yle.fi

Pentu tulee taloon

Essi-koira
Koiran hankinta
Koiran hankinnan ei tule koskaan olla päähänpisto. Ennen pennun tai aikuisen koiran tuloa on syytä miettiä tarkkaan mitä koiralta halutaan. Mitä tarkoitusta varten koira hankintaan ja kuka hoitaa koiraa myös viiden vuoden päästä kun mahdollinen alkuinnostus on ohi? Miten tehdä matkojen kanssa, onko koiralle hoitopaikkaa vai lomaillaanko seuraavat vuodet koiran ehdoilla? Koira tuo mukanaan suuren vastuun ja monen vuoden päivittäisen sitoutumisen.

Eri koirarodut on jalostettu erilaisia käyttötarkoituksia varten, eikä valintakriteerinä tule koskaan pitää ulkonäköä. Pentuna kaikki koirat ovat söpöjä ja herättävät ihastusta mutta mikäli valinta on tehty pinnallisin kriteerein, on tuloksena usein arpapeli, jossa onni ei ole aina myötä. Rotuun pitään ensin tutustua tarkkaan ja miettiä onko siinä juuri niitä ominaisuuksia, joita koiralta halutaan.

Pentu vai aikuinen koira?
Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Aikuisen koiran kanssa otetaan koira niinsanotusti nahkoineen karvoineen eli koiralle on jo muodostunut jonkinnäköinen käytös ja ja vanha koira pitä hyvin voimakkaasti kiinni saavutetuista eduista ja rutiineista.
Aikuista koiraa ei välttämättä tarvitse enää kouluttaa ja sen käytös on aikuismaisen rauhallista eli normaalin arjen saa sujumaan nopeasti.
Pentukoiran kanssa saa juuri sitä millaiseksi koiran kasvattaa ja se tuo myös entistä enemmän lisävastuuta. Pennussa on moninverroin työtä, se on opetettava sisäsiistiksi, sosiaalistettava ympäristöönsä, koulutettava talon tavoille ja olla ennenkaikkea kärsivällinen ja pitkäjänteinen.

Pentukoiran sosiaalistaminen
Pentukoiran elämän ensimmäiset kuukaudet ovat kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeitä. Ennen 12-viikon ikää koiran olisi hyvä saada mahdollisimman paljon virikkeitä ja tottua sekä muihin koiriin että ympäristöön. Myöhemmin tapahtuva sosiaalistaminen ei ole enää yhtä tehokasta ja käytöshäiriöiden mahdollisuus kasvaa.

Päivittäisiin rutiineihin tulee kuulua tutustumiskäyntejä erilaisiin ympäristöihin, niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Pennun tulee saada tutustua lapsiin, aikuisiin, naisiin ja miehiin, eläimiin, ääniin, kodinkoneisiin, polkupyöriin, autoihin ja kaikkeen mikä tulee olemaan koiran arkea jatkossakin.

Kaikkea ei pidä kuitenkaan työntää pennun nenän eteen heti kotiintulopäivänä vaan edetä rauhallisesti mutta järjestelmällisesti pennun tahdissa. Pentuaikana luodaan perusturvallisuus, joka tekee koirasta luottavaisen aikuisenakin.
Rutiini tuo koiranpennulle turvallisuuden tunteen ja koira tietää mitä se saa tehdä ja mitä se ei saa tehdä. Mitä parempi peruskäyttäytyminen, sitä helpompaa on antaa vapauksia eri ympäristöissä.

Suomen penturokotusohjema tuo sosiaalistamiseen ristiriidan, sillä pennulle annetaan ensimmäinen rokotus 12-viikkoisena ja sitä ennen suositellaan pennun pitämistä poissa muiden koirien ulottuvilta tartuntatautien välttämiseksi. Kouluttajan näkökulmasta käytöshäiriöissä on paljon suurempi riski kuin tartuntataudeissa. Suomessa lopetetaan paljon enemmän koiria käytöshäiriöiden vuoksi kuin tartuntatautien takia. Jokainen koiranomistaja joutuu kuitenkin itse miettimään kummassa päässä riskin ottaa.

Koiran tarvikkeet
Mitä koira tarvitsee? Alkuun pääsee n. 80:lla eurolla. Koirille on tarjolla loputon määrä erilaisia tuotteita mutta koira itse ei niitä juurikaan tarvitse. Omistajan oma halu kimalteleviin pantoihin onkin sitten eri juttu! Tarvikkeita hankkiessa on syytä kiinnittää huomiota tuotteiden valmistukseen ja varmistaa, että ne ovat koiralle turvallisia.
Perustarvikkeiden suhteen ostoslista näyttää jotakuinkin tältä:

vesikuppi
ruokakuppi
panta
talutin
peti
kynsileikkurit
hygieniatuotteita
muutama lelu
pari erilaista harjaa

Kodin valmistelu ennen pennun tuloa
Sisältä kannattaa siirtää kaikki ylimääräinen pois. Matot rullalle ja säilytykseen, kengät kaappiin tai oven taakse ja kaikki särkyvät esineet pois pennun ulottuvilta. Turvaportit pitävät pennun poissa huoneista, joihin ei haluta koiran tulevan.
Ruoka- ja vesikipon paikka kannattaa pitää samana aina ensimmäisestä päivästä alkaen, samoin pennun petipaikka. Rutiinit muodostuvat pysyvyydestä.

Mikä koiralle nimeksi?
Hienosti Hihnassa-sarjassa seikkailee Essi-pentu, joka sai nimensä nimikilpailussa. Kilpailuun tuli yli tuhat ehdotusta ja nyt ne ovat kaikkien luettavissa. Tässä siis kaikille koirannimeä pähkäileville vinkkejä ja ideoita!

A Ariel, Aino, Ami, Aksu, Aka, Aiko, Argos, Ada, Alma, Amalia, Alifax, Anu, Angel, Aguila Swing,

B Bertta, Bella, Benno, Bobo, Bonnie

C Coko, Chava, Cookie, Cia, Cindi, Cahbella

D Dixie Belle, Donna, Dogile girl, Doris, Diego, Daami, Debbie, Devil, Daisy

E Elmer Emppu, Ella, Enni, Emma, Eevi, Elise, Elli, Elvis, Elsa, Ellu

F Frida, Flikka, Felixia, Fanni, Fiksu, Fiia

G Gabriella, Gunu

H Hulda, Hali Humpuuki, Hippula, Hilma, Himi, Hippu, Hilppa, Hillevi, Hani, Hassuli, Henkka, Hippi, Hertta, Harley Taavitson, Herkko, Halle, Hamu, Heta, Hurma, Hauveli, Hinni

I Iida, Irma, Iines, Irde

J Jusuf, Jada, Jysky, Jalma, Jasu, Jeppe, Jyty, Jippu, Jaffa, Jessi, Jallu, Jäärä, Jalma

K Kukkis , Krisu, Kira, Kaida, Kivakaveri, Körmy, Kaarina, Ksanpa, Kate, Kino, Koikkalainen

L Luna Leenu Lyyli, Lili, Lilli, Lulu Lulukka, Linne, Lola, Lady, Leila, Liinu, Lämiskä, Lara, Luka, Leevi

M Möffe, Misu, Mila, Mörkö, Muru Mosse, Mama, Molla, Musti, Minni, Mimmi, Mima, Miranda, Murtti, Masse, Milla, Mili, Maisa, Malin, Mai, Myrsky, Max, Mörsky, Moona, Maisa

N Nanna Neppe, Nalla, Nassu, Nuppu, Nana, Nappi, Nella, Nöpö, Nero, Nuotta, Nalle, Nipsu, Nefertiti, Nanda, Nekku, Nemi, Nuka, Nenna, Nessu, Nala, Noppe, Naksu, Nippu, Nooa, Nuudeli, Nikke, Nedja, Nemo, Nape

O Ocean, Ossi 

P Piia, Pablo Pampula, Peppi, Peppe,Pölli, Papana, Pimu, Pikkis, Pupu, Petu, Pepe, Pipsa, Pulu, Puppi, Pepsi, Pyry, Pumppi, Papi, Piukku, Peni, Pöpi, Puppe, Pella, Patu, Päivänsäde

Q Qtamo

R Ronja Remu, Rekku, Roosa, Rossi, Rippe, Rocky,Ronda, Roxi, Rölli, Ransu, Rusko, Ripsu, Remi, Ritu, Rihanna, Raju, Rika, Roti, Ruut, Rukke, Reetu, Rokki, Rauha, Romeo, Ritu, Rudolfina, Riki, Raiku, Reksi

S Sani Simba Selma Steffi, Sulo, Sulevi, Sake, Suzie, Serafina, Susu, Salla, Sirri, Siri,Salla, Sarah, Sissi, Silla, Sindi, Sera, Sahram girl, Sarina, Sandi, Salli, Sanni, Suvi, Sylvi, Susku, Sussiina, Sakke, Siiri, Sirkku, Senna, Seri, Salmiakki, Simppa, Sohvi

T Tytti Tönö, Tahvo, Tähkä, Tessu, Tuukki, Tupsu, Tessa, Tipsu, Tua, Tara, Taisto, Terminator, Tirppa, Tepsu, Taikka, Tiltu, Tellu, Tytsy, Tyyne, Taika, Teuvo, Taiga, Tiuku, Tarja, Tofu

U Unni, Upo-Nalle

V Viola Viivi, Voltti, Vieno, Valtteri, Vilma, Veera, Viliina, Valpas, Vili, Vekku, Vuffe, Viksu, Vaikku, Vesku, Viktor, Wili, Vilpuri

Y Ylevä,

Z Zorro, Zelda, Zorbas, Zuki

Ä Äijä

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan