yle.fi

Osa 36. EI!!!!!

Tommy ei ole tarvinnut ei-sanaa koiriensa kanssa
vuosikausiin. Minna oppii miten koiralle voi opettaa oikean ja väärän. Malin vastaa yleisimpiin kysymyksiin koiran ruokinnasta.

Älä. Ei. Pois sieltä. Lopeta heti. Nyt kyllä....

Pienen lapsen äitinä olen oppinut, että turha ei-sanan käyttö kokee nopeasti inflaation. Usein ein karjumisen sijaan toimivampaa on houkutella lapsi tekemään jotain muuta ja saada pallero näin pois kielletyn asian luota. Toki lapsi oppii ajan mittaan mitä ei tarkoittaa ja oppii myös toimimaan sen mukaisesti. Koirat sensijaan eivät ole moraaliseettisiä olentoja, eikä niillä ole ymmärrystä mitä me ihmiset tarkoitamme kun päät punaisina huudamme itsellemme merkityksellistä sanaa.

Tommy opettaa, että koirien kanssa ei-sanankäyttö on turhaa. Kannattavampaa on opettaa koiralle, mitä sen halutaan tekevän. Koiralle käskyt ovat tekemistä, eikä pelkkä ”ei” ole sitä. Jos koira on esimerkiksi naapurin pihalla, on järkevämpää käyttää käytöstä, jonka koira osaa eli luoksetulo kuin huutaa eitä, jota koira ei ymmärrä. Kuulostaa järkevältä ja sellaiselta toiminnalta, jota haluan itse käyttää.

Ei-sanan opetusta koiralle voi pitää luopumisharjoiuksena. Koira luopuu jostain käytöksestä ja saa tilalle palkkion. Tätä harjoiteltiin ensin kanojen kanssa. Olen jo aiemmin nähnyt kuinka nopeasti kanat hoksaavat mikä on kannattavaa ja mikä ei. Minulla on lievää kammoa siipiään räpisteleviä kanoja kohtaan mutta urheasti vedin läpi Tommyn treenit. Syliin en kyllä kanaa vieläkään ota!

Samaa harjoiteltiin myös koiran kanssa eli pidin avonaisessa kämmenessä herkkupalaa ja kun koira hamusi sitä, suljin nyrkin. Heti kun koira käänsi kuononsa pois kädestä, annoin herkun. Tämä oli siis yksinkertainen harjoitus, jossa koira oppi käytöksellään vaikuttamaan herkun saamiseen. Minulla oli jälleen kerran ajoitusongelmia ja olin myöhässä koiran reaktioiden luvussa mutta idea meni perille.

Summa summarum

Koiran käytös on todella paljon ihmisestä itsestään kiinni ja me ihmiset käyttäydymme todella epärationaalisesti. Esim. saatamme huutaa koiraa luoksemme ja innostaa sitä riehumaan ja kun koira sitten hyppii ihmistä vasten, saa se siitä palkaksi toruja. Huomaatteko ristriidan? Koira on tehnyt juuri niin kuin sitä on kannustettu ja kuitenkin se saa siitä moitteita.

Näiden jaksojen aikana minulle on todella valjennut, kuinka suuri rooli kouluttajan omassa toiminnassa on. Olen saanut kokeilla erilaisia harjoituksia erilaisten koirien kanssa ja ne ovat vastanneet treeneihin omien kykyjeni kautta. Koiran osaamistasolla ei ole mitään merkitystä, vain kouluttajan omat taidot merkitsevät.

Itse en voi allergian takia ottaa koiraa mutta into jatkaa kouluttamisesta jäi kytemään. Oli todella palkitsevaa onnistua eläimen kanssa ja sain aivan uudenlaista kontaktia koiriin. Tätä ennen koirien kanssa olo on ollut enemmän silittämistä ja rapsuttamista. Ehkä pääsen toisinaan harjoittelemaan ystävien koirien kanssa. Täytyy pyytää kauniisti, sillä olen huomannut kaipaavani koirien kanssa touhuamista. Kouluttajana olen vielä täysi raakile mutta mielestäni todistin sen, että kuka tahansa oppii kouluttamaan perusasioita kunhan saa siihen opastusta ja paneutuu tehtäväänsä.

Minna Perovuo

Malin vastaa usein esitteyihin kysymyksiin:

Koiralle ei saa antaa: suklaata (huom leivonnaisissa kaakaota!)
xylitolia, lääkkeitä (soita aina eläinlääkärille, josta saat tarkemmat
toimintaohjeet!), alkoholia.

Jos koira on syönyt syönyt teräviä kypsiä luita tai lasia voi koiralle antaa tankoparsaa tms päivän pari.

Sipuli, viinirypäleet, rusina, avocado ovat kiistanalaisia tuotteita ja niiden antamista kannattaa välttää.

Kalaa voi koiralle huoletta antaa.Mieluiten raakana ruotoineen, järvikalat pakastimen kautta. Voi myös kypsentää.

Kananmunasta voi antaa sekä valkuaisen että keltuaisen ja vaikka
kuorineen. Mieluiten raakana mutta kypsä ok myös.

Maksaa voi antaa, yliannostus A:ta vasta huomattavan suurissa
määrissä.

Sopiva ruoan määrä on 2-3% koiran painosta päivässä, joskin vaihtelua on suuresti 1-5% välillä.

Ruoan määrä on YKSILÖkohtainen: liikunta, koko, aineenvaihdunta,
laiha/lihava, treenikaudet, sairaudet. Määrää ei tarvitse punnita ja laskea

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan