yle.fi

Hihnan käyttö

Minna opettaa koiranpennulle lähellä pysymistä ja
laittaa pennun kaulaan ensi kertaa hihnan. Ruokaosiossa annetaan vinkkejä ruoan käyttämisestä koiran virikkeenä.

Hienosti Hihnassa

Tämä se on ikuisuuskysymys koirien kanssa touhutessa. Miten koira saadaan kulkemaan nätisti hihnan päässä. Jokainen koiranomistaja tekee tietenkin itse valintansa sen suhteen, mikä on itselleen miellyttävää. Jos koiran vetäminen ei haittaa niin mikäs siinä mutta olettaisin lenkkien sujuvan mukavammin jos hihnan molemmissa päissä on löysää eikä pinna kiristy.

Tässä oli taas hyvä hetki saattaa toeriatieto käytäntöön. Minähän kun teoriassa tiedän miten tämäkin treeni pitäisi tehdä mutta miten käy besserwisserin taluttimen päässä? Treenikaveriksi kun saapui koiranpentu.

Rottweilerinpentu Bea oli uskomattoman älykäs ja innokas pentu, joka sai tämän toimittajatreenarin näyttämään paremmalta kuin mihin taidot riittivät. Bea oli hyvin kiinnostunut ihmisistä ja taskussani olevista herkuista, joten sain Bean nopeasti seuraamaan vierelläni ilman hihnaa.

Hihnassa Bea ei siis ollut kulkenut vielä koskaan ja tutustui vasta pantaansa. Hieno bling-bling-panta muuten! Kävelyt keskeytyivät aika ajoin pannan rapsutteleuun mutta ensimmäiset hihnakävelyt sujuivat yllättävän hyvin, vaikka monta solmuakin saatiin aikaan. Näitä treenejä pitäisi sitten tehdä monta kertaa päivässä usean kuukauden, jopa vuosien ajan. Ei pidä olettaa,että koira oppii sille ei-luonnollisen hihnakäyttäytymisen automaattisesti. Koiraa pitää auttaa kulkemaan hihnassa, ei vaatia. Näin sen itse pähkäilin.

Oppiminen oli meillä molemmilla nopeaa ja erittäin motivoivaa. Silti en olisi Bean kanssa lähtenyt vielä julkisille paikoille vaan pihamaalla harjoittelukin oli tarpeeksi vaativaa. Tässä onkin pähkinää purvaksi missä ihmiset voivat harjoitella turvallisesti ilman häiriöitä jos ei ole omaa aidattua pihaa tarjolla? Koirapuistoissa on muita koiria viemässä huomiota ja julkisilla paikoilla laki vaatii koiran olevan kiinni. Suosittelen etsimään syrjäisiä niittyjä, kenttiä tai aukioita ja käyttämään koiralla pitkää turvasiimaa ettei karkulaista tarvitse etsiä niiden kuuluisien kissojen ja koirien kanssa.

Minna Perovuo

Malinin vinkit ruoan käyttöön koiran virikkeistämiseen

Työskentely ruoan eteen on koirille ominaista ja luonnollista.
Ruokaa voi ja kannattaa käyttää koulutuksessa.

Kaikki käytetyt koulutuspalat ja makupalat on laskettava osana
koiran ruoka-annosta, ettei yliruokita!

Ruoan voi piilottaa esim. fleecelettiin, sanomalehtisilppuun tai
tarjota Kong-lelusta.

Luiden syöminen on terapiaa, aidot luut puhdistavat lisäksi hampaat
luonnollisella tavalla.

Jäljestys tarjoaa koiralle virikkeitä ja mukavaa yhdessäoloa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan