yle.fi

Koira ihmisen pelinappulana

Ihmisten luomat oletusarvo luovat paineita koiralle.

Koirankoulutukseen liittyy paljon erilaisia myyttejä. On alfaroolikäsityksiä, nokkimisjärjestystä ja hierarkiateorioita, joista suurin osa on ihmisen mielikuvituksen luomia tuotteita. Käsitykset perustuvat myös vanhentuneisiin ja puutteellisiin tutkimuksiin, joista on vedetty johtopäätöksiä suoraan käytännön elämään ja koulutukseen.

Liian usein oletetaan, että koira on kiinnostunut ihmisen näkökannasta mielenkiintoisista asioista. Koiran on kuitenkin vaikea käyttäytyä ihmisiksi kun ei tiedä miten ihmiset käyttäytyvät. Koira on koira eikä sitä saa inhimillistää. Koira ei ymmärrä puhetta eikä ravistelu opeta sille muuta kuin pelkoa ihmistä kohtaan.

Johtajuusongelma?
Koirankoulutuksessä törmää usein sanaan johtajuusongelma, joka on oikeastaan synonyymi sanalle luottamuspula. Ihminen haluaa olla koiransa johtaja mutta on omalla käytöksellän aiheuttanut itsensä ja koiransa välille luottamuspulan, jota kutsuu johtajuusongelmaksi. Koira kun ei kunnioita omistajaansa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että ihmisen ja koira suhde ei ole muodostunut oikeanlaiseksi ihmisen epävarmuuden tai opetuksen puutteesta.

Koira ei voi tietää mitä ihminen haluaa sen tekevän ellei sitä ei ole opetettu. Koiran pitää kokea kannattavaksi tehtävien tekeminen eikä pelolla hallitseminen ole oikea tapa tehdä vahvoja käytöksiä.

Jos koira ei luota omistajaansa, on se ihmisen vika. Koirat ovat sopeutumisen mestareita, ne haluavat olla ihmisen kanssa tekemisissä mutta ihmisen on oltava niiden luottamuksen arvoinen. Luottamusta ja johtajuutta ei voi ottaa tai saada, se pitää ansaita. Jos opetetaan ihmisen haluamia käytöksiä, on koiraa palkittava, oltava johdonmukainen ja koiran kunnioitus tulee bonuksena. Siihen ei tarvitse erikseen kiinnittää huomiota.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan