yle.fi

Kanakoulutus

”Kanat ovat kaikkein tehokkaimpia opettajia”

EssiTommy järjestää ainoana Suomessa koirankoulutuksesta kiinnostuneille kanakursseja. Kuulostaa hullulta mutta konsepti on suorastaan nerokas. Koirankoulutus on hyvin tunnepitoinen asia ja herättää paljon keskustelua oikeista ja vääristä menetelmistä.
Kanat sen sijaan poistavat kaiken turhan keskustelun mm. johtajuusongelmasta ja alfarooleista. Kanojen kanssa johtajuusongelmista puhuminen muodostuu vitsiksi, sillä kukapa viitsisi rähjätä kanalle jos se ei osaa tehdä jotain.
Kanojen kanssa kaikki ylimääräinen karsituu pois ja pystytään keskittymään puhtaasti koulutuksen mekaanisiin taitoihin. Kanojen kanssa toimiessa kaikki muu kuin sanallinen käsky ratkaisee.

Kanat opettajina
Kanat ovat yksinkertaisia eläimiä, ja ne muuttavat käyttäytymistään nopeasti. Tämä tekee niiden kouluttamisesta helpompaa kuin koirien kouluttamisesta: koulutus etenee nopeasti – ja kouluttajan virheetkin näkyvät nopeasti. Kanat kehittävät monipuolisesti kouluttajan mekaanisia taitoja, kuten ajoitusta, palkitsemistapaa ja -nopeutta sekä eläimenlukutaitoa.

Ennen kuin kanoihin edes kosketaan, harjoitellaan oikeaa palkkaustekniikkaa ja -nopeutta. Oikea ajoitus on äärimmäisen tärkeä, sillä sitä saat mitä vahvistat! Jos kana tai koira palkitaan väärästä toiminnasta, ei-haluttu toiminto vain vahvistuu. Silloin on turha ärjyä eläimelle huonosta suorituksesta vaan katsottava peiliin ja harjoiteltava omia mekaanisia taitojaan; vahvistamisen oikeaa ajoitusta.

Yksinkertainen on kaunista – ja tehokasta!
Hyvän koulutussuunnitelman avulla oppiminen on koiralle helppoa ja kanakurssilla tärkeässä asemassa on nimenomaan harjoitusten sisältö. Avainasemassa on harjoitusten yksinkertaistaminen ja vaikean harjoituksen jakaminen pieniin osiin.
Oppiminen on eläimelle helppoa silloin kun on tehty hyvä koulutussuunnitelma ja sitä toteutetaan johdonmukaisesti.

Kanakurssin tavoitteena on kehittää sekä kouluttajan mekaanisia taitoja että ajattelutapaa. Mekaaniset taidot tarkoittavat kouluttamisen teknistä puolta: kouluttajan ajoitusta ja nopeutta, palkitsemissuuntaa ja -tapaa, liikkeiden ja eleiden hallintaa. Ajattelun tasolla taas on tarkoitus saada kouluttaja keskittymään eläimen käyttäytymiseen ja sen muokkaamiseen oman toimintansa kautta sekä oppia soveltamaan koulutuksen periaatteita systemaattisesti.

Kurssilaisilta kuultua:
” Kanakurssilla kouluttajan omat taidot kehittyvät nopeammin kuin koiran kanssa harjoitellessa. Omat virheet näkee paljon selkeämmin kuin koiran kanssa, sillä omaan koiraan on tunnepitoinen suhde mutta kanan kanssa pystyy keskittymään vain itse asiaan”
” Koira antaa paljon helpommin anteeksi kouluttajan virheitä, kana ei. Koira haluaa miellyttää omistajaansa mutta kana haluaa vain jyvän. Kurssilla oppii paljon koulutustekniikasta, jota voi hyödyntää koiran kanssa kuten ajoituksen tärkeyttä ja palkkion suuntaa. Kurssi antaa innostusta treenata”.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan