yle.fi

Eroahdistus

Koiran eroahdistus on hyvin yleinen ja hyvin harmillinen käytöshäiriö. Eroahdistunut koira purkaa yksin kotiin jäädessän ahdistustaan ja esim. pureskelee tavaroita, haukkuu, ulisee, yrittää kaivautua ulos, tekee tarpeitaan sisään. Yksinjäämisestä aiheutuu paniikkitila, jonka helpottamiseksi koira tekee mitä tahansa.

Omistajan palattua kotiin koira tervehtii pitkään, on iloinen ja kiltti ja seuraa omistajaa kaikkialle. Eroahdistunut koira suorastaan palvoo omistajaansa.

Eroahdistuksen syntyyn vaikuttaa sekä koiran luonne ja oppimishistoria. Onko koira persoonaltaan omistajaansa seuraava varjo vai itsenäinen kuljeskelija? Onko koira tullut pentuna hylätyksi? Kyseessä voi olla myös koiran aivojen hormonierityshäiriö.

Onko mitään tehtävissä?
Eroahdistusta on vaikea hoitaa ja koiranomistajan pitäisikin jo pennusta alkaen totuttaa koiraa yksinoloon. Rankaisu ei toimi eroahdistuksessa vaan aiheuttaa lisäongelmia.

Eroahdistuneen koiran hoidossa tehdään täydellinen rutiiniremontti ja koiraa totutetaan pikkuhiljaa siihen, ettei se saa jatkuvasti huomiota.
Koiralle on hyvä tehdä mieluisia pesäpaikkoja, jonne sille tarjotaan tekemistä, mm. luiden pureskelua. Keskittymiskykyä kehittävät harjoitukset auttavat koiraa kestämään stressiä ja avuksi voi kokeilla eläinlääkärin määräämää lääkehoitoa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan