yle.fi

Lapset ja koira

Työkalut kuten koiratkin on äärimmäisen hyviä välineitä ja kumppaneita monessa paikassa mutta eivät sovi kaiken ikäisille. Molempiin liittyy paljon vastuuta.

Koira on parhaimmillaan erittäin hyvä harrastus lapsille. Koira opettaa vastuunottamista, ja asioista huolehtimista. Täyttä vastuuta koirasta ei voi kuitenkaan jättää lapsen harteille ennenkuin lapsi osaa huolehtia myös itsestään. Lapsiperheissä koira on aina aikuisen vastuulla.

Koiran kotona
Eläimet eivät ole moraalisia eikä eettisiä olentoja vaika ne ovatkin perheenjäseniä. Vanhempien on syytä muistaa, että eläin tomii aina sille luonnollisella tavalla ja lapset on opetettava koiran tavoille eikä toisinpäin. Lasten on tunnistettava koirien kieli ja tavat. Jos koira kokee olonsa uhkaavaksi esim. lasten vallatessa sen petipaikan, koira antaa signaaleja olostaan. Murina ja hampaiden näyttö ja merkkejä mahdollisesta puolustautumisesta. Näissä tilanteissa koiraa ei saa rankaista vaan opettaa lapsia rauhottamaan koiralle tärkeät asiat kuten peti ja ruokakippo.

Leikit
Koira pitää rajuista leikeistä jos se itse hakeutuu niihin mutta räsynukeksi siitä ei ole. Koirien haliminen ja niiden päälle kumartuminen on koirasta uhkaavia eleitä, elleivät ne ole siihen tottuneita. Lapselle mielikuva leikistä ei ole yksi yhteen koiran mieltymysten kanssa. Koirat eivät myöskään välttämättä pidä siitä, että niiden päähän tartutaan ja painetaan kasvot kuonoon kiinni, vaikka se lapsesta hauskaa olisikin.

Lapset ja koiranpennut käyttäyvät samalla tavalla. Molemmat liikkuvat nopeasti ja ovat ennalta arvaamattomia. Samassa tilassa oleillessa täytyy aikuisen olla aina läsnä. Säikähtänyt ja kiihtynyt lapsi provosoi koiranpentuakin kiihtymään ja noidankehä on valmis. Lapsen heiluvat kädet ja hyppiminen villitsee pennunkin tekemään samoin.

Vaaran uhka
Koirat ovat luonnostaan vartioivia ja tiettyihin rotuihin on jalostettu voimakasta vartiointiviettiä. Todellinen vaaratilanne on olemassa jos aidoista ja porteista huolimatta mennään valvomatta vartioivan koiran reviirille. Vastuu on aina aikuisella.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan