yle.fi

Välineiden hallinta

Koulutuksen tueksi on olemassa useita eri apuvälineitä. Minna opettelee
käyttämään naksutinta ja kokeilee mm. sheippausta. Malinin keittiössä valmistetaan koirille kotiruokaa.

Naksuttimen vaikeus

Apuvälineitä koirien koulutukseen on kauppojen hyllyt täynnä mutta apuvälineet eivät opeta koirille yhtään mitään ja ovat täysin turhia, ellei kouluttaja osaa niitä käyttää. Koiraummikkona itselleni valkeni tätä jaksoa tehdessä myös lelujen ja apuvälineiden ero. Lelujen kanssa voi purkaa energiaa tai kuluttaa aikaa mutta apuvälineiden kanssa on oltava tarkka tieto tekemisestään ja miten sillä haluaa kouluttaa koiraa.

Sain käteeni jo tutuksi tulleen naksuttimen, jota on hauska kliksutella mm. mikrofonien lähistöllä äänimiehen iloksi...
Olin nähnyt naksuttimen käyttöä useamman kerran aikaisempia jaksoja tehdessä ja tiesin teoriassa miten sitä pitää käyttää mutta omatekeminen oli aivan jotain muuta. Naksuttimen kanssa koiran raktioiden nappaaminen ja palkkion antaminen on niin tarkkaa puuhaa, että ensimmäisissä treeneissä olin jatkuvasti myöhässä. Käsi on vain niin paljon hitaampi kuin silmä. Lohduttavaa oli kuitenkin huomata kehittyvänsä tässäkin kun vaan jaksaa harjoitella ja tarkkailla koiran käytöksen lisäksi itseään.

Jokaisen treenin jälkeen Tommy halusi tietää miten itse koin oman tekemiseni ja miten voisin sitä parantaa. Tässä onkin kouluttajan toiminnan ydin. Yksin kentällä treenejä tehdessä on ennenkaikkea analysoitava omaa tekemistään, jotta koira kehittyisi. Tommyn koirien kanssa tämä tuli hyvin esille, sillä Mira ja Peksu osaavat Tommyn ja Jaanan kanssa tehdä mitä vaan. En ihmettelisi, vaikka koirat hoitaisivat jopa pyykinpesunkin. Toista oli kuitenkin minun kanssani. Koira ei lue ajatuksia vaan tekee juuri niinkuin kouluttaja pyytää. Kun kouluttaja tekee virheitä, ne siirtyvät koiraan ja silloin on turha syyttää koiraa väärintekemisestä. Myöhästyneestä naksuttimen klikkauksesta koira tarjoaa seuraavan kerran ns. väärää liikettä ja kouluttaja voi katsoa peiliin ja treenata omaa osaamistaan.

Vaikeaa mutta opittavissa olevaa. Pitkäjänteisyyttä vaaditaan.

Minna Perovuo

Malinin keittiön kotiruokavinkit
Perheen ruoantähteet voi hyödyntää koiran ruokinnassa kunhan huomioi ruoan laadun (monesti liikaa hiilihydraattia), suolan määrän sekä mausteisuuden.

Koiralle voi tehdä ruokaa itse, esim uunipuuroa, johon jäähtymisen jälkeen lisätään raakaa lihaa ja kylmäpuristettua pellava- tai rypsiöljyä ja vaikka vähän kasviksia.

Resepti: Yrjölän puuro

4dl hyvin huuhdeltuja suurimoita (hirssiä, tattaria, ohraa, riisiä), liotetaan yön yli kahdessa litrassa vettä. Paistetaan uunissa 180ºC 2-3h. (Alkuperäiseen reseptiin kuuluu lisäksi 1tl suolaa, joka lisätään liotuksen jälkeen.)
Voi myös käyttää vain yhtä viljaa, tai esimerkiksi hyvin sulavaa
quinoaa tai kauraa.

Kotiruokaa syövän koiran ruokavaliosassa on huomioitava vaihtelevuus ja monipuolisuus. Ruokavaliota on hyvä täydentää luilla ja mineraaleilla.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan