yle.fi

Istu ja paikka

” Tassu pysyy paremmin pystyssä palkkion kuin rankaisun avulla”

Koira pitää palkita sille luonnollisesta toiminnasta ja tehdä siitä kannattavaa. Jokainen koira osaa istua mutta jos ihminen vaatii koiraa istumaan omasta käskystään, on toiminta tehtävä koiralle kannattavaksi.

Älä koskaan oleta koiran tekevän sille luonnollisia asioita vain koska sinä niin haluat! Tee toiminnasta koiralle kiinnostavaa.

Istumisharjoittelu

1. Houkuttele koirasta esiin haluttu käytös rauhallisessa eli tässä tapauksessa istuminen. Aloita harjoittelu rauhallisessa ympäristössä, mieluiten sisätiloissa.
Kun koira istuu, liitä käytökseen vihjesana ja palkkaa.

2. Lisää käytökseen kestoa. Anna käskysana ja palkkaa koira kahden sekunnin jälkeen. Pidennä aikaa neljään sekuntiin, pudota jälleen kahteen sekuntiin ja lopuksi pidennä odotusaikaa kuuteen sekuntiin. Toista vahvisteaikataulua useamman kerran. Ota huomioon koirasi keskittymiskyky, älä vaadi kerralla liikaa etenkään pentukoiran kanssa.

3. Siirry harjoittelemaan vaativampaan ympäristöön eli esim.pihalle ja lisää odotuksen kestoon kouluttajan etäisyys. Harjoittele kuten kohdassa kaksi mutta muuta aika askeliksi. Anna koiralle istumiskäsky ja ota aluksi kaksi askelta poispäin koirasta. Palaa koiran luokse ja palkkaa. Jatka neljällä askeleella, palaa kahteen ja lisää lopuksi kuuteen askeleeseen. Pidä harjoituksen kesto lyhyenä mutta toista harjoitusta usein.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan