yle.fi

Luopuminen

”Koirankoulutuksen zen: luovu niin saat”

Koira tavoittelee asioita joista se pitää ja tekee töitä niiden eteen.
Koira oppii pääsevänsä päämääräänsä tietyllä käytöksellä mutta kouluttajan tehtävänä on määritellä se käytös, joka mahdollistaa koiran haluamat asiat.

Jos koira raapii ovea tai hyppii ovea vasten halutessaan ulos, voidaan koiralle opettaa ettei ovi aukea ennenkuin koira istuu rauhallisesti ja katsoo omistajaan.
Käytä hyväksi jo aiemmin opettamaasi istu-käytöstä ja aina ulos lähtiessä käske koiraa istumaan oven eteen. Palkkiona toimii oven aukeaminen. Toimi johdonmukaisesti ja samalla tavalla jokaisella uloslähtökerralla.

Luopumista voi treenata helposti ”makupala nyrkissä”- harjoituksella, sillä useimmat koirat ovat kiinnostuneita ruoasta ja tavoittelevat sitä.
Pidä herkkupalaa avonaisella kämmenellä ja kun koira yrittää napata sen, sulje nyrkki. Heti kun koira ottaa kouluttajaan katsekontakin, palkkaa koira ja toista harjoitus.
Liitä käytökseen vihjesana, esim. jätä. Anna käskysana pitäessäsi kämmentä avoimena ja palkkaa koira katsekontakstista. Koira oppii vähitellen luopumaan käskystä eri tilanteissa.

Eikö koiralle voisi opettaa sanan ei?

Ei-sanan käyttö antaa koiran kanssa heikon vastineen. Ihmisen mielestä ei-sanalla on selkeä merkitys mutta koiran kannalta sanaan pitäisi sisältyä jokin käytös. Koira ymmärtää jos sitä käsketään seisomaan, makaamaan, istumaan tai tulemaan luokse mutta minkälainen käytös on ei? Vastaus on ihmisellekin vaikeasti määriteltävissä, saatika sitten koiralle. Varsinkin kun ihminen tarkoittaa ei-sanalla milloin mitäkin.

Ei-sana toimii huonosti koska se perustuu pelolla hallitsemiseen.
90% tottelemattomuudesta johtuu kouluttajan epäjohdonmukaisesta käytöksestä. Kun sekoitetaan rankaisu ja palkkiot keskenään saadaan huonokuuloinen, tottelematon koira

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin kevät-kesä 2009

Hienosti hihnassa Areenassa

YLE Areena

Hienosti hihnassa jaksot ovat nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan