yle.fi

Aggressiivisuus

Ihmiset kokevat koiran käytöksen eri tavalla. Toisille riehakas hyppiminen ja murina on aggressiivisuutta ja toiset eivät kavahda puremistakaan. Aggresiiviivisuus voi johtua sairaudesta tai koiran huonosta kohtelusta mutta syy on aina selvitettävä.

Aggression tarkoitus on yleensä karkoittaa uhkaa ja koiran käytöksestä erottaa helposti onko aggressiivisuus leikinomaista, varoittavaa tai todellista. Jos aggressio ilmenee perheenjäseniin tai ympäristöön, on koiran käytöksen kanssa vaikea elää. Aggressiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa on ensin tutkittava, johtuuko muuttunut käytös kiputilasta vai onko kyseessä käytösongelma. Koirilla äkillisiä käytöksenmutoksuia aiheuttaa usein selkäranka- ja kaularankaperäiset kivut, jotka tuntuvat vihlaisuna. Koiran kipua on vaikea arvioida, sillä koirat eivät valita kipuaan vaan oireilevat käytösmuutoksina. Eläinlääkärin vastaanotolle tullaan vasta kun ei itse pärjätä koiran kanssa. Kiputiloihin pitäisi puuttua kuitenkin jo aikaisemmassa vaiheessa, sillä omistaja tuntee koiransa parhaiten ja päivittäinen yhteiselo antaa hyvät valmiudet nähdä mikä on koiralle normaalia käytöstä ja mikä ei.

Jos aggressiivinen käytös jatkuu sairauden poissulun jälkeen, pyritään nostamaan tottelevaisuustasoa ja siten koira on hallittavuutta. Aggresiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa on tärkeä muistaa itse pysyä rauhallisena.

Tommyn luona käy Curro-koira, joka ei pidä vieraiden ihmisten koskettelusta. Curro näyttää hampaitaan ja yrittää purra lähestyvää kättä. Curro käy eläinlääkäri Villen luona ja Tommy antaa Curron emännälle harjoitusohjeet kosketusaran koiran koulutukseen.
Curro opetetaan hakemaan itse kosketusta käteen ja saamaan siitä palkkio. Harjoituksessa on tärkeää, että käsi ei lähesty koiraa vaan koira saa itse lähestyä kättä. Koira kertoo omalla käytöksellään pelottaako sitä , perääntyykö se vai kokeeko kosketuksen palkkion arvoiseksi.

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan