kulkee oikealla nopeudella. Koirat liikkuvat luontaisesti ihmistä nopeammin ja hitaasti käveleminen sekä saman rintamasuunnan säilyttäminen ei ole itsestäänselvyyksiä, vaan asioita joita täytyy koiralle opettaa.

Riittävän harjoittelun jälkeen on aika siirtää treenit tien päälle eli erilaisiin ympäristöihin.
Huomioi jälleen jokainen katsekontakti mutta jokaisen hihnan kiristymisen jälkeen ei ole tarpeen palkita koiraa herkulla. Liikkeellelähteminen riittää.

Hihnakäytöksen kouluttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kuukausien harjoittelua. Lopputuloksena on rauhallisesti ohjaajansa kanssa kulkeva koira, joka ei ylireagoi ympäristön virikkeisiin.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan