yle.fi

Sisäsiisteys

Minna ja Ville Bianca-koiran kanssa
Sisäsiistiksi oppiminen on hyvin yksilöllistä ja riippuu siitä miten huolellisesti koiran kanssa on harjoiteltu. Jotkut koirat voivat olla sisäsiistejä jo 8-10 viikon ikäisenä ja toisilla harjoittelu saattaa kestää yli puoli vuotta.

Koiranpentu hakee paikkaa tarpeilleen hajuaistin perusteella. Tämän takia pentu olisi hyvä opettaa käymään ulkona jo alusta asti. Sanomalehden käyttö sisätiloissa vain sotkee ja pitkittää oppimista, sillä jos pennun annetaan pissata sisällä, hakeutuu se hajun perusteella paikkaan jatkossakin, oli lattialla sanomalehteä tai ei.

Pentu tulee toimittaa haluttuun paikkaan muutaman minuutin kuluttua siitä kun se on herännyt tai syönyt tai kun leikkiminen taukoaa. Pennut eivät pysty pidättelemään kauan, se taito kehittyy vasta iän myötä. Sisäsiisteyden opetteluun kuuluu säännöllinen elämänrytmi ruokailun ja ulkoilun suhteen.

Aikuisen koiran sisäsiisteysongelmissa on usein syynä sairaus.

Case Bianca

Ongelma:
Bianca on kaksi vuotias narttukoira, joka on muuton yhteyssä alkanut pissailemaan ympäri kotia. Pissalöytöjä on siellä täällä, mitään tiettyä paikkaa ei ole. Lätäköitä on löytynyt jopa koiran oman sängyn vierestä.
Bianca pissaa sisätiloihin sekä yksinollessaan että omistajien läsnäollessa. Lenkilläkin pissaa tulee tiheämmin kuin aiemmin. Viimeinen pisara omistajille oli lirautus digiboksiin, jolloin oli viimeistään aika tehdä ongelmalle jotain. Tommy epäilee, että kyseessä ei ole mielenosoitus tai reviirinvaltaus ja suosittelee käyntiä eläinlääkärillä

Diagnoosi:
Eläinlääkäri löytää Biancan virtsasta struviittikiteitä eli sakkautuneita kivennäisaineita. Kitet ärsyttävät virtsateitä ja tekevät haavaumia rakkoon. Biancalla on virtsatien tulehdus, joka vaatii hoitoa.

Hoito:
Virtsatien tulehdus hoidetaan antibioottikuurilla ja Biancalle määrätään erityisruokavalio, jolla estetään kiteiden synty jatkossa. Ruokavaliossa vähennetään proteiinin, magnesiuminja fosforin saantia ja lisätään natriumin määrää.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan